חמין טבעוני
כל השיטות של אורי לחמין להכנת חמין בלי מוצרים מהחי ב-כ-ל-ל, ועדיין, עם מלא טעמים, צבע וגם כמה אפשרויות לפינוקים וגיוונים. ואם אתם רוצים, אתם מוזמנים להכניס את השינויים הקטנים שלכם, ככה זה בחמין
- זמן עבודהחצי שעה
- זמן הכנהיותר משלוש שעות
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר פרווה
אני מתה על חמין, אני פשוט אוהבת את הרעיון של העמסת מרכיבים שונים ומגוונים בסיר גדול אחד, שנכנס לשנת חורף בתנור למשך הלילה ויוצא משם מהביל, עמוק טעמים, שחום ומפתיע כל פעם מחדש, אחרי שדעתם של כל בני הבית כבר נטרפה מהריח. העובדה שבחמין שלי כבר אין רכיבים מן החי ממש לא מונעת ממני להמשיך להתענג כל החורף בדיוק על אותו תהליך ולמצוא דרכים מעניינות לגוון ולהעשיר אותו גם בלי בשר, עוף או ביצים. בסופו של דבר, לא מעט מהטעמים נוצרים בזכות האפייה האיטית בחום נמוך והטכניקות השונות שמתלוות ליצירה (אוהו, כמה טריקים וטיפים כאלה יש!) ולאו דווקא בגלל רכיב כזה או אחר. ממליצה בחום לנסות ולגלות איזה יופי זה עובד!
טיפים להכנת חמין טבעוני:
1. אל תתקמצנו בבצל – הטעם והצבע שלו מעשירים מאד את החמין ומוסיפים גם עסיסיות. מומלץ לפזר אותו בין השכבות ולא רק בחלק התחתון של הסיר.
2. גם טעם וגם צבע – השתמשו בנותני טעם שגם ישחימו את החמין באותה הזדמנות, כמו תמרים או סילאן, רוטב סויה, רסק עגבניות, חומץ בלסמי וכדומה.
3. עשבי תיבול – גם הם יכולים להיות מקפצה של טעמים, במיוחד מרווה, תימין ואורגנו טריים. תבלינים מיובשים כמו פפריקה מתוקה ו/או מעושנת ישלימו את המלאכה.
4. גוונו את הרכיבים – אפשר להיצמד למשתתפים הקלאסיים, אבל מומלץ לשחק עם חומרי הגלם ולטמון בקדירה ירקות שונים, קטניות ודגנים ממגוון סוגים וגם אגוזים, ערמונים, פירות מיובשים ומשתתפים נוספים כמו נתחי סויה או טופו למי שזקוקים לרכיבים "בשרניים" (את האחרונים מומלץ להשרות מראש במרינדה לספיגת טעמים). אם תוסיפו לחמין שעועית, קינואה או אורז בצבע אדום, הם גם יעזרו להעמיק עוד יותר את הצבע.
העשירו בפינוקים – אפשר לכסות את הסיר כולו ביריעה של בצק ג'חנון (כן!) או להניח על החמין שכבה של ג'חנונים מגולגלים ואפשר גם להכין בעצמכם כופתאות בצק שייאפו עם החמין כל הלילה.
מרכיבים :
1 בצל לבן גדול, חצוי ופרוס
1 בצל סגול גדול, חצוי ופרוס
עלים טריים מ-5 גבעולי תימין
6 תמרי מג'הול חצויים ומגולענים
2 כפות רוטב סויה
3 כוסות (500-600 גרם) תערובת שעועית (לימה, אדומה, מנומרת) שהושרו במים למשך הלילה
1 כוס (כ-200 גרם) גרגירי חומוס, שהושרו במים למשך הלילה
חצי ראש שום (חצוי לרוחב) על קליפתו
1 אשכול קטן פטריות יער (המכונות גם ירדן או אויסטר), קרועות לרצועות
2 תפוחי אדמה גדולים, חתוכים גס
1 בטטה, חתוכה גס
4 גזרים, חתוכים גס
חצי דלורית, חתוכה גס
1 כוס (כ-200 גרם) גריסי פנינה, שהושרו במים למשך הלילה
2 כפות פפריקה מתוקה
1 כפית פפריקה מעושנת
מלח
פלפל שחור גרוס
2-3 עלי דפנה
5 גרגירי פלפל אנגלי
2 כפות שמן זית
ציר ירקות/מים לכיסוי
אופן ההכנה:
1 מחממים שמן זית בסיר גדול וכבד שמתאים גם לתנור ומטגנים בו את הבצל הפרוס והתימין 5-10 דקות, עד הזהבה. מוציאים מהסיר כמחצית מהבצל המטוגן ושומרים בצד.
2 מוסיפים לסיר תמרים ורוטב סויה, מערבבים ומטגנים עוד כדקה.
3 מסננים את השעועית והחומוס, מוסיפים לסיר ומערבבים.
4 מסדרים על הקטניות את הירקות: חצי ראש שום, קרעי פטריות, תפוחי אדמה, בטטה, גזר ודלורית.
5 מסננים את גריסי הפנינה ומניחים על הירקות או סביבם. מוסיפים עלי דפנה ופלפל אנגלי.
6 מערבבים את התבלינים בתוך ציר ירקות או מים ויוצקים לסיר (מוסיפים עוד נוזלים לפי הצורך עד שתכולת הסיר מכוסה). מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעתיים.
7 מחממים תנור ל-100 מעלות.
8 בודקים את מצב המים בסיר, אם יש צורך - מוסיפים, ומעבירים בזהירות את הסיר לתנור. אופים 8-12 שעות ובודקים מדי פעם אם צריך להוסיף נוזלים.
אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות.
מדריכים טבעוניים נוספים במדור: