מוקפץ טבעוני
אורי שביט גילתה לנו את כל הסודות להכנת מוקפץ של נתחי סויה וירקות - מהחנות ועד ההגשה. תעשו הכל לפי הכללים (בישול מקדים, סחיטה וצריבה), ותוך חצי שעה בלבד המנה המהממת הזו תהיה שלכם
- זמן עבודהעד חצי שעה
- זמן הכנהעד חצי שעה
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר פרווה
אוכל אסייתי הוא בן בריתו המיידי של הטבעוני המצוי. כמעט בכל מסעדה מהמזרח הרחוק, בין אם היא תאילנדית, יפנית או הודית, אפשר יהיה למצוא נוכחות נאה של מנות טבעוניות בתפריט, ככה שמשימת ההכנה של מוקפץ טבעוני היא דבר שבשגרה וסוג של ברירת מחדל.
אלא שגם למוקפץ פשוט יש כללים שיכולים להפוך אותו לטעים במיוחד, כמו הקפדה על כמות קטנה בכל הקפצה ועל הסדר הנכון של הכנת המרכיבים. כשאלה כוללים חומרי גלם קצת יותר מאתגרים, כמו נתחי סויה מיובשים, שזקוקים ליחס מיוחד ולטיפול מקדים, בשונה מטופו או ירקות שפשוט מקפיצים ומתבלים.
איך מכינים נתחי סויה?
1. מתחילים מלבחור אותם בחנות – סויה מיובשת, שמכילה לפחות 50% חלבון נמכרת במשקל ובאריזות ומגיעה בגדלים שונים: מפתיתים קטנטנים שמדמים בשר טחון, דרך רצועות שמזכירות עוף או בקר ועד נתחים גדולים יותר שמתאימים להכנת נתחי סטייק או שניצל. מומלץ לא להתפשר ולחפש את הסוגים האיכותיים יותר (לרוב אלה שנמכרים באריזות), כי ההבדל בטעם ובמרקם בהחלט ניכר. זכרו שהנתחים מכפילים את נפחם עד פי 3 אחרי הבישול.
2. בישול מקדים – מכיוון שהנתחים מגיעים יבשים, צריך לרכך אותם במים רותחים לפני שמתחילים להכין את המנה. יש שמסתפקים בהשריה, אבל התוצאה הטובה יותר תתקבל אחרי בישול של 15-20 דקות במים רותחים ורצוי גם מתובלים, כדי שהנתחים יתחילו לספוג טעמים כבר מהשלב הזה. הבישול גם עוזר לפוגג קצת את טעמי הסויה החזקים, מכיוון שמדובר במוצר מרוכז.
3. סחיטה – שלב חשוב במיוחד מכיוון שרק אחרי שסוחטים מהנתחים שהתרככו את שאריות הנוזלים, הם יוכלו לספוג את הרטבים והתבלינים של המנה שנכין איתם. רצוי להעביר אותם למסננת אחרי הבישול, להניח אותה מעל הסיר וללחוץ בעזרת כף או מצקת על הנתחים, כדי שישחררו את הנוזלים.
4. צריבה – בדרך כלל כדאי להתחיל בצריבה חזקה של הנתחים הסחוטים כדי שיקבלו צבע יפה ומרקם מוצלח ורק אחר כך להמשיך בהכנת המנה המתוכננת.
מרכיבים :
לבישול המקדים:
100-120 גרם רצועות סויה
1 ליטר מים או ציר ירקות
2 כפות רוטב סויה
ירקות:
1 פלפל צ'ילי אדום קצוץ
1 גזר, חתוך לגפרורים
1 זוקיני, חתוך לגפרורים
1 פלפל אדום, חתוך לרצועות דקות
1 פלפל צהוב, חתוך לרצועות דקות
לרוטב:
2 כפות סויה
1 כף סילאן
2 שיני שום כתושות
1 כפית גדושה ג'ינג'ר כתוש
1 כפית שמן שומשום
להגשה:
כוסברה טרייה קצוצה
חופן בוטנים/קשיו/פיסטוק קצוצים גס
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
1 מתחילים בבישול נתחי הסויה: מביאים לרתיחה את המים או הציר בסיר בגודל בינוני ומוסיפים את נתחי הסויה ורוטב סויה. מכסים חלקית, מנמיכים מעט את הלהבה וממשיכים לבשל כ-15 שעה, עד שהנתחים רכים וספוגים.
2 מסננים וסוחטים בלחיצה להגרת נוזלים.
3 מחממים על להבה גדולה מעט שמן בווק או מחבת רחבה, ומוודאים שהשמן מצפה את כל שטח הווק או המחבת. מוסיפים את נתחי הסויה הסחוטים ומקפיצים מכל הכיוונים במשך כמה דקות, עד להזהבה. מוציאים ושומרים בצד.
3 מחממים שוב את הווק (אם צריך מוסיפים עוד מעט שמן) ומטגנים את הצ'ילי כמה שניות. מוסיפים גזר וממשיכים להקפיץ עד שהוא מתחיל להתרכך וצבעו מעמיק. מוסיפים את הזוקיני וממשיכים להקפיץ 2-3 דקות.
4 מוסיפים את הפלפלים ומקפיצים יחד עוד 2 דקות. מוסיפים את נתחי הסויה ומקפיצים עוד כדקה (אם התערובת יבשה מדי מוסיפים כף או שתיים של מים או ציר ירקות).
5 יוצקים לווק את הרוטב (בזהירות, זה קופץ) ומקפיצים במהירות, כך שכל המרכיבים יספגו טעמים. מוסיפים עוד כף או שתיים של מים או ציר ירקות ומקפיצים.
6 מחלקים לצלחות הגשה (אפשר עם תוספת אורז) ומעטרים בכוסברה טרייה ושברי בוטנים או אגוזים.
אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות.
מדריכים טבעוניים נוספים במדור: