ילדים מחזיקים את דגלי המדינה (תמונת AVI: עדי רם, חדשות)
גאווה ישראלית|תמונת AVI: עדי רם, חדשות
המונח "גאווה ישראלית" קצת איבד ממשמעותו בשנים האחרונות, כי משתמשים בו כדי לתאר כל דבר שאמור לעורר לנו את רגש הכבוד והטפיחה על השכם. אבל לאורך ההיסטוריה הקצרה שלנו היו לא מעט רגעים אמיתיים של גאווה ישראלית, רגעים שדורשים לצאת לכיכר רבין (או מלכי ישראל), לנופף בדגל ולשאוג את ה"התקווה". הנה כמה מאלה.

1955 – מהמצאת ה"עוזי" ועד הדיסק און קי

מדובר בהמצאה הישראלית הראשונה שזכתה להצלחה בקנה מידה עולמי, אבל בהחלט לא היחידה. למעשה, זוהי נקודה רנדומלית לדבר על כל החידושים וההמצאות שהביאו מוחות ישראלים לעולם, ביניהן: דוד שמש, אפיליידי, עגבניות שרי, דיסק און קי, טיל החץ, הטפטפת, הפתיתים, האייסיקיו והמעבד הראשון למחשב אישי, Waze וכן הלאה.

1964 – "סאלח שבתי" זוכה בפרס גלובוס הזהב

אפרים קישון החל את הרומן שלו עם טקסי פרסי גלובוס הזהב ב-64' ועשה היסטוריה כאשר סרט ישראלי לא רק הועמד לפרס בפעם הראשונה בתולדות התחרות אלא גם זכה בה - פעמיים (חיים טופול קיבל את הפרס עבור תגלית השנה), ואף היה הסרט הישראלי ראשון שהועמד לפרס האוסקר.  בשנת 1969 הצליח קישון להכניס סרט נוסף שלו למועמדויות בפרס הסרט הזר, "תעלת בלאומליך", ובשנת 1972 אף זכה שוב בפרס עבור "השוטר אזולאי" (שהועמד אף הוא לאוסקר). מאז, אגב, הצליחה ישראל לזכות רק פעם נוספת בגלובוס הזהב, בשנת 2009 עבור "ואלס עם באשיר", ולהיות מועמדת לפרס האוסקר עוד עשרות פעמים – אך מעולם לא זכתה.

ש''י עגנון (צילום: Pictorial Parade, GettyImages IL)
ש"י עגנון|צילום: Pictorial Parade, GettyImages IL
1966 – ש"י עגנון זוכה בפרס נובל לספרות

מדובר בישראלי הראשון שזכה לכבוד הבלתי מעורער לעמוד על הבמה בשטוקהולם ולקבל את דיפלומת פרס הנובל הנחשקת, "עבור יצירתו הספרותית האופיינית השזורה מוטיבים מחיי העם היהודי". בטקס קבלת הפרס אמר עגנון - "מתוך קטסטרופה היסטורית שהחריב טיטוס מלך רומי את ירושלים וגלה ישראל מארצו נולדתי אני באחת מערי הגולה, אבל בכל עת תמיד דומה הייתי עליי כמי שנולד בירושלים". במשך כעשרים שנה הופיע הקטע הזה מנאומו על שטר 50 השקלים החדשים, עד שהוחלף בסוף 2014. מאז ועד היום זכו 11 ישראלים נוספים בפרס, כולל מנחם בגין, יצחק רבין, שמעון פרס, עדה יונת, ולפני כשנתיים גם הכימאים אריה ורשל ומיכאל לויט. אבל לעולם לא נשכח את הראשון.

1977 – מכבי תל אביב אלופת אירופה בכדורסל

"אנחנו במפה ואנחנו נשארים על המפה" – המשפט האלמותי הזה של טל ברודי, קפטן נבחרת הכדורסל של ישראל דאז, נכנס לפנתיאון לאחר הניצחון בחצי הגמר על צסק"א מוסקבה, והחגיגות בכיכר מלכי ישראל החלו כבר אז. חודשיים לאחר מכן ניצחה ישראל את אלופת איטליה בגמר והפכה למחזיק גביע אירופה הרשמית – הפעם הראשונה בה קבוצה ישראלית בכדורסל זוכה בו.

1979 – ישראל זוכה באירוויזיון בפעם השנייה ברציפות

נכון, יזהר כהן ו"אבניבי" היו הראשונים שזכו בתחרות הזמר האירופאית והביאו את האירוויזיון לישראל, אבל איש לא ציפה שגם בתחרות שהתקיימה כאן בירושלים בשנת 1979 נקטוף שוב את המקום הראשון, הודות ל"הללויה" של גלי עטרי ו"חלב ודבש". היינו המומים ולא ממש ידענו איך לאכול את הזכייה השנייה הזו, שלא לדבר על לקיים עוד תחרות כזו בארץ. הממשלה סירבה להעביר תקציבים נוספים לרשות השידור לצורך הפקת התחרות, כך שישראל נאלצה לסרב בנימוס וויתרה על הכבוד לארח שוב את האירוויזיון. אבל הסיפור לא נגמר כאן – הולנד שהתנדבה להנחות בחרה לקיים את התחרות על ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, כך שישראל סירבה להשתתף. הייתה זו הפעם הראשונה בהיסטוריית האירוויזיון שמדינה שזכתה לא השתתפה בתחרות הבאה. האירוויזיון כמובן הגיע לארץ שוב בשנת 1999, הודות לזכייתה של דנה אינטרנשיונל עם "דיווה".

יעל ארד, איתה התחלנו להתרגש (gettyimages) (צילום: ספורט 5)
יעל ארד זוכה במדליית כסף ב-1992|צילום: ספורט 5
1992 – יעל ארד זוכה במדליית כסף באולימפיאדת ברצלונה

לא, לא שכחנו את מדליית הזהב שהביא לנו השייט גל פרידמן בשנת 2004 – אבל אין כמו הפעם הראשונה שבה ספורטאי ישראלי זוכה לעמוד על הפודיום המפואר ולקבל מדלייה. ארד עשתה היסטוריה במובן הזה, וזכתה לקבלת פנים חמה ומתוקה מראש הממשלה דאז יצחק רבין ומכלי התקשורת בארץ. מאז, כאמור, זכינו עוד כמה פעמים בלא מעט מדליות באולימפיאדות השונות ובשלל תחרויות ספורט עולמיות ואירופאיות.

2003 -  אסטרונאוט ישראלי ראשון בחלל

ההיסטוריה שלנו לא זרה למקרים שבהם שמחה מהולה בעצב, וזה גם מה שמאפיין את חייו ומותו של אל"מ אילן רמון, שבינואר 2003 הפך לטייס החלל הישראלי הראשון שזכה לשהות מחוץ לאטמוספירה במסגרת משימה של מעבורת "קולומביה". 16 ימים לאחר מכן הוא נספה בדרכו חזרה לארץ כאשר מעבורת החלל התרסקה על כדור הארץ והרגה את כל חברי הצוות. בדפי ההיסטוריה הוא לעולם ייזכר כאדם הראשון שעשה קידוש שבת אי שם בין כוכבי הלכת.

2015 - משלחת סיוע ישראלית לנפאל

זו רק הדוגמא האחרונה בשרשרת של מקרים בהן מתנדבת ישראל לשלוח סיוע למקומות שונים בעולם שנפגעו מרעשי אדמה ואסונות הומינטריים, ותורמת מיכולות הביטחון, הרפואה והחילוץ שלה לכל מי שרק זקוק להן. הטייס והפעיל החברתי אייבי נתן היה אחד האנשים הראשונים שיזם פעילות הומניטרית רשמית מטעם המדינה בסוף שנות ה-60, ומאז מקפידה ישראל להזניק משלחות סיוע, ציוד ואספקה בכל זמן ובכל עת. היינו בקמבודיה, ארמניה, מקסיקו, רואנדה, הפיליפינים, טורקיה, טאיוואן, יוון, תאילנד וכמובן נפאל, והוכחנו שיש לנו מה לתת ואיך לתרום. לעולם לא נפסיק להושיט יד בעת צרה.

לרכישה כחול לבן לחצו כאן