ט"ו בשבט הוא לא באמת חג. לא שאנחנו מזלזלים ביום חגם של האילנות חלילה, אבל בכל זאת - הרי אין לו כלום מהסממנים הדרושים. הוא לא מכנס משפחות לארוחה גדולה מדי ורועשת מדי, הוא לא מייצר מרצ'נדייז כמו סביבונים או אפילו דגלים מקרטון, הוא אפילו לא מצ'פר אותנו ביום חופש (כשהוא לא נופל על שבת). אז מה הוא כן? הוא כן הזדמנות מעולה לזלול פירות יבשים, שהם מהממתקים היותר משובחים שהטבע העניק לנו, ולשבץ אותם בכל מיני מתכונים בלי לחוש בחרדת הקלוריות המיידית. אז כן, גם אנחנו החלטנו להכין כמה דברים טעימים לכבוד ט"ו בשבט, ואם לחם של מיקי שמו הוא לא מספיק מרצ'נדייז בשבילכם, אז אנחנו לא יודעים מה כן.
לחם פירות יבשים של מיקי שמו
המרכיבים:
1 כוס חלב
כוס ו-3/4 מים פושרים
1/2 קובייה או 1/2 שקית של שמרים טריים
1/2 כוס דבש או סירופ מייפל
1/2 כוס קמח מלא
4 וחצי כוסות קמח, רצוי ייעודי ללחם
1/3 כוס סובין חיטה
1/2 כוס שיבולת שועל
1 כפית מלח
3/4 כוס צימוקים
3/4 כוס משמשים, חתוכים לקוביות
לציפוי:
מעט מים
2 כוסות גרעינים או דגנים
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה חלב, מים פושרים, שמרים ודבש.
2. במיקסר עם וו לישה מערבבים במהירות אטית קמח מלא, קמח לחם, סובין, שיבולת שועל ומלח. מוסיפים את הקערה עם השמרים והנוזלים ולשים כ-3 דקות במהירות אטית. מגבירים את המהירות לבינונית ולשים עוד כ-5 דקות. מנמיכים את המהירות שוב ומוסיפים את כל הפירות היבשים. לשים רק עד שהם מתפזרים היטב בבצק.
3. מעבירים את הבצק לקערה, מכסים ומתפיחים כשעתיים בטמפרטורת המטבח. הבצק צריך להכפיל את נפחו.
4. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים, יוצרים מכל אחד מהם כדור ומשאירים כ-15 דקות על שולחן העבודה מכוסה במגבת מטבח. לאחר מכן יוצרים את הצורה הסופית ומצפים בתערובת הגרעינים. מתפיחים כשעה.
5. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מכניסים את התבנית עם הלחם, ומתחתיה תבנית נוספת עם כוס מים חמים, ואופים כ-45 דקות עד שהלחם מעט שחום ויציב.
6. מצננים היטב לפני שפורסים.
* אפשר ומומלץ להניח לבצק לנוח לילה במקרר. מניחים לו לתפוח בחוץ, מוציאים את האוויר, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר.
* ניתן להכין את הלחם בתבנית אינגליש קייק חד פעמית.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: לחם פירות יבשים
>> והנה עוד לחם שווה של מיקי שמו
עוף ביין ופירות יבשים
המרכיבים:
4 בצלים סגולים פרוסים לאורך
כף סוכר חום
עוף שלם מפורק או כרעיים וחזה לפי הטעם, נקי ויבש
חצי כוס חמוציות
חצי כוס שזיפים מיובשים
חצי כוס משמשים מיובשים
בקבוק יין אדום איכותי
כוס מיץ תפוזים
מלח
פלפל שחור
קורט אגוז מוסקט
קורט קינמון
כוס וחצי אורז
אופן ההכנה:
1. מחממים סוטאז' (מחבת רחבה ועמוקה) או סיר גדול ונמוך יחסית, מפזרים את הסוכר ומניחים לו להתקרמל – זהירות לא לשרוף. מכניסים את הבצל ומאדים, עד שהוא משנה צבע ומתרכך.
2. מוציאים את הבצל ועוברים לעוף: מטגנים כל חלק מכל הצדדים עד שמזהיב ומתרכך קלות. מוציאים מהסיר ומניחים בצד. מחזירים את הבצל לתחתית הסיר ומעליו מניחים את חתיכות העוף. מפזרים חמוציות, שזיפים מיובשים, ומשמשים, מתבלים ויוצקים מעל יין אדום ומיץ תפוזים עד שהכל מכוסה. מביאים לרתיחה על אש גבוהה. מנמיכים את האש ומכסים. נותנים לעוף להתבשל שעתיים.
3. לאחר שעתיים, מפזרים מעל את האורז, מוסיפים כמות מים מספקת (כ-3 כוסות, תלוי בסוג האורז) ומניחים לו להתבשל עם העוף עוד כחצי שעה, עד שהוא מתרכך.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: עוף בפירות יבשים
כדורי שוקולד ופירות יבשים
המרכיבים:
20 תמרים מגולענים
10 משמשים מיובשים
10 שזיפים מיובשים מגולענים
10 תאנים מיובשות
100 גרם חמוציות מיובשות
50 גרם פצפצי אורז מלא
50 גרם אגוזים טחונים גס
1/4 כוס טחינה גולמית
1/4 כוס דבש
לציפוי ולהגשה:
1/4 כוס שקדים קצוצים או קוקוס טחון
100 גרם שוקולד מריר
4 כפות שמנת מתוקה לבישול 10%
מקלות קינמון
אופן ההכנה:
1. מכינים מראש צלחת עם קוקוס או שקדים קצוצים.
2. ממיסים במיקרו את השוקולד והשמנת. מערבבים לקבלת קרם אחיד.
3. קוצצים גס את הפירות היבשים ומעבירים לקערה עמוקה.
4. מערבבים היטב את כל מצרכי הכדורים יחד ולשים בידיים (ניתן להרטיב את הידיים, זה דביק).
5. יוצרים כדורים מהתערובת ומשחילים על מקלות הקינמון. מקפיאים כ-5 דקות.
6. טובלים בשוקולד, מגלגלים בקוקוס (או שקדים) ושומרים במקרר.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: כדורי שוקולד ופירות יבשים