בימים כתיקונם אנחנו מתרחקים מהדברים האלה כמו מאש. ממתקים מלאי סוכר וצבעי מאכל, חטיפים שהתעלפו מהשומן הרווי של עצמם, שלל מוצרים שאם רק היינו קוראים את רשימת המרכיבים שלהם (זה כל כך קטן, ארוך ולועזי!) כנראה היינו קושרים אותם בשתי שקיות זבל וקוברים עמוק באדמה. ככה זה, משנכנס אדר מרבין בכל המאכלים שברגיל אנחנו מתייחסים אליהם כאל מוקצים מחמת מיאוס (ולא, זה שאנחנו מתנפלים עליהם מדי פעם בפעם, בדרך כלל באמצע הלילה, לא אומר אחרת. בדיוק להפך).
ואז אנחנו חושבים על האפשרות השנייה: להיות מאלה שמפנקים את מי שהם חפצים ביקרם במטריות שוקולד חרובים, תמרים ממולאים בחצאי אגוז מלך וגליל של לדר משמש, ומה נגיד - אנחנו מעדיפים ללכת לחפור החוצה את שקית הזבל שזה עתה קברנו (האמת, לדר משמש זה אחלה. גם תמרים עם אגוז מלך, אבל במשלוח מנות? כמה דאונרים אפשר להיות?)
מה שמביא אותנו שוב לסוגיה שיוצא לנו להתחבט בה אי אלו פעמים במהלך השנה, אבל בעיקר בעיקר בפורים: איפה בכל זאת מתרחש המפגש, הנדיר והמיוחל, בין נשנושים מפנקים ומנחמים לבין מזון מזין ויפה לבריאות? האם בכלל יש חפיפה בין שתי הקבוצות האלה? אז התשובה היא שכן, בהחלט כן. יש חפיפה, וההוכחות לפניכם.
פנקייקים
אם אתם צריכים לספק ארוחת בוקר בריאה במסגרת ענק-גמד, הנה פנקייקים מעולים ומזינים שלא מרגישים כמו התפשרות בשום אופן ומכילים 3 מרכיבים בלבד: חלב, שיבולת שועל ובננה.
למתכון: פנקייק בריאות מ-3 מרכיבים
ואם פחות אוהבים אצלכם בננות, יש גם את האופציה המצוינת הזאת של מיני פנקייקס עם בטטה וקמח מלאץ
גרנולה, גרנולה, גרנולה
למה שלוש פעמים? גם כי באמת מדובר במרכיב המושלם למשלוח מנות בריא וטעים, וגם כי בגזרת הגרנולה אנחנו מציעים לכם לבחור מתוך שלושה מתכונים, לכל אחד הקטע שלו.
>> גרנולה ביתית מנצחת. זה המתכון הקבוע שלנו כבר שנים, השומן בו הוא שמן זית ואיכשהו זה לא משפיע בכלל על הטעם, שזה סוג של נס. פעם ראשונה שלכם? זה המתכון.
>> גרנולה במחבת. מתכון של רון יוחננוב לממהרים. הקפצה במחבת (ולא צלייה בתנור), 5 דקות והיידה.
>> גרנולה בלי שמן בכלל. יש לכם עסק עם שומרי משקל? המתכון הזה, של רויטל פדרבוש, חוסך לכם משהו כמו 1,000 קלוריות טבין ותקילין.
עוגיות טחינה וחמוציות
כל כך צנועות העוגיות האלה, וכל כך טעימות. קוואקר, טחינה, ביצים, חמוציות, קצת סוכר - והתוצאה פריכה ומענגת. אם תסתכלו בתגובות למתכון, תמצאו עוד רעיונות מגניבים לשדרוג (אנחנו בהחלט היינו מגניבים פנימה קצת שוקולד מריר, אבל זה רק אנחנו).
פאי שוקולד, טחינה ופקאן
פאי אחד שלם ומלכותי, שיכול לשמש לבדו כמשלוח מנות נהדר, טעים טעים ואפילו מושחת כדבעי. יש בו תמרים, מודים, אבל גם שוקולד, שמן קוקוס ופקאנים כיד המלך (והנה עוד המון מאפים שמחזיקים משלוח מנות שלם).
מתכון: פאי שוקולד, טחינה ופקאן
עוגת שיש מקמח כוסמין מלא
האמת, כל עוגה בחושה אפשר להבריא באמצעות החלפת חצי מכמות הקמח שבה בקמח מלא, חיטה או כוסמין (ייתכן שתצטרכו להוסיף קצת נוזלים, אז תהיו ערניים לזה בבקשה). אבל העוגה הזאת נולדה ככה, אז איכשהו אנחנו רוחשים לה יותר הערכה. זה גם לא כל יום שקרן אגם מייצרת מתכון עם ערך תזונתי כזה.
מתכון: עוגת שיש מקמח כוסמין מלא
מאפינס שוקולד ללא קמח
סילאן במקום סוכר, טחינה במקום חמאה וזה רק חלק ממה שהופכים את המאפינס לאלטרנטיבה בריאה שווה.
מתכון: מאפינס שוקולד בריאים ללא קמח
מאפינס בננה וחמאת בוטנים
וזה מתכון של שי-לי ליפא, שכנראה שאיש לא ירגיש כמה בריאות מסתתרת בו. מה לעשות, הם פשוט טעימים מדי החבר'ה האלה.
מתכון: מאפינס בננה וחמאת בוטנים
אוזני המן בריאות
לקח לנו קצת זמן אבל הנה הגענו: זה לא מתכון אחד אלא שלושה מתכונים שונים, כדי שגם חובבי השוקולד ימצאו את עצמם, גם חובבי חמאת הבוטנים וגם - אנחנו בטוחים שאתם שם - חובבי ממרח התמרים.
חטיפי אנרגיה תוצרת בית
בוסט של אנרגיה לילדים, בלי חומרים משמרים של חטיפים תעשייתיים ובפרזנטציה מקסימה של כדורים על מקל. יש בהם שיבולת שועל, חמאת בוטנים, דבש, שקדים, שבבי קוקוס ועוד, ואתם יודעים מה? זה טעים בטירוף.
צ'יפס מתפוחי עץ
גרסה בריאה לתפוצ'יפס: פרוסות דקות של תפוח עץ, עם מעט סוכר וקינמון. נכון, לוקח זמן להכין את החטיף הזה - בעיקר כי הוא צריך כשעה וחצי עד שעתיים בתנור - אבל זה שווה את זה בענק.
חטיפים בריאים מקינואה
ליה שומרון פינדר מכינה כדורים מקינואה תפוחה (שזה כמו שלווה, רק בקינואה) עם טחינה, סילאן, שומשום ועוד דברים טעימים. ולפני שאתם מעקמים את האף - החטיף הזה ממכר לחלוטין, מכיל דברים טובים וילדים ממש אוהבים אותו. אם אתם לא משיגים קינואה תפוחה, אפשר להשתמש בחיטה תפוחה.
מרובעי אנרגיה
איילת הירשמן מצאה את הפתרון המושלם לחטיף אנרגיה: גם מתוק (אבל המתיקות מגיעה מדבש), גם מלוח (מחמאת בוטנים) וגם מכיל דברים טובים (גרנולה וחמוציות). אם מכינים לילדים חותכים אותו לריבועים קטנים, שהילדים יכולים לחסל בשני ביסים.
מתכון: מרובעי גרנולה, חמוציות וחמאת בוטנים
קרקר בריאות
כל משלוח מנות צריך גם אופציה מלוחה, ולא תאמינו כמה קל להכין בבית קרקרים. גם בריאים, גם מלאים בכל טוב וגם ממכרים בטירוף. נשנוש טעים שמתאים גם לילדים ומורכב מכלום מרכיבים. רוצים בכלל לצאת מלכי העולם? צרפו צנצנת של פסטו ביתי או טפנד.
>> והנה עוד גרסה נהדרת לקרקרים ביתיים
לחם בריאות ללא לישה
ועוד אחד מלוח: לחם מיוחד לאנשים שלא יודעים לאפות, שאפילו ללוש אותו לא צריך. התוצאה, אם חששתם, היא מקצועית לגמרי, רכה וטעימה ומשגעת. רק אל תשכחו את הטפנד ממקודם.
>> והנה מתכון ללחם בריאות מקמח מלא וקמח שיפון שאנחנו לא מפסיקים לקבל עליו תשבחות
ולסיום - שני מתכונים של התזונאית סמדר עובדיה מלקט ישראל:
אוזני המן מחיטה מלאה
המרכיבים:
לבצק:
כוס קמח מחיטה מלאה
כפית אבקת אפייה
חצי כפית סודה לשתיה
כוס (100 גרם) קוואקר מהיר הכנה
2 כפות סוכר חום
2 כפות סילאן
ביצה
3 כפות טחינה גולמית משומשום מלא
רבע כוס שמן קנולה
רבע כוס מים (או לפי הצורך)
למליות:
למלית פירות יבשים:
כוס של תערובת תמרים וצימוקים (או פירות אחרים, מה שנשאר מט"ו בשבט) - חתוכים ומושרים במים רותחים למשך 5 דקות
קליפת תפוז מגורדת
כפית קינמון
כף סוכר חום
חצי כוס אגוזי מלך קצוצים
למלית פרג:
חצי כוס פרג טחון
3 כפות דבש
3 כפות סילאן
למלית שוקולד:
חבילת שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו
אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל חומרי הבצק ולשים היטב. שומרים במקרר עד להכנת המלית. 2. מערבבים את חומרי המלית הרצויה. במקרה של מלית הפרג - מבשלים את המלית כ-5 דקות על אש בינונית. 3. על גבי משטח מקומח, מרדדים את הבצק לעובי של כחצי ס"מ. קורצים עיגולים בעזרת חותכן או כוס. 4. מניחים תלולית של מלית במרכז כל עיגול בצק, מקפלים למשולש ומהדקים היטב. אם רוצים מלית שוקולד - מניחים קוביית שוקולד אחת בתוך כל עיגול בצק. 5. מניחים את אוזני ההמן על תבנית מרופדת בנייר אפייה תוך שמירה על מרווחים בין אוזן לאוזן. 6. אופים בתנור שחומם לחום של 165 מעלות למשך כ-20 דקות. * את אבקת הסוכר המסורתית אפשר להחליף בקינמון, לפזר מעל לפני ההגשה.
גרנולה ביתית
המרכיבים:
חצי ק"ג שיבולת שועל (לא אינסטנט)
3 כפות סוכר חום
צימוקים
תמרים חתוכים
תפוח עץ חתוך לקוביות
אגוזים ושקדים קצוצים גס
ניתן להוסיף מעט קוקוס, קינמון, שומשום ועוד
אופן ההכנה:
1. מפזרים את שיבולת השועל על תבנית עם נייר אפייה, מעל מפזרים את הסוכר החום. 2. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך כ-10 דקות. 3. מערבבים ואז מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים שוב ואופים עוד -כ5 דקות בלבד. * ניתן למחזר צנצנות זכוכית ריקות (של קפה/ ריבה/ חמוצים וכו') לאחסון הגרנולה למשלוח המנות.
** גרסה מקוצרת של הכתבה פורסמה לראשונה בשנת 2014