הערב (ד') אחרי "מונית הכסף" (22:00) ישודר הסרט הדוקומנטרי "המאסטרית – הדרך של נוף לגמר", במסגרתו חיים אתגר התלווה אל נוף עתמאנה איסמעיל מהרגע שזכתה בתואר "המאסטר שף של ישראל", ועד לחזרה הביתה, לתחושת הנצחון המהולה בתגובות קשות וגזעניות.

יש אנשים שיאמרו שמחקת את הזהות שלך?
"זה לא נכון. אני לא חושבת ככה, טיפחתי עוד זהות. הפכתי להיות שני אנשים בגוף אחד", היא משיבה בחיוך שנושא מטען של שנים, "אני לא חושבת שזה שאני מדברת עברית רהוטה אמור לפגוע במישהו פה. למה כל כך קשה לאנשים לקבל את זה שאני מדברת עברית בלי מבטא? כי נוח לכם לשבץ אנשים במסגרות כי אתם חייבים שהם ידברו עם ב' ועם ע' ועם ח' כבדות. אני לא רוצה להיות במשבצת הזאת שיש לך בראש", היא קובעת.

כאמור, התגובות הגזעניות בעקבות זכייתה הגיעו מוקדם מהצפוי. אבל אם תשאלו את נוף, היא לגמר חזתה את זה מראש: "לקחתי את זה בחשבון שזה יקרה, אני מעדיפה להתרכז בפרגון ובתגובות החיוביות", היא אומרת ליואב לימור וגלית גוטמן בראיון ל"הבוקר של קשת", "אני שיודעת שההערות האלו שהיו פוגעניות על רקע גזעני, היו בעייני מעט ולא מייצגות את הרוב פה בארץ. נשים הצביעו במהלך שידור הפרקים במנה שהם הכי רצו לטעום זכיתי הכי הרבה פעמים".

הזוכה הטריה: נוף בתגובה ראשונה (צילום: עודד קרני)
רגעים אחרי הזכייה: "התגובות הגזעניות הן לא הרוב"|צילום: עודד קרני

"קראו לי 'ערביה מסריחה', דברים מאוד קשים"

לצערה, או בעצם לצערנו, נוף מתורגלת להתמודד עם הגזענות כחלק מהשגרה: "נתקלתי המון בגזענות פנים מול פנים, בעיקר כשהייתי ילדה קטנה, כשעברתי ללמוד בבית ספר יהודי. בהתחלה לא שלטתי לא בשפה ולא בקודים החברתיים. ומתחילים להגיד לך 'זה לא בית ספר של ערבים', או 'ערבייה מסריחה', בטיול השנתי אף אחד לא רוצה לישון איתי בחדר, זה דברים מאוד קשים".

ואיך בכל זאת מצליחים לשמור על החיוך? מה גורם לילדה שסבלה מגזענות, להמשיך להאמין בנפש האדם ולקדם אג'נדה חברתית שדוגלת בדו-קיום?

"אני לא אשכח שהיו גם כאלה שנתנו לי יד ואמרו לי בואי אנחנו נעזור לך להשתלב, אנחנו נעזור לך להכיר יותר טוב את החברה. זה האנשים שהשפיעו על החיים שלי ושינו את החיים שלי, ממצב כזה של 'אני לא רוצה להגיע יותר לבית הספר', בם הפכו את החיים שלי למשהו אחר".

"אני מתה על גפילטע פיש מתוק"

במהלך כל העונה, וכבר מהאודישן הראשון שלה, נוף סיפרה על החזון שלה לפתוח בית ספר קולינרי יהודי-ערבי, עכשיו היא קרובה עוד צעד להגשמת החלום: "קיבלתי את המתנה של לחיות ביחד, זאת מתנה שמעט מאוד אנשים בישראל יודעים להכיר אותה. אני שולחת את הבן שלי לבית ספר יהודי-ערבי, כי ככה אני מאמינה אני מחנכת אותו לדו-קיום. אם דרך האוכל אני יכולה להביא אנשים עם דעות קדומות ולנפץ להם את הסטיגמות לגבי בני אדם שחיים איתם פה בארץ, זה תיקון לחוויה שעברתי כילדה".

נוף עתאמנה אסמעיל - תמונת ילדות (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
נוף בילדותה: "בהתחלה לא שלטתי בשפה ובקודים החברתיים"|צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי

ולשאלת מיליון הדולר - תפתחי מסעדה?
"אני עוד לא ממש יודעת, מבחינתי יש סדר עדיפויות, בינתיים אחד הדברים שנאי מתרכזת בהם זה לפתוח את הבית ספר לבישול יהודי-ערבי, אבל יכול להיות שגם זה יקרה בקרוב".

מתי יפתח בית הספר ואיפה הוא יהיה?
"אחרי פסח יש לי המון פגישות, יש המון אנשים שרוצים לעזור ובעצם נתחיל את המגעים ונראה. אני רוצה לפתוח את זה כמה שיותר מהר.

ומסתבר שנוף לא רק פועלת לגישור הפערים בין הדתות, אלא גם בין העדות. רגע לפני ליל הסדר – ערב הקרפיונים הגדול, נוף מצליחה להפתיע: "אני אוהבת גפילטע פיש, מתקתק כזה, הגרסה האשכנזית. אני מתה על זה".

הרגע המאושר: נוף היא המאסטר שפית של ישראל (צילום: עודד קרני)
הרגע המאושר: נוף היא המאסטר שפית של ישראל|צילום: עודד קרני

עוד בתכניות קשת:

המאסטרית - הדרך של נוף לנצחון, הערב (ד') אחרי מונית הכסף, ב-21:00