אוכל
צילום׃ אורי שביט, mako אוכל

עוגת שוקולד טבעונית בסיסית

מתכון לעוגת שוקולד טבעונית מושלמת ליום הולדת, עם כל ההסברים לתחליפים והשיטות לעשות אותה אוורירית ועסיסית. אם תשאלו את הילדים שיחסלו אותה, הם לא ירגישו בהבדל

אורי שביט | mako אוכל | פורסם 13/02/20 
  • זמן עבודהרבע שעה
  • זמן הכנהעד שעה
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 3.5 284 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

אפייה טבעונית זה משהו לגמרי אפשרי וברגע שיודעים איך, מתקבלים מאפים נהדרים! בדגש על איך – כי אפייה ללא רכיבים מן החי דורשת התאמות ולמעשה מדובר בלימוד (קצר וקל) של טכניקות קצת שונות מאלה שהיינו רגילים אליהן. ההמלצה הראשונה שלי למי שמתחילים את דרכם באפייה טבעונית היא לא לקפוץ ראש לתוך הרפתקאות של ניסוי וטעייה ולהתחיל דווקא עם מתכון שאתם אולי מאד אוהבים אבל במקור יש בו 4 ביצים מופרדות, חמאה ושמנת מתוקה. יש ברשת ובספרים המון מתכוני אפייה טבעוניים שכבר נבדקו והצליחו – עדיף להתחיל ללמוד את השיטות השונות מתוך התנסות מעשית ובטוחה ורק אז להתקדם לעבר אקספרימנטים אישיים.

 

כמה דברים שכדאי לדעת על אפייה טבעונית לפני שמתחילים:

 

איזה שומן? יש מתכונים שאפשר לאפות עם שמן ויש מתכונים שדורשים שימוש בשומן מוקשה, כזה שבקירור יתייצב ויתגבש. במקרה השני אני נוהגת להשתמש בשמן קוקוס (מזוכך הניטרלי או הלא מזוכך הבריא יותר והקוקוסי, לשיקולכם). מכיוון שהוא שומני וכבד, בדרך כלל אחליף את החמאה ב-3/4 מהכמות המקורית ואפשר אפילו פחות.

 

במקום ביצים יש כמה טכניקות נפוצות להחלפת ביצים בעוגות. תתפלאו אבל התפקיד שלהן הוא לא לקשור את התערובת (הרי קמח ונוזל או שומן יהפכו לבצק גם בלי ביצה) אלא להוסיף לה אווריריות ועסיסיות.. כשמדובר בעוגה פשוטה (דהיינו בחושה), כשהביצים לא מוקצפות ולרוב לא יהיו יותר מ 2-3 כאלה במתכון, אני מעדיפה להשתמש ברסק תפוחי עץ ללא תוספת סוכר (היחס הוא כ-1/4 כוס רסק במקום ביצה). בננות מעוכות יוצרות אפקט דומה אבל בניגוד לתפוחים, הטעם שלהן מאד דומיננטי. עוד אופציה היא להוסיף לחומרים היבשים כפית של סודה לשתייה ולרטובים כף של חומץ (עדיף תפוחים אבל כל חומץ יעבוד) – הוא לא יורגש בתוצאה הסופית ורק ייצור אפקט של תפיחה ברגע שהתערובת הסופית תיכנס לתנור שחומם מראש. אל תשתהו יותר מדי, משך הפעילות של הסודה לשתייה מוגבל בזמן.

 

ואם כן מקציפים? עוד דרך להחליף ביצים, שמתאימה גם לעוגות עם חלבוני ביצה מוקצפים, היא להחליף אותם ב"אקווה פאבה", מי חלבון (לרוב מבישול של גרגירי חומוס, אפילו מקופסא!) אותם ניתן להקציף למרנג או להוסיף לתערובת אחרי שמצמצמים אותם על האש.

 

למתקדמים: משרים כף זרעי פשתן טחונים ב-3 כפות מים למשך כמה דקות, עד שמתקבל נוזל צמיגי שאפשר להוסיף לתערובת במקום ביצה אחת.

 

תנו לה אוויר כמובן שאבקת אפייה (או קמח תופח, שבעצם יש בו כבר חומרים מתפיחים) תסייע גם היא במלאכת ההתפחה והאווריריות של העוגה.

מרכיבים :

תבנית בקוטר 20-22 ס"מ

כוס וחצי (160 גרם) קמח כוסמין לבן (אפשר חצי לבן וחצי מלא או קמח לבן רגיל)

רבע כוס (25 גרם) אבקת קקאו

כפית שטוחה סודה לשתייה

קמצוץ מלח

200 גרם סוכר קנים או סוכר דמררה

כוס חלב שקדים או סויה ללא תוספת סוכר (אפשר להחליף במים לתוצאה יותר קלילה)

שליש כוס שמן (אני משתמשת בחמניות או בזרעי ענבים)

1 כף חומץ תפוחים/חומץ הדרים רגיל

1 כף תמצית וניל

לציפוי:

שלושת רבעי כוס חלב שקדים ללא תוספת סוכר

2 כפות אבקת קקאו מנופה

4 כפות סוכר קנים או דמררה

1 כפית תמצית וניל

לעיטור:

סוכריות צבעוניות

אופן ההכנה:

1 מחממים תנור ל-170 מעלות. משמנים את התבנית, מקמחים אותה ומנערים משאריות.

2 מערבבים קמח, קקאו, סודה לשתייה ומלח ומנפים לקערה. מוסיפים סוכר ומערבבים.

עוגת שוקולד טבעונית בסיסית (צילום: אורי שביט, mako אוכל)
עוגת שוקולד טבעונית בסיסית|צילום: אורי שביט, mako אוכל

3 יוצרים גומה במרכז החומרים היבשים ויוצקים אליה חלב שקדים, שמן, חומץ ותמצית וניל. בוחשים מהמרכז החוצה רק עד שמתקבלת תערובת אחידה ודלילה יחסית.

4 מעבירים את התערובת לתבנית, מטיחים פעם או פעמיים (בעדינות) על משטח העבודה כדי לשחרר בועות אוויר ומעבירים מיד לתנור החם (חשוב לא לחכות ושהתנור יהיה חם מראש).

5 אופים 25-35 דקות, עד שהעוגה יציבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש. מוציאים לרשת ומניחים להתקרר.

6 בזמן שהעוגה בתנור מכינים את הציפוי: מעבירים את כל החומרים לסיר קטן ובוחשים מעל להבה בינונית-נמוכה. מבשלים עד שהציפוי מסמיך מעט ו"נתפס" על הכף. מסירים מהאש ומניחים להתקרר לחלוטין.

עוגת שוקולד טבעונית בסיסית של אורי שביט (צילום: אורי שביט, mako אוכל)
עוגת שוקולד טבעונית בסיסית של אורי שביט|צילום: אורי שביט, mako אוכל

7 מניחים נייר אפייה או תבנית מתחת לרשת שעליה העוגה (בשביל לקלוט את טיפות הציפוי). מחלצים את העוגה מהתבנית ויוצקים עליה את הציפוי. מפזרים סוכריות צבעוניות, פורסים ומגישים.

* העוגה תישמר 3-4 ימים כשהיא מכוסה במקרר. יש טוענים שהיא טעימה יותר יום אחרי האפייה.

אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות.

מדריכים טבעוניים נוספים במדור:

קציצות טבעוניות

בודהה בול

שקשוקה טבעונית

פנקייק טבעוני

מוקפץ טבעוני

ממולאים טבעוניים

שווארמה טבעונית

לזניה טבעונית

בולונז טבעוני

עוגיות חמאה טבעוניות

חמין טבעוני

חביתה טבעונית

בורקס טבעוני