מחר תעלה בקשת 12 העונה החדשה של "מאסטר שף" (רביעי אחרי החדשות), וכבר עכשיו אפשר להגיד שהשופטים מכינים למתמודדים הפתעה קטנה בדרך לסינר ולתואר הנחשק. רגע לפני שנכיר את המתמודדים של העונה התשיעית, חזרנו אל האנשים שכבר עשו את זה בגדול וביקשנו מהם להיזכר במנות שגרמו להם להרגיש הכי גאים במהלך הדרך עד לקבלת התואר "מאסטר שף".

אינה קראבצקי, עונה 1: רביולי חלמון
רביולי חלמון של אינה קראבצקי (צילום: מאסטר שף,  קשת 12  )
רביולי חלמון של אינה קראבצקי|צילום: מאסטר שף, קשת 12

אחת המשימות היותר זכורות ומאתגרות בעונה הראשונה של "מאסטר שף" הייתה להכין מנה המבוססת על אחד מחומרי הגלם היותר טריקים במטבח - ביצה. "מה אפשר לעשות עם ביצה אחת שידגיש אותה? הייתי צריכה להפעיל את היצירתיות שלי" אמרה אינה קראבצקי, זוכת העונה הראשונה של התוכנית, "אני זוכרת שהתגברתי על הרבה פחדים במשימה הזאת. אני לא אוהבת להתעסק עם בצק וגם היה עלי לחץ להכין רביולי מהמון מרכיבים בחצי שעה".

קראבצקי הפרידה את הביצה, יצרה מהחלבון את הבצק ואת המילוי לרביולי הכינה מהחלמון. התוצאה הייתה מנה קלאסית שיצאה מגבולות התוכנית במהירות וכבשה מסעדות ואולמות אירועים רבים שמגישים את המנה עד היום.

את המתכון המלא למנסה של אינה קראבצקי תמצאו ממש כאן

אבי לוי, עונה 2: עוגיות יויו
מסעדת המוציא, עוגיות יויו (צילום: כפיר חרבי, mako אוכל)
מסעדת המוציא, עוגיות יויו|צילום: כפיר חרבי, mako אוכל

אחת המשימות שנתנו השופטים למתמודדים בחצי הגמר של העונה השנייה הייתה לבשל מנה ולהקדיש אותה לאדם שהמתמודדים היו רוצים לבקש ממנו סליחה, ובשביל אבי לוי הכיוון היה ברור מאוד. "נזכרתי באמא שלי, ואחד הדברים שהכי אהבתי בעולם הזה בתור ילד זה את עוגיות היויו שהיא הייתה מכינה לי עם כוס תה", סיפר לוי, "לא ידעתי את המתכון, אז זה היה טוטו של מוצרים שידעתי שיש בפנים כמו קמח, אבקת אפייה, ביצים ושמן. ניסיתי להגיע למרקם הנכון של הבצק ושיניתי כמה סדרי עולם בעוגיות. לעוגיות המקוריות היה חור באמצע, וזה היה גורם להן להתייבש מהר, אז הכנסתי פנימה תערובת שקדים שמזכירה מרציפן והוסיפה הרבה חיים לעוגיות"

אבי לוי (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

המתכון המלא של אבי לוי לעוגיות יו יו נמצא ממש כאן

תום פרנץ, עונה 3: מוח עגל של ג'קי אזולאי
תבשיל מוח עגל (תמונת AVI: mako)
תבשיל מוח עגל |תמונת AVI: mako

"לשאול אותי באיזו מנה אני הכי גאה זה כמו לשאול אותי איזה ילד אני הכי אוהב", אמר לנו פרנץ כששאלנו איזו מנה שלו הפכה אותו לגאה במיוחד, "אני שלם עם כל מה שעשיתי כי באותו רגע זה היה הדבר הכי נכון למי שאני והבאתי את עצמי במקסימום".

אל התחרות הגיע פרנץ עם רקע חזק של המטבח הגרמני ומנות אירופאיות קלאסיות, מדויקות ומדוקדקות. את הדרך שלו בתחרות הוא סלל בעזרת הטיפים וההכוונה של השופטים ועם כוונה כנה לשלב את הידע שלו עם המטבח הים תיכוני. אולי זאת הסיבה שבגללה הוא בחר לציין דווקא את מנת מוח עגל של ג'קי אזולאי, שהוא בעצמו הכין כחלק ממשימה בה המתמודדים היו צריכים להכין מנה של מתמודד אחר. "רושפלד אתגר אותי לקחת את מנת המוח של ג'קי ואני לא חושב שהוא האמין שאני אעשה את זה, כי היה ברור לשנינו שבחיים לא ראיתי מוח ואף פעם לא בישלתי דבר כזה", התוודה פרנץ, "אבל הלכתי על הבחירה הזאת ובישלתי מנת מוח מושלמת".

השופטים התלהבו פה אחד מהיכולת של פרנץ לפרוץ את הגבולות של עצמו, מה שסלל את הדרך שלו לגמר ולניצחון בתחרות כולה. "חשוב לראות את ההתפתחות שלך כטבח בתחרות הזאת", פרנץ הוסיף, "אבל צריך גם לצאת מהקופסא ולראות שאתה מסוגל ויכול להיות פתוח לעוד סגנונות ומטבחים".

את המתכון המלא למנה של ג'קי אזולאי תמצאו ממש כאן

נוף עתאמנה אסמעיל, עונה 4: פתת אל חומוס
פתת אל חומוס של נוף עתמאנה איסמעיל (צילום: דניאל בר און)
מאסטר שף: משימת קינוח פרווה|צילום: דניאל בר און

המנה שהפכה את נוף לגאה במיוחד היא מנה שדווקא עוררה ויכוח סוער אצל השופטים, והפכה לימים למנה אייקונית שהתפשטה במסעדות רבות ברחבי הארץ. "פתת אל חומוס" היא ארוחת בוקר המבוססת על חומוס, עם יוגורט טחינה, צנוברים וקוויאר עגבניות, והיא מוגשת עם רצועות פיתה פריכות. "לפני חמש שנים איש לא ידע מה זה פתת אל חומוס, והיום אתה פוגש אותה במסעדות בתל אביב", מתגאה נוף, "היה לי חשוב להכין אותה כי עם השנים היא הפכה משוייכת לעוני בגלל שמשתמשים בה בלחם ישן, אז אנשים הפסיקו להכין אותה".

נוף: המאסטר שף הרביעית של ישראל (צילום: עודד קרני)
נוף: המאסטר שף הרביעית של ישראל|צילום: עודד קרני

נוף מספרת שיש לה חיבה למנות נכחדות, לכן החליטה להביא את המנה הקלאסית מהמטבח הערבי לפריים טיים, ולתת לה טוויסט לא צפוי מהמטבח המולקולרי. "שידכתי לה דווקא קוויאר עגבניות כי היה לי חשוב להפגיש שתי קצוות קיצוניים, להראות שאפשר לעשות מודרניזציה למנות ולהפוך אותן ליותר רלוונטיות", היא מספרת, "השופטים התווכחו ביניהם על המנה, חלק אמרו שאין קשר בין המטבח הערבי למטבח המולקולרי. נאמר שהמטבח הערבי חייב להישאר מטבח פולקלור, ואני אמרתי שאין חוקים לדברים האלה".

את המתכון המלא למנסה של נוף עתאמנה אסמעיל תמצאו ממש כאן

מסימיליאנו די מטאו, עונה 5: קרספלה אין בורדו
קרפים ממולאים פרמז'ן בציר בקר עוף – מסימיליאנו (צילום: מתוך מאסטר שף 5, שידורי קשת)
צילום: מתוך מאסטר שף 5, שידורי קשת

מטאו הודה בפנינו שהוא עבד מאוד קשה על המנות שלו, אבל ברגע ששאלנו איזו מנה ממלאת אותו בהכי הרבה גאווה הוא בחר לחזור דווקא למנה הפשוטה שהגיש לשופטים באודישן הראשון שלו - קרפים דקים ממולאים בגבינת פרמזן, ושטים בשלווה על מרק צח של עוף, ירקות או בשר, המגיעים היישר מהמטבח האיטלקי.

"ידעתי מההתחלה שהיא מנה מנצחת", סיפר לנו, "זאת מנה מאוד שכונתית, שמגיעה מדרום איטליה, ועוברת בין הדורות. כל הזמן בישלתי אותה לחברים שלי והם תמיד התענגו עליה. זה אוכל איטלקי, אבל שונה. החוויה הכי גדולה הייתה להגיע עם המרק כשהוא עדיין חם, ועובר הרבה זמן עד שאתה פוגש את השופטים, אז שמרתי את המרק בתרמוס, וזה היה מצחיק להגיש להם אותו ככה".

את המתכון המלא למנה של מסימיליאנו די מטאו תמצאו ממש כאן

טום אביב, עונה 6: קארי דגים אדום בליווי צ'פאטי
טאלי הגמר של טום  (צילום: אפיק גבאי, מאסטר שף)
טאלי הגמר של טום |צילום: אפיק גבאי, מאסטר שף

"אני יודע שזה קלישאתי, אבל אני הכי גאה במנת הגמר שלי", סיפר לנו טום על המנה שהכתירה אותו למאסטר שף של העונה השישית, "המנה הזאת הביאה את כל התהליך שעברתי במהלך העונה והציגה את ההתפתחות שלי. הרגשתי איתה סגירת מעגל, שהצלחתי להניח את כל החוויה שלי על צלחת אחת".

טום אביב (צילום: אורטל דהן)
טום אביב|צילום: אורטל דהן

המנה שהכין טום, קארי דגים אדום עם המון תבלינים, דג מעושן וקרעי לוקוס מטוגן, מוגשת עם צ'פאטי ביתי שמכינים על מחבת וצלחת ירוקים. "בכניסה לנבחרת הייתה מנת קארי, ועד אז לא עשיתי קארי מעולם", התוודה, "שאבתי הרבה השראה משף יובל בן נריה, שהוא השף הכי מוערך עלי בארץ והיה גם המנטור שלי באחת המשימות בתוכנית. משם נוצר החיבור לקארי, והחלטתי שבגמר אני אקח את העולם הזה".

את המתכון המלא למנה של טום תמצאו ממש כאן

יהודה עמר, עונה 7: תבשיל כבש ואנטריקוט עטוף בבצק
תבשיל בשר כבש ואנטריקוט מכוסה בצק (צילום: בני גם זו לטובה, מאסטר שף)
תבשיל בשר כבש ואנטריקוט מכוסה בצק|צילום: בני גם זו לטובה, מאסטר שף

יהודה עמר בכלל התכוון לבשל בחצי הגמר קדאיף במילוי שקדי עגל, אבל טוויסט בתחרות הוביל אותו בכיוון אחר לחלוטין. השופטים נתנו למתמודדים 5 דקות לאסוף מצרכים מהמזווה, ולאחר מכן הודיעו להם שכל אחד יעבוד בעמדה של מתמודד אחר, כך יצא שיהודה נתקע עם סל מוצרים שכלל בשר כבש ואנטריקוט.

"אני גאה בה ככי לא אני בחרתי את חומרי הגלם והתבלינים, אבל בסוף זה יצא מעדן", התגאה עמר, "היו שם כמה סוגי בשר שבישלתי בסיר לחץ ואז העברתי למחבת. היה לי ויז'ן לעשות משהו שונה לגמרי, מנה שרציתי להכין מתחילת התחרות, לא שגרתית, ואז קיבלתי עמדה עם בשר, ירקות וזרעי כמון".

תוך כדי חיתוך האנטריקוט והצריבה שלו על מחבת פסים, עמר מספר שקיבל הארה. "לא ידעתי מה לעשות ופתאום ראיתי דברים שלא ראיתי כל התחרות, זה משהו שאי אפשר לתאר, זאת השגחה מלמעלה. הידיים עבדו לבד, אם תגיד לי היום להכין את המנה שוב אני לא אדע איך. הכל זרם, כל מה שנכנס למנה היה טעים, הבישול היה צפוף ותוך חצי שעה הבשר נעשה רך". העבודה בקשה של עמר השתלמה, ומתחת לבצק הפריך הסתתר תבשיל משובח של אנטריקוט וצלעות כבש שכבש את השופטים והקנה לעמר את המקום הנכסף בגמר.

את המתכון המלא של יהודה עמר תמצאו ממש כאן

ונסה וידל אביטן, עונה 8: קרוקומבוש 
קרוקומבוש של ונסה (צילום: יעל יצחקי, מאסטר שף)
קרוקומבוש של ונסה|צילום: יעל יצחקי, מאסטר שף

אמנם זאת לא הייתה מנת האודישן שלה והיא הוכנה אפילו די רחוק מהגמר, אבל את הקרוקומבוש של זוכת העונה השמינית ממש קשה לשכוח. מגדל הפחזניות המרגש הזה הצליח להפתיע ולגרות את כולנו, ובאופן לא כל כך מפתיע, זאת המנה שוונסה וידל אביטן גאווה בה יותר מכולן. "זה השורשים שלי, זאת עוגה צרפתית לגמרי אז זאת החתימה שלי", סיפרה הזוכה הכי טרייה עד כה, "זה מזכיר לי את כל השמחות בחיים שלי, את יום ההולדת שלי, של הילדים שלי והחתונה שלי וכשעשיתי אותה במשימה של מאסטר שף, והצלחתי לעשות את זה בזמן קצר, זכיתי".

"יש לי זיכרון טוב ממנה, זאת הייתה משימה מיוחדת", נזכרה אביטן בהתרגשות במשימת הסופר שמסגרתה הכינה את המנה, "זה לא היה קל בכלל, הייתי מול ג'אנה חן שהיא מאוד חזקה בקינוחים, היא קונדיטורית. זאת מנה שבדרך כלל לוקחת יותר זמן אבל הצלחתי לעשות אותה בשעה, עשיתי נוגטין, בצק וקרם פטיסייר עם טוויסט מי זהר וגרידת תפוז, כי אני לא אוהבת לעשות אותו קלאסי כמו שעושים בדרך כלל בצרפת. יצא מאוד טעים והשופטים אמרו שזה וואו".

"אחרי התוכנית הלכתי ברחוב ואנשים שאלו אותי אם יש לי קרוקומבוש", צחקה אביטן, "כן בטח, יש לי מלא בתיק, אני הולכת לסופר עם מלא קרוקומבוש. עשיתי את המנה הזאת עוד הרבה פעמים גם אחרי התוכנית וכל פעם בוורסיות שונות, לפעמים מפורק, בלי קרמל ורק עם שקדים למעלה, כל מיני".

ונסה אביטן בגמר מאסטר שף (צילום: אורטל דהן)
ונסה אביטן בגמר מאסטר שף|צילום: אורטל דהן

רגע לפני העונה התשיעית, לזוכה האחרונה יש כמה טיפים חשובים עבור המתמודדים החדשים: "אני מאחלת להם המון בהצלחה, הם צריכים ליהנות מזה זה, זאת חוויה. בהתחלה אולי אנחנו עייפים ומתלוננים אבל זה כל כך כיף שזוכרים את זה כל החיים".

"ההמלצה הכי טובה שלי, היא להישאר מי שאנחנו כי יש את החתימה שלנו במנה. לדוגמה אני צרפתייה, גם אם פתאום אני רוצה לעשות מנה גרוזינית שאני מאוד אוהבת ואני בטוחה שאני יכולה להצליח בה כי ראיתי מה יש בפנים - זה עדיין לא המטבח שלי, אין לי פרמטרים כדי להגיד אם זה צריך להיות ככה או לא. במשימות יש הרבה אדרנלין אבל גם המון לחץ, צריך לחשוב על הרכיבים, המתכון, לדבר מול המצלמה והכל בזמן הקצר".

את המתכון המלא לקרוקומבוש של ונסה וידל אביטן תמצאו ממש כאן