כל המתכונים שלנו לפסח

מנות ראשונות

עז תלם, The Kitchen Coach: לביבות מנגולד

מתכון ללביבות נהדרות בכלום מרכיבים ומינימום עבודה, שיוכל להתאים כמעט לכל סוגי האורחים והאירוח. הן טבעוניות, נטולות גלוטן ויוצאות פשוט מעולות - וזאת בזכות השימוש בקמח עדשים או קמח חומוס, שניהם אהובים מאוד במטבח ההודי וכאן בארץ לאט לאט נכנסים לתודעה. עלי המנגולד נמצאים בשיאם בתקופת האביב, וכאן הם יוצרים מנת ירק נהדרת לפתיחת הארוחה (אפשר להכין מראש ולחמם מעט בתנור לפני ההגשה).

>> למתכון: לביבות מנגולד טבעוניות של עז תלם

עז תלם, The Kitchen Coach: קציצות מנגולד (צילום: עז תלם, The Kitchen Coach)
עז תלם, The Kitchen Coach: קציצות מנגולד|צילום: עז תלם, The Kitchen Coach

אורלי פלאי ברונשטיין ונמרוד סונדרס, סיר פלא: דג מרוקאי

לדג המרוקאי יש מעמד של כבוד בקרב כל בית ישראל, לא משנה אם הגעת מסופיה, לודג' או אלכסנדריה, והוא מביא לידי ביטוי את כל מה שטעים וגם יפה לעין: ירקות ים תיכוניים, גרגירי חומוס ונתחים יפים של דג בתיבול שופע.

>> למתכון: דן מרוקאי של סיר פלא

אורלי פלאי ברונשטיין ונמרוד סונדרס, סיר פלא: דג מר (צילום: נמרוד סונדרס, סיר פלא)
אורלי פלאי ברונשטיין ונמרוד סונדרס, סיר פלא: דג מרוקאי|צילום: נמרוד סונדרס, סיר פלא

תמרה אהרוני, Simply Cooking: קובה אורז

אני אוהדת שרופה של קובה. כל קובה - במרק או מטוגנת, עם סולת או אורז, קובה סלק, קובה אדומה, קובה דלעת או חמוסטה, במילוי עוף, בשר טחון, קאלייה או קובה צמחונית.

שנים חששתי להכין קובה. זה נראה לי כמו מלאכה מסובכת ששמורה רק למאמות מיומנות שירשו מתכונים מהאמהות שלהן, כאלו שהקובה עוברת במשפחה שלהן כבר דורי דורות (ומה לעשות שהסבתות שלי לא הכינו קובה?). להפתעתי גיליתי שהכנת קובה לא צריכה להיות מפחידה, ובעצם אם עוקבים אחרי כמה כללים בסיסיים אפשר להכין קובה די בקלות.

לפסח אני ממליצה על המתכון הזה לקובה אורז נהדרת, שהיא גם כשרה לפסח. מקווה ששאר הקובות אהובותיי לא נעלבו.

>> למתכון: קובה אורז של תמרה אהרוני

תמרה אהרוני, Simply Cooking: קובה אורז (צילום: תמרה אהרוני, Simply Cooking)
תמרה אהרוני, Simply Cooking: קובה האורז|צילום: תמרה אהרוני, Simply Cooking

אפרת ליכטנשטט, אז מה את עושה כל היום: מתכוני חרוסת

כמה מטען רגשי וזיכרונות אנחנו מכניסים לחרוסת שלנו, ממרח מתוק שאוכלים רק פעם אחת בשנה, ובכל זאת טעמו לא נשכח מאיתנו ימים ושנים. אל תתווכחו עם אדם מהי החרוסת הטעימה ביותר שאכל - יש לשאלה הזאת רק תשובה אחת: של אמא (או אבא) שלו. האם תעזו לשבור את המסורת המשפחתית ולהכין חרוסת שונה? כנראה שלא... אבל אולי בשנה הבאה!

6 מתכוני חרוסת מכל העדות

חרוסת, אז מה את עושה על היום (צילום: אפרת ליכטנשטט, אז מה את עושה כל היום?)
חרוסת, אז מה את עושה על היום|צילום: אפרת ליכטנשטט, אז מה את עושה כל היום?

מנות עיקריות

רחלי קרוט, קרוטית: צלי בקר ברוטב שזיפים

שנים חשבתי שלהכין צלי זה עניין מסובך, שרק שפים או בשלנים שמבלים המון שנים במטבח יכולים להכין את העיקרית הקלאסית שתמיד מככבת בחג. אבל אז העזתי, הכנתי צלי בפעם הראשונה, והבנתי שבדיוק להפך - מדובר במתכון קל להכנה שכל מה שצריך כדי להצליח איתו זה לרכוש בשר איכותי ולהתאזר בסבלנות עד שהוא מתרכך. וחכו שתגלו כמה טעים השילוב של בשר עם שזיפים מתקתקים, שביחד יוצרים רוטב משגע. אני אוהבת להגיש את הצלי עם פירה או אורז לבן אבל כל תוספת תעבוד כאן נהדר.

והנה עוד בונוס: אפשר להכין את הצלי גם יום ויומיים לפני ארוחת החג, ורק לחמם בתוך הרוטב לפני ההגשה. ומה עושים עם השאריות למחרת? פשוט מפרקים עם מזלג למעין בשר מפורק ומגישים בלחמנייה של פסח או על מצה.

>> למתכון: צלי בקר ברוטב שזיפים של קרוטית

רחלי קרוט, קרוטית: צלי בקר ברוטב שזיפים (צילום: טל סיון ציפורין, קרוטית)
רחלי קרוט, קרוטית: צלי בקר ברוטב שזיפים|צילום: טל סיון ציפורין, קרוטית

רון יוחננוב, מבשלים ואופים עם רון יוחננוב: אסאדו על מצע בצלים ממולאים

אחד המתכונים האהובים עליי בבלוג הוא של בצלים ממולאים. השנה, לקראת פסח, חידשתי ושדרגתי אותו עם נתחים של אסאדו, והפכתי אותו למנה עיקרית חגיגית ומעולה שמתאימה לפסח כמו כפפה ליד.

>> למתכון: אסאדו על בצלים ממולאים

אסאדו ובצלים ממולאים, רון יוחננוב (צילום: רון יוחננוב, מבשלים ואופים עם רון יוחננוב)
אסאדו ובצלים ממולאים, רון יוחננוב|צילום: רון יוחננוב, מבשלים ואופים עם רון יוחננוב

חן מזרחי, חן במטבח: פאי רועים

מנה קלאסית לפסח שכולם אוהבים, ותמיד מבקשים ממני את המתכון: שכבת בשר עסיסית מכוסה בפירה רך ונימוח, שמקבל השחמה בגריל בתנור ונעשה קצת קריספי. שתי השכבות האלו מתחברות למנה סופר טעימה, שמשאירה בפה טעם של עוד. מנה מושלמת לערב חג, שאפשר להרכיב מראש בתבנית או בסיר ולפני ההגשה רק להכניס לתנור להשחמה. את הקורנפלור אפשר להחליף בקמח תפוחי אדמה.

>> למתכון: פאי רועים של חן במטבח

יונית צוקרמן, מלכת המטבח: קציצות דגים

אם יש משהו אחד שאצל יונית במשפחה לא יוותרו עליו לעולם בארוחת חג זה הקציצות של סבתא רחל - קציצות דגים רכות ועסיסיות שפותחות את התיאבון, ואפילו בלי חלה הן מושלמות. חייבים משהו לנגב? יש את הלחמניות האלה

>> למתכון: קציצות דגים של יונית צוקרמן

יונית צוקרמן, מלכת המטבח: קציצות דגים (צילום: יונית סולטן צוקרמן, מלכת המטבח)
יונית צוקרמן, מלכת המטבח: קציצות דגים|צילום: יונית סולטן צוקרמן, מלכת המטבח

תוספות

רותם ליברזון: אורז חגיגי

האורז הזה קבוע אצלי בכל חג. הוא חגיגי, יפהפה ובעיקר כל כך טעים. מבטיחה לכם שולחן חג מהמם כשמנת האורז הזו היא הכוכבת.

>> למתכון: אורז עם גזר, צימוקים וקימל של רותם ליברזון

אורז חגיגי של רותם ליברזון (צילום: רותם ליברזון, הבלוג של רותם ליברזון)
רותם ליברזון: אורז חגיגי|צילום: רותם ליברזון, הבלוג של רותם ליברזון

עידית נרקיס כ"ץ, טעים!: סלט חסה

בכל ארוחה משפחתית חגיגית אצלנו, סלט החסה תמיד יהיה חשוב יותר מהמנה העיקרית. לא משנה מה היא תהיה, הוא תמיד יהיה שם - ירוק, שופע, מלא בהפתעות פציחות ופיסות פרי שמסמנות לנו באיזו עונה אנחנו נמצאים, עם רוטב מושלם וטעם מוכר של בית. הסלט הזה מצליח איכשהו להיות גם מנחם (מהיותו הקבוע בשולחן של משתנים) וגם מרענן, ובעיקר דרך מצוינת לפתוח ארוחת חג. 

>> למתכון: סלט חסה של עידית נרקיס כ"ץ

סלט חסה של עידית נרקיס כ
עידית נרקיס כ"ץ, טעים!: סלט חסה|צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!

עוגות ומתוקים

פתיתים: ריבת יין

מכירים את זה שבסוף הארוחה נשאר קצת יין בבקבוק? זו הייתה שאלה מכשילה, זה לא אמור לקרות. אבל אם בכל זאת, אל תחזירו אותו למקרר כדי להיזכר בו עוד שבוע. שאריות יין אפשר להפוך בקלות לריבה שתחכה לכם לנצח במקרר ותציל סנדוויצ'ים משעממים. 

>> למתכון: ריבת יין של פתיתים

פתיתים: ריבת יין (צילום: פתיתים)
פתיתים: ריבת יין|צילום: פתיתים

קרן אגם, נשואה למאפייה: עוגת פולנטה תפוז בציפוי קרמל אגוזים

העוגה הזו היא אחת היציאות הכי מטורפות שיש. היא נולדה בטעות, והתחלה בחיבור שלא ידעתי אם יצליח. התפללתי הרבה כשהיא בילתה בתנור, וכשהיא יצאה וחתכתי אותה - הבית התמלא צרחות. התחתית, מקמח פולנטה, רכה ונמסה בפה, ומעליה ציפוי פאי אגוזים מתוק. איכשהו ביחד שתי השכבות מייצרות עוגה שלא תצא לאף אחד מהראש.

>> למתכון: עוגת פולנטה תפוז של קרן אגם

קרן אגם, נשואה למאפייה: עוגת פולנטה תפוז בציפוי קר (צילום: קרן אגם, נשואה למאפייה)
קרן אגם, נשואה למאפייה: עוגת פולנטה תפוז בציפוי קרמל אגוזים|צילום: קרן אגם, נשואה למאפייה

ענבל לביא, פיית העוגיות: עוגת קרמבו וניל

אחד המתכונים האהובים עליי לפסח בבלוג הוא עוגת קרמבו וניל: עוגה קרמית קלה להכנה ללא טיפת קמח או ג'לטין, שמתקבלת בהתלהבות רבה אצל ילדים ומבוגרים כאחד. מדובר בווריאציה על "עוגת הקרמבו" של ילדותי, שמזכירה קרמבו בזכות מלית הקרם השמנמנה שלה וציפוי השוקולד הדקיק שמעל. 

לרגל החג עוגת הקרמבו שלי לבשה לבן וקיבלה מראה צחור וחגיגי וטעם ונילי ממכר, שהופך אותה למושלמת עבור מי שרוצה לגוון את מתקפת עוגות השוקולד של פסח ומחפש עוגה פשוטה אך חגיגית וטעימה שתהיה קונצנזוס. 

>> למתכון: עוגת קרמבו וניל של פיית העוגיות

 מתכונים לפסח (צילום: ענבל לביא)
ענבל לביא, פיית העוגיות: עוגת קרמבו וניל|צילום: ענבל לביא

נטלי לוין, עוגיו.נט: עוגת שוויצריה הקטנה

עוגת שוויצריה הקטנה היא אחת העוגות הפופולריות ביותר בבלוג. היא פורסמה לפני 7 שנים ועד היום מככבת מדי פסח על המון שולחנות חג. אני לגמרי מבינה מה הופך אותה למבוקשת כל כך: היא מרשימה וחגיגית, השילוב בין מרנג פקאן לשוקולד לבן יוצר חגיגה של טעמים ומרקמים בפה - והיא פשוט כל כך טעימה. ללא ספק מתכון מנצח כשרוצים לעשות רושם בפסח (ובכל חג אחר).

>> למתכון: עוגת שוויצריה הקטנה של עוגיו.נט

נטלי לוין, עוגיו.נט: עוגת שוויצריה הקטנה (צילום: נטלי לוין ספיר, עוגיו.נט)
נטלי לוין, עוגיו.נט: עוגת שוויצריה הקטנה|צילום: נטלי לוין ספיר, עוגיו.נט

שרית נובק, מיס פטל: מרק מלון וטפיוקה

מרק שהוא קינוח שהוא הפתעה אמיתית, כזה שאף אחד לא נשאר אדיש אליו, יפה, נעים בלשון, מרענן, והכי סוגר את הפינה אחרי ארוחת ליל סדר כבדה - כי הוא גם קליל, גם פרווה, גם ללא גלוטן, גם טבעוני, גם אביבי וגם טעים טעים. כבר שנים שהוא הקינוח שלנו לסדר. מעכשיו גם שלכם.

>> למתכון: מרק מלון וטפיוקה של מיס פטל

שרית נובק, מיס פטל: מרק מלון וטפיוקה (צילום: שרית נובק, מיס פטל)
שרית נובק, מיס פטל: מרק מלון וטפיוקה|צילום: שרית נובק, מיס פטל

אולגה טוכשר, המרכיב הסודי: עוגת טראפל טבעונית

קינוח חגיגי, מרשים, טעים וסופר פשוט וזריז להכנה: מעין ממתק בצורת עוגה, שמספיק לסועדים רבים בזכות טעמו המרוכז. חובה לכל אוהבי שוקולד!

>> למתכון: עוגת טראפל טבעונית של המתכון הסודי

אולגה טוכשר, המרכיב הסודי: עוגת טראפל טבעונית (צילום: אולגה טוכשר, המרכיב הסודי)
אולגה טוכשר, המרכיב הסודי: עוגת טראפל טבעונית|צילום: אולגה טוכשר, המרכיב הסודי

ליאור משיח, lioroooosh: פבלובה

הפבלובה היא קינוח נהדר, בראש ובראשונה כי היא לא מנסה לפצות על היעדר הקמח – היא עומדת בפני עצמה, בלי תחליפים ובלי קטעים מבאסים. היא אומנם יכולה להיתפס כמיושנת, אבל אני דווקא מרגישה שבשנתיים האחרונות היא עוברת רנסנס. אפשר לגוון את הפבלובה עם מגוון מילויים ופירות, שהרי אין כמו האביב לקינוחים עשירים בפירות טריים. אפשר גם להכין את הגרסה הטבעונית ועדיין לא לשלם מחיר בגזרת הטעם, אם משתמשים במים של חומוס

אלגנטית, טעימה, קלאסית ופשוטה. 

>> למתכון: פבלובה של ליאור משיח

ליאור משיח, lioroooosh: פבלובה (צילום: ליאור משיח, Lioroooosh: Baking from my Tel Aviv Kitchen)
ליאור משיח, lioroooosh: פבלובה|צילום: ליאור משיח, Lioroooosh: Baking from my Tel Aviv Kitchen

חן שוקרון, מתוקים שלי: ספירלת שוקולד וקרם חגיגית

רולדת שוקולד ותות קצת אחרת: במקום לגלגל את הרולדה לספירלה שוכבת, חותכים לרצועות ומגלגלים לספירלה עומדת. נשמע אולי מסובך, אבל בפועל לא קשה בכלל. מתקבלת עוגה יפהפייה במיוחד שסוחטת קריאות התפעלות כשחותכים אותה ומתגלות השכבות העומדות. מדובר בעוגה במרקם קליל, עם שילוב טעמים נהדר, מתוק וחמצמץ.

>> למתכון: ספירלת שוקולד וקרם חגיגית

ספירלת שוקולד וקרם חגיגית, מתוקים שלי (צילום: חן שוקרון, מתוקים שלי)
ספירלת שוקולד וקרם חגיגית, מתוקים שלי|צילום: חן שוקרון, מתוקים שלי

חג שמח!