תוכנית פתיחת העונה של "מאסטר שף" זכתה אמנם לרייטינג גבוה אך הצליחה גם לעורר את זעמם של הטבעונים. זאת בעקבות המתמודד משה אמסלם, בעל מפעל לפירוק עופות, שהגיש לשופטים מנה של בשר ראש עם גידים, וכל זה אחרי שסיפר על אהבתו ל"טוסיק של עוף".

"צפיתי בתוכנית עד לנקודה הזאת, פה כבר נגעלתי ברמות שלא ניתן לתאר. ראש של עגל? עגל זה תינוק". כתבה אחת הגולשות בעמוד הפייסבוק של מאסטר שף, "מזעזע ברמות! תעשיית הרצח ושפיכות הדמים חוגגת". מנגד היו גם קולות שקראו לפלורליזם קולינרי, "שכל אחד יסתכל בצלחת של עצמו, ואם לא טוב לכם אל תראו את התוכנית".

"קשה לי לשמוע שמתייחסים לבעלי חיים כאל חפץ"

מאסטר שף עונה 4 (צילום: ינאי יחיאל)
שופטי מאסטר שף דווקא התלהבו מהמומחה לבשר|צילום: ינאי יחיאל
"לא נעים לי לשמוע את התגובות האלו, בהן מתייחסים לבעל חיים כאל חפץ ולא כבעל חיים שיש בו חיים", אומרת אורי שביט, בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות. "ההתענגות על העגל אתמול והשומניות של הראש שלו עוררו בי תחושות קשות", היא מספרת, "אני רואה בעגל, ייצור תמים. מי היה אומר איזה כיף לאכול את הראש של הכלב שלו? צריך לזכור שמדובר בחיות עם רצונות ותחושות".

שביט היא עיתונאית אוכל במקצוע שמודה שבעבר גם היא התענגה מאכילת בשר אבל "התעוררה" לפני כשנתיים והפכה לטבעונית. "תרנגולות הן ייצור מקסים ותבוני והדיבור של המתמודד על כך שהוא שוחט 1000 תרנגולות ביום הייתה נוראית", היא מדגישה.  לעומת זאת, שביט מתקשה להזדהות עם התגובות המתלהמות ברשת וטוענת כי היא תומכת בדיאלוג ללא צעקות, "אני בהחלט מבינה את הכעס אבל צריך לבחור את המילים ולא ליפול על אוזניים לא קשובות".  ובאשר לקריאה להחרים את התכנית, היא דווקא מתנגדת: "בשנה שעברה צפיתי במאסטר שף ונהניתי לצפות במאכלים של המתמודדות הטבעונית, מיה בן צבי".

היום פורסם סקר של פאנלס שנערך עבור "גלובס" שחושף כי 5% הפכו לטבעונים בשנה החולפת ו-13% שוקלים להפוך לטבעונים או צמחוניים וגם מסעדות רבות השיקו תפריט טבעוני. "זה רק מראה שהטבעונות היא לא טרנד וזו מגמה שרק תתחזק", מחזקת שביט .

"אני מכבדת טבעונים אז שלא יכנסו לי לצלחת"

קדירת בשר ראש וגידים עם גרגירי חומוס (צילום: משק 8,  יחסי ציבור )
"אני אוכלת בשר ראש בראש השנה"|צילום: משק 8, יחסי ציבור
"תוכנית טלוויזיה אמורה לייצר את אקשן ודרמה ולכן אני לא רואה כל בעייתיות בהתבטאויות של תיאור חלקי הבשר", אומר רפי אהרונוביץ בעלי האטליז "ידע הבשרים". לטענתו למרות שאנו רואים שמגמת הטבעונות הולכת וצוברת תאוצה אין שום ירידה בענף האטליז, "להפך, מסעדות בשר נקודתיות רק הולכות ופורחות ואני חושב שאין כל מניעה להגיש מנה טבעונית או צמחונית במסעדת בשרים".

אהרונוביץ מדגיש כי הוא בהחלט נגד התעללות בבעלי חיים, "אני מתנגד לכל צורות הגידול והשחיטה המתעללות", אמר אך מיד הוסיף, "אני לא חושב שאנשים צריכים להתמקד רק בבעלי החיים ולהפסיק לאכול בשר". 

"זו תוכנית אוכל, טוסיק זה החלק שהוא הכי אוהב וזה יפה שאנשים מתענגים ככה על אוכל", אומרת עדי, חובבת בשר מושבעת שטוענת שהיא לא מבינה על מה המהומה. "אני חושבת שדווקא הגשת המנה ואהבתו לבישול בשר הייתה מעניינת והוסיפה לתוכנית", היא אומרת "זה כיף לראות שיש מישהו שאוהב אוכל בצורה כזאת".

"בן זוגי ארגנטינאי ולכן זו האהבה שלנו, לאכול בשר", מספרת עדי, "בחנויות בארץ כמעט ולא משווקים טוסיקים אבל אני משערת שזה חלק מאוד טעים מהעוף", היא אומרת ואף מודה שהמנה השנייה שהגיש המתמודד מוכרת לה היטב: "אנחנו אוכלים בשר ראש בערב ראש השנה, זה בשר מאוד טעים שמבשלים הרבה זמן והוא שומני מאוד".

"אני אוהבת חיות ואני לא תומכת בשום צורה בהתעללות בבעלי חיים", מדגישה עדי, "אבל כמו שאני מכבדת את הטבעונים שבוחרים לא לאכול בשר, אני מצפה שהם לא יכנסו לי לצלחת. כל אחד בוחר בדרך שלו ואוכל אמור לחבר בין אנשים ולא ליצור מחלוקות". ומה לגבי מי שבכל זאת מתקשה לצפות בעיסוק בבשר בפריים טיים? "אני יכולה להבין שמי שפחות מתחבר, יעדיף לא לצפות בתוכניות בישול".