גזרים צבעוניים
ידעתם שבמקור הגזרים בכלל לא כתומים, אלא סגולים אדמדמים? מסתבר שבמאה ה-18 מדענים הולנדים רצו לשנות את צבעו של הגזר כך שיתאים לבית המלוכה ההולנדי, וכך נולד הכתום המזוהה עם הגזר היום.
אבל חוץ מהגזר הכתום הרגיל שווה להכיר עוד כמה זנים: ישנו הגזר הסגול, שהוא טיפה פחות מתוק מהרגיל ומזכיר שורש סלרי, ומתאים בעיקר למרק שורשים; ישנו הגזר הבוכרי – גזר עגול עם טעם שבין גזר לתפוח אדמה, שמתאים בעיקר למרק ולתבשילי בשר; ויש גזר אדום, יפה וטעים, שמתאים לכל מאכל גזר שהוא.
מה תכינו היום? מרק שורשים עשיר וחם.
>> והנה מתכון למרק גזר בלי הרבה מאמץ
תפוחי אדמה מיוחדים
ישנם שלושה זנים פחות מוכרים של תפוחי אדמה, שכדאי לכם מאוד מאוד להכיר:
תפוחי אדמה סגולים (ויטולט): תפודים עם אחוז גבוה במיוחד של עמילן, שמתאימים בעיקר לבישול במים.
תפוחי אדמה ראטה: זן צרפתי, שמפיק את הפירה המושלם (את השף הגדול ז'ואל רובושון הם זיכו בפרם הפירה הטוב בעולם). התפודים מהסוג הזה צהובים יותר מבפנים, ויש להם טעם של חמאה בילט אין, ובעיקר טעם חזק ועז של תפוח אדמה, כמו פעם.
מיני בטטה: זן מיוחד של בטטה קטנה, מתוקה כמו סוכרייה. זהירות – היא מרקים וקדירות עלולים לצאת מתוקים מדי עם הבטטה הזאת.
מה תכינו היום? פירה מושלם עם תפוחי אדמה מזן ראטה, פירה סגול ובטטות מתוקות לילדים.
סלקים קטנים
סוף הסתיו, כמו שכבר יכולתם להבין, הוא השעה הגדולה של השורשים. בדיוק עכשיו אפשר להשיג בשוק שורשים קטנים קטנים, שבאמצע החורף כבר יהיו גדולים וכבדים. דוגמה לזה היא הסלק הקטן, שנמצא עכשיו בשיאו. היתרון של השורשים הקטנים בבישול הוא שהטעם שלהם עדין מאוד, ובאופן מפתיע גם יותר מתוק. בניגוד לפירות, שנהיים מתוקים ככל שהם מבשילים, השורשים נולדים מתוקים.
בנוסף לירקות השורש אפשר להשיג עכשיו גם קולורבי קטן, שנהנה מאותן מעלות.
מה תכינו היום? קרפצ'ו סלק. לוקחים סלק קטן, פורסים אותו דק דק, ומתבלים בקצת לימון ומלח. מעדן אמיתי.
>> והנה מתכון למרק סלק פשוט ונהדר
שמן זית טרי טרי
ממש עכשיו מתחילה עונת המסיק – תקופה מרגשת במיוחד עבור החקלאים. בשוק כבר אפשר למצוא את שמן הזית הראשון של מסיק 2010 – טרי טרי, ישר מבית הבד.
שימו לב, שמן זית טרי אינו מתאים לטיגון. שמני זית ותיקים יותר יצלחו לטיגון קצר, ולא לטיגונים ארוכים ועמוקים. אם השמן מתחיל לעשן – סימן שהוא שינה את תרכובת שלו והוא נהיה לא בריא ולא טעים.
מה תכינו היום? סלט ירקות קצוץ עם שמן זית מזן נבאלי, שיורד חלק בגרון ונותן לסלט את הטעם הכי ישראלי שיש.
>> הנה הסלט הישראלי של חיים כהן