אוכל
צילום׃ אורי שביט, mako אוכל

שקשוקה טבעונית

יש הרבה דרכים להכין שקשוקה טבעונית, והרבה מוצרים מצוינים מהצומח שיכולים להחליף את הביצים בכבוד. הפעם הלכנו על אופציית הפולנטה, ולא ויתרנו על הקאץ' הקטן שבכל זאת מוסיף קצת טעם של ביצה

אורי שביט | mako אוכל | פורסם 27/05/20 
  • זמן עבודהעד שעה
  • זמן הכנהעד שעה
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 3.6 76 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

כן, שקשוקה בלי ביצים! לפני שאתם קופצים, תנסו רגע לדמיין את זה יחד איתי: מחבת יפהפייה ורוחשת מלאה ברוטב עגבניות עשיר וטעים מגיעה למרכז השולחן, מעלה ניחוחות שמשגעים את כולם. לצידה כיכר לחם או חלה טרייה שאתם בוצעים וטובלים ברוטב החם שיש בו גם... כל מיני תוספות טעימות שהן לא ביצים. אז מה? מבחינתי העיקר הוא החוויה ולא רכיב כזה או אחר שיש במנה.

 

אז מה אפשר להוסיף לשקשוקה טבעונית במקום הביצים? מה שרוצים. אם חשוב לכם שהתוספת תהיה חלבונית, אפשר להוסיף טופו צלוי; אני אוהבת לפרוס ולקרוץ ממנו עיגולים שבמרכזם אני מניחה עיגול קטן של עגבניית שרי צהובה או פלפל צהוב. נכון שזאת לא ביצה אבל מה אכפת לנו להוסיף למנה איזו קריצה? עוד אופציה חלבונית יכולה להיות קציצות רכות של אפונה צהובה, שגם היא משתלבת באופן נפלא ברוטב האדום.

 

תוספות מבורכות אחרות הן ירקות – רצוי גם במקרה הזה להעניק להם תיבול וצלייה מוקדמת, שלא ייצאו לכם סתם ירקות מכובסים. למשל פרחי כרובית, נתחי חצילים וקישואים וכדומה.
התוספת החביבה עליי במיוחד היא תירס, על כל נגזרותיו. עגבניות ותירס הם הרי שילוב מנצח עוד משחר המטבח המקסיקני. אפשר פשוט להכין קרם תירס מגרגירים טריים או קפואים ואפשר, כמו במתכון הבא, להכין פולנטה זריזה, שגם אותה אפשר לקרוץ לעיגולים דמויי חלמון וליהנות מכל העולמות: גם טעים, גם בריא וגם ססגוני.

 

קאלה נאמק. קאלה נאמק הוא מלח הודי שחור בעל ניחוח גופריתי, שמאוד מאוד מזכיר טעם של ביצה ונפוץ בשימוש בחביתות טבעוניות, סלט "ביצים" מבוסס טופו ועוד. הטעם שלו מתפוגג בחום ולכן מומלץ בדרך כלל להוסיף אותו ממש לקראת סוף הבישול או בהגשה.

מרכיבים (2 מנות):

לפולנטה:

חצי כוס קמח פולנטה

כוס וחצי ציר ירקות או מים

חצי כוס חלב צמחי ללא סוכר (סויה, שקדים וכדומה)

מעט מלח

פלפל שחור גרוס

1-2 כפות שמן זית

לרוטב:

2 כפות שמן זית

3 שיני שום, קצוצות

חצי פלפל חריף ירוק או אדום, פרוס (אפשר להיפטר מהגרעינים)

10 עגבניות גדולות ובשלות, רצוי מקולפות, חתוכות לקוביות

1 כפית גדושה פפריקה מתוקה

חצי כפית פפריקה חריפה

חצי כפית כמון

רבע כפית פפריקה מעושנת (לא חובה אבל מאוד מוסיף)

מלח

פלפל שחור גרוס

להגשה:

קאלה נאמק (מלח הודי שחור, לא חובה)

פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

1 מתחילים בהכנת הפולנטה: מביאים לרתיחה ציר, חלב צמחי, מלח ופלפל בסיר בינוני. כשהנוזלים רותחים מזלפים פנימה את הפולנטה תוך כדי טריפה נמרצת, למניעת גושים. מנמיכים מעט את הלהבה וממשיכים לבחוש מדי פעם בכף עץ במשך 5-10 דקות, עד שהפולנטה מסמיכה ונפרדת בקלות מדופנות הסיר.

2 מוסיפים לפולנטה שמן זית, בוחשים היטב ומשטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה בשכבה אחידה בעובי 1-2 ס"מ. מניחים לפולנטה להתקרר ולהתגבש.

שקשוקה טבעונית - הפולנטה (צילום: אורי שביט, mako אוכל)
פולנטה במקום ביצים|צילום: אורי שביט, mako אוכל

3 מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית במחבת גדולה מעל להבה בינונית-גבוהה ומטגנים מעט את השום והפלפל החריף תוך כדי ערבוב (זהירות, לא לחרוך!). מוסיפים את העגבניות עם הנוזלים ואת התבלינים ומביאים לרתיחה.

4 מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים כ-10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם. אם הרוטב מסמיך מאוד אפשר להוסיף מים. טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול.

5 בינתיים קורצים מהפולנטה שהתגבשה עיגולים בעזרת כוס קטנה או קורצן בקוטר 4-5 ס"מ.

6 מלהיטים מחבת נון-סטיק (אפשר לשמן אותה מעט) וצורבים את עיגולי הפולנטה משני הצדדים להזהבה קלה.

7 מניחים את עיגולי הפולנטה בתוך הרוטב, מפזרים על כל עיגול מעט מלח הודי שחור ומפזרים פטרוזיליה קצוצה. מגישים חם.

אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות.

מדריכים טבעוניים נוספים במדור:

קציצות טבעוניות

בודהה בול

פנקייק טבעוני

מוקפץ טבעוני

ממולאים טבעוניים

שווארמה טבעונית

לזניה טבעונית

בולונז טבעוני

עוגיות חמאה טבעוניות

חמין טבעוני

עוגת שוקולד טבעונית

חביתה טבעונית

בורקס טבעוני