"היא עושה שירות רע לטבעונים", "פלצנית", "אין לה סיכוי" ועוד שלל תגובות תקפו את מיה בן צבי מיד אחרי שידור פרק הפתיחה של מאסטר שף אמש. בין התומכים, שציינו כי "זה יהיה מעניין" ו-"הגיע הזמן לאתגר", למתנגדים, שלא ממש טרחו ברובם לפרט מדוע דעתם כה נצורה ובצורה, נושא אחד לא עלה לדיון - בחירה.
תארו לעצמכם שמתמודד שאינו שומר מצוות היה מגיש לשופטים בשר לבן – יתכן שחלקם היו מתלהבים מהמקוריות וחלקם היו מסרבים לטעום, כך או כך - כנראה שאף גולש או צופה לא היה מתרגש; הרי בסופו של דבר זה מתחיל ונגמר בקונצנזוס.
האם מיה כל כך שונה בחברה הישראלית שצריך להוקיע אותה מתכנית בישול? אפשר היה להגיד שיש המון תחליפים לבשר ושהמבחן האמיתי היחיד הוא מבחן התוצאה, אבל אפילו איל שני נכשל בלשונו כשקבע שהחציל הוא רק תחליף. בישול טבעוני הוא עולם שלם של אפשרויות מגוונות - בצבעים, בצורות ובטעמים - ואין שום סיבה לחפש תמיד את הקומבינה. האם מיה ניסתה לגרום לחציל להרגיש כמו בשר או שמא החציל בשרני מספיק כדי לככב בפני עצמו?
למה כולם מנסים להוכיח לי שאני טועה?
הפחד הגדול של רוב הקרניבורים, שנופלים במלכודת ומתחילים לדבר על טבעונות, היא שהם יצטרכו לשנות את חייהם בצורה קיצונית. המוכר הוא טוב והחדש הוא רע, בטח כשכולם עסוקים כל כך כל הזמן. למי בכלל יש זמן לעשות קניות בניצת הדובדבן?!
אבל זה לא המצב, וזה לא העולם שאנחנו חיים בו, ולמרות הקושי למצוא משהו לטרוף בשלוש לפנות בוקר - בסיכומו של יום מדובר בבחירה אישית. הרי מבחינה קולינרית, טבעונים הם המיעוט הנרדף של העולם. בכל שיחה הם נאלצים להגן על דעותיהם ואורח חייהם, בכל ארוחה כולם מעבירים להם את הכרוב הכבוש ומכריזים - "הנה, זה בשבילך במיוחד". אני מרחם על הטבעוניים שאוכלים רק אוכל שקרניבורים מציעים להם.
טבעונית, אבל אם צריך היא תטעם בשר
אבל גם ידיה של מיה אינן נקיות (ולא רק בגלל כל התבלינים והשמן) - היא מיד הזדרזה להכריז שאין לה בעיה לבשל בשר ושאם צריך היא גם תטעם - זאת למרות שלדבריה היא טבעונית מגיל חמש, נטורופתית במקצועה ואחת שבאופן כללי לא אוהבת לאכול זבל מפוצץ בהורמונים.
מאסטר שף זה לא חתיכת טופו במרק ירוק
בסופו של דבר נראה כאילו היחיד שהצליח להישאר אמיתי היה יונתן רושפלד שמראש הכריז על מוגבלותו התפיסתית והצהיר שעבורו מאסטר שף זה דג עם כל העיניים בחוץ ולא חתיכת טופו צפה במרק ירוק. לגיטימי - זה הפורמט של התכנית ואף מתמודד לא ישנה זאת.
עם זאת, חשוב גם להדגיש את החשיבות שבחשיפת המטבח הטבעוני לצד המטבח הישראלי נוטף שומן הכבש. אם היא תיאלץ לטעום בשר כדי להתקדם בתכנית זו תהיה מכה קשה לטבעונים, אבל בסופו של דבר טבעונות זו בחירה ולא מועדון חברים עם קוד נוקשה ואם מה שעושה לה טוב זה לבשל - שלא תיתן לאף אחד לעצור אותה.