אחרי שהתרגלו לשבת בצד השני של השולחן, הערב (חמישי) אייל שני, חיים כהן וישראל אהרוני עלו על סינרי "מאסטר שף" וחברו למתמודדים מעונת העשור, כדי לבשל ארוחת חג חגיגית ונהדרת מחבילות המזון של ארגון "לתת", בהן המרכיבים הם לא מובנים מאליהם.

כשמולם ניצבת מטרה חשובה, כל שף חבר לשני מתמודדים, וביחד כל קבוצה בישלה ארוחת חג טעימה ומזינה מחומרי הגלם שניצבו לפניהם ומוצרים נוספים מהמזווה, שגם הם מחולקים במהלך כל ימות השנה למשפחות הנזקקות. גם המאסטרים שפים הוותיקים, אבי לוי, תום פרנץ, ונסה וידל אביטן ומסימיליאנו די מטאו, הצטרפו ויחד עם מיכל אנסקי הם בחרו את ארוחת החג המצטיינת.

שולחן שופטים (צילום: מתוך
הגיעו לשפוט. מתמודדי "מאסטר שף" לשעבר ומיכל אנסקי|צילום: מתוך "מאסטר שף", קשת 12

כשלרשותם שעה וחצי חיים כהן, החל לתכנן במדויק את הארוחה והבהיר לשם איזו מטרה כולם התאחדו: "חשוב לי שאנשים יסתכלו ויתרמו, אנחנו כל הזמן אומרים חומרי גלם בסיסיים אבל זאת קופסת פלאים. יש לפחות 2.5 מיליון איש שמוגדרים עניים ולא מצליחים להחזיק את הראש מעל המים, אני חושב שהדבר הכי בסיסי שאמא רוצה הוא שלילד שלה יהיה סנדוויץ'", אמר ומיכל אנסקי שביקרה בעמדה הוסיפה: "לא ניתן לאף אחד לשבת עם בטן ריקה".

לילך, מורה לחינוך מיוחד שרואה במקצוע שלה שליחות, היא אם לתאומים שנאלצת להתמודד עם מציאות של מחסור גדול. "תמיד ידעתי שאני אוהבת לטפל, איך שנכנסתי לעבודה הרגשתי שמצאתי את הייעוד שלי בחיים", סיפרה, "המשכורת שלי זעומה, אני מקבלת בערך 4,000 שקל. ההוצאות בבית לילדים עם צרכים מיוחדים הן גדולות מאוד, אני צריכה עזרה. אני משתמשת בכל מה שאני מקבלת בחבילה".

לילך זמיר (צילום: מתוך
"כשנכנסתי לעבודה הרגשתי שמצאתי את הייעוד שלי". לילך זמיר|צילום: מתוך "מאסטר שף", קשת 12

במהלך ההכנות, מסטוול מוגס גוללה את סיפורה העוצמתי. "בתקופת הגירושים שלי הייתי מקבלת את הקופסאות האלה", סיפרה, "התחילו להיות חובות, אמרתי 'איך אני מגיעה למצב כזה'. כל החיים עבדתי בשלוש עבודות, הייתי עצמאית, השגתי הכל בכוחות עצמו אני זוכרת את הרגע שקיבלתי את הקופסה הראשון, פתחתי והתחלתי לבכות. הייתי צריכה לקבל עזרה, הבנתי שאני חייבת לעשות הכל כדי שהילדים ירגישו בחיסרון הזה. תמיד האמנתי שאני אצא מזה - ואין יותר מרגש מלהיות פה".

מסטוול (צילום: מתוך
"תמיד האמנתי שאצא מזה, ואין מרגש מלהיות פה". מסטוול|צילום: מתוך "מאסטר שף", קשת 12

"בתור ילד אני זוכר כמה פעמים שהיה חסר לנו", סיפר יניב שחר במהלך התחרות, "אני לא אשכח שפעם אחת ביקשתי מאבא שלי קצת כסף לקנות משהו, והוא אמר לי שאין לו. לראות אבא שאומר לבן שלו 'אין לי', זה אחד הדברים הכי קשים שאפשר לראות, עובדה שהייתי ילד מאוד קטן ואני זוכר את זה עד היום".

יניב שחר (צילום: מתוך
"לא אשכח את הפעם שביקשתי כסף מאבא ולא היה לו". יניב שחר|צילום: מתוך "מאסטר שף", קשת 12

סיפורו של יוסף ברכה, בן ה-85, הוא סיפור שאומר את הכל. "הייתי נשוי 40 שנה, אחרי שהתגרשתי לא היה לי איפה לישון, ישנתי בגינה בתקווה, נרדמתי על הספסל. במהלך הקורונה, ראיתי בטלוויזיה שארגון 'לתת' עוזר, אמרתי שאני אתקשר ועכשיו כל חודש אני מקבל קופסה, זה עוזר לי הרבה - בלי זה אין לי אוכל".

כולנו שמענו סיפורים כואבים על אנשים, שבמהלך הקורונה נאלצו לוותר על מפעל חייהם, ומשפחות רבות נפגעו כלכלית. זה סיפורה של משפחת רימוני, שבשנתיים האחרונות הכל אצלה השתנה."היו לנו חיים מאוד נורמטיביים, עובדת בתפקיד בכיר ומשתכרת יפה עם רכב צמוד", סיפרה סופי, "התדרדרות החלה בקורונה, התחיל כדור שלג כזה, מצאנו את עצמנו מתמודדים עם השאלה מה עדיף דלק או דברים בסיסיים? חשבנו בבוקר איך אנחנו שולחים את הילדים לבית הספר - זה דחף אותנו לקום ולבקש עזרה. הגענו לארגון 'לתת', וקיבלנו חיבוק בכניסה למרכז, פתאום נרגעתי, הרגשנו לא שקופים. היום אני מתנדבת שם במהלך היום-יום".

פנינה פרחי היא ניצולת שואה, שעלתה לארץ בגיל 16, והיוותה אחת ממקימיה. במהלך השידור המיוחד, היא סיפרה את סיפורה: "הייתי בת שמונה כשהמלחמה התחילה, אני זוכרת את הגרמנים שהסתובבו בתוך העיר, כשהמלחמה הסתיימה הלכתי לקיבוץ. עבדתי כל החיים, ואין לי פנסיה, יש לי רק ביטוח לאומי, אני לא קונה כמעט שום דבר. אני בת 90, חולת סכרת, וגרה בקומה שלישית, לכן חוץ מדברים הכרחיים אני לא יוצאת בכלל, ומרגישה מאוד בודדה. מתנדבת מארגון לתת מביאה לי את הדברים שתורמים לי, היא גם אוהבת לשבת איתי ולשוחח, זה עוזר להרגיש פחות בודדה".

פנינה פרחי (צילום: מתוך
"חוץ מדברים הכרחיים אני לא יוצאת בכלל". פנינה פרחי|צילום: מתוך "מאסטר שף", קשת 12
 

סיפורו של יוסף גייטנר, מתקשר לסיפורה של פנינה וסיפורם של עוד אלפי ניצולי שואה נזקקים שחיים בישראל. "חזרנו הבית כשהרוסים שחררו את השטח ב-1944, חלמתי לבוא לארץ, ואחרי שהתאלמנתי הגעתי לארץ והתחלתי לנקות דירות, כשהמקצוע שלי הוא מהנדס טקסטיל. לא הרגשתי שום בושה, קיבלתי את התשלום שלי. עובדות סוציאליות המליצו לי על 'לתת' ומביאים לי פעם בחודש דברים יבשים - זה עוזר מאוד. אני מרגיש שנותנים לי".

בסופו של הערב שכולו נתינה, ומהווה את שיאו של שיתוף פעולה שנמשך כבר עשרים שנה, חבר השופטים הנכבד, טעמו את המנות של שלושת הצוותים בהובלת השפים, והכריזו: הקבוצה של חיים כהן היא המנצחת הגדולה של המשדר המרגש.

מצבם הקשה של הניצולים נגע לליבם של חברת "ארומה" והיא תורמת חבילות סיוע לניצולי שואה ופועלת למענם כל השנה. כמו כן, חברת החשמל תרמה לקראת החגים 5,900 ארוחות, שחילקו עובדי מרחב דרום בשיתוף ארגון לתת. גם חברת יוניליוור ישראל, הפועלת למען הסביבה והקהילה, תרמה במהלך המשדר 10,000 ארוחות חג. במהלך המשדר נאספו 195,765 ארוחות חג בשווי 17,618,824 ש"ח שיחולקו למען אלו שזקוקים לסיוע.

 *לתרומות ארוחות חג חייגו 054-4001717 ובאפליקציית bit