השבוע הכרנו את אתי אלימלך, תכשיטנית וצורפת שהביאה אנרגיה צבעונית במיוחד לאודישן מול שופטי מאסטר שף (מוצ"ש אחרי החדשות, קשת 12). אלימלך החייכנית הגישה לטעימה העיוורת קנלוני חציל עם טוויסט אינדונזי מעניין שהעביר אותה מיד לשלב הבא, ושם הגישה את ה"ראנדאנג" – מנה מאוד פופולרית באינדונזיה. השופטים עפו על האוכל שלה, והאמת שגם אנחנו.

למי שלא ממש מכיר – רפובליקת אינדונזיה היא מדינת איים הכוללת יותר מ-17 אלף איים בדרום מזרח אסיה. המאפיינים הבולטים שלה בתרבות האוכל הם האורז, הקוקוס והמון תבלינים. "מה שמיוחד באוכל האינדונזי זה שיש בו תבלינים מזרחיים ואסייתים באותו סיר", אמרה אלימלך בראיון בחי בלילה. אז נכון שכרגע זה נשמע כמו חלום מתוק ורחוק, אבל מה אכפת לנו כבר להתכונן. עד שנשב על החוף באי באלי האקזוטי, יצאנו לבדוק מה כדאי לנו לאכול כשנגיע לשם, והינה התוצאות.

ראנדאנג

מנת הבשר המקומית המפורסמת ביותר באינדונזיה. לרוב היא מורכבת מבשר בקר ויש לה שתי גרסאות – האחת די יבשה, עם המון תבלינים שעוטפים את הבשר, והשנייה שיש בה יותר נוזלים של רוטב הקארי. מה שהפך את המנה הזו לכל כך מפורסמת ברחבי אינדונזיה וכן גם במלזיה וסינגפור הם הטעמים העזים שמתעוררים בפה בזמן שלוקחים את הביס. בין התבלינים תוכלו למצוא קינמון, כוכב אניס, הל, צ'ילי יבש, שום ושאלוט וכן יש גרסאות בהן מוסיפים גם קוקוס מיובש שמעניק מרקם מעט גרגירי שנותן פוש לכל התבלינים להיפתח.

נאסי גורנג

הנה עוד מאכל מאוד פופולרי באינדונזיה שפירושו המילולי הוא אורז מטוגן. אבל לא מדובר בסתם פרייד רייס, אלא מנה שכוללת אורז מוקפץ בכמות קטנה של שמן בישול או מרגרינה שמתובל ברוטב סויה מתוק, בצלי שאלוט, שום, תמרינדי וצ'ילי. אבל זה לא הכל, המנה הזו מלווה גם בביצה וחתיכות עוף או בשר. יש וריאציות נוספות של המנה, שמוגשות עם דג מיובש. המנה האינדונזית הזו שונה משאר מנות האורז המטוגן שאנחנו מכירים מרחבי אסיה וכל זה בזכות התיבול החזק והעשיר שלו. אם אתם קופצים לאינדונזיה תוכלו למצוא אותו בכל מקום – החל מדוכני אוכל רחוב ועד למסעדות נחשבות.

>> עשינו לכם חשק לנאסי גורנג?

גאדו-גאדו

נכון שלרוב אנחנו רגילים לאכול סלט קר, אבל באינדונזיה זה קצת אחרת. שם, הסלט מורכב מירקות מבושלים, כשהפופולרי ביותר הוא סלט הגאדו-גאדו. במנה הזו מרכיבי הסלט משתנים מאזור לאזור, אבל המרכיב שלא מוותרים עליו בשום מקום הוא רוטב הבוטנים. יש בסלט ירקות ירוקים כמו כרוב ונבטי שעועית, תירס, תפוחי אדמה מבושלים, מלפפונים טריים וחסה. לרוב, הוא מוגש עם פרוסות ביצים קשות כדי להוסיף קצת לחגיגה. השוס בסלט כפי שכבר אמרנו, הוא רוטב הבוטנים שמכיל בוטנים מטוגנים, סוכר דקלים או חום, פלפל צ'ילי, מיץ ליים ורוטב תמרינדי. כל הכייף בסלט הזה הוא שילוב המרקמים השונים.

>> עשינו לכם חשק לסלט שורשים אינדונזי?

סאטאי

בשר בקר, כבש, דגים, חזיר או עוף משופדים ועטופים בתערובת מיוחדת של רוטב סויה ותבלינים שנצלים על עץ או אש פחם – נשמע לכם מוכר? כמו ה"על האש" שלנו, כך גם לאינדונזים יש את יכולות הניפנוף לבשר שלהם. זה אחד המאכלים הלאומיים שלהם, ולפעמים הבשר נמשח גם ברוטב בוטנים – זה נשמע לנו וואו, מתי עושים על האש?

<<רוצים עוד? הירשמו לניוזלטרים של קבוצת mako>>

בקסו

שלושה מרכיבים עיקריים שמחזיקים את המרק האינדונזי הנפלא הזה – קציצות, אטריות ומרק. הדבר הייחודי של המנה הזו הן קציצות הבשר שעשויות בעיקר מבשר בקר וטפיוקה שהופכת אותן לעסיסיות ורכות להפליא. את המרק הזה תוכלו למצוא בדוכני מזון, במסעדות ואפילו כארוחה מוכנה בסופר מרקטים כדי שתוכלו להכין אותה בעצמכם (הכל באינדונזיה, כן?).

נאסי אודוק

קארי, קארי, קארי – איך עוד לא דיברנו על הרוטב המרהיב שהופך כל מנה לטעימה יותר? אז המנה הזו היא בעצם אורז שמתבשל עם מגוון עלים ותבלינים שנותנים ארומה מדהימה – למון גראס, זרעי כוסברה, עלי דפנה, לפעמים הל, אבל הכי חשוב הוא חלב הקוקוס שמצטרף והופך את הכל לחגיגה אחת גדולה. בסופו של דבר מקבלים אורז עשיר ומלוח שמוגש עם עוף מטוגן או בגרסה הצמחונית ללא בשר. אנחנו כבר לא יכולים לחכות שהשמיים יפתחו כדי לטוס לטעום את הפלא הזה.

קלפון

היינו חייבים לעבור למשהו סוויטי כדי להמתיק את הארוחה. הקלפון הוא אחד הממתקים האינדונזיים המפורסמים ביותר. אלה כדורים ירוקים קטנים מאורז שמוכנים עם מעטפת קמח אורז דלילה שעטופה סביב מילוי סוכר דקלים. אמנם המראה שלהם קצת מרתיע, כי המעטפת החיצונית נצבעת בצבע ירוק בעזרת עלי פנדן, בעוד שהכדור כולו מצופה בקוקוס מגורר (כמעט כמו כדורי שוקולד). האמת? אפשר לנסות להכין אותם בבית, לא צריך לטוס בשביל זה לאינדונזיה.