עוף שלם בתנור
בשעה טובה, קבלו את ה-מתכון לעוף: עוף עסיסי במיוחד, שנצלה בשלמותו כדי למנוע התייבשות, ומקבל תוספת טעם גם מבפנים (עם זר עשבי תיבול), וגם מבחוץ (עם שלל ירקות שורש). התוצאה: ארוחה שלמה צבעונית וטעימה
- זמן עבודהחצי שעה
- זמן הכנהשעתיים
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר בשרי
כשמכינים עוף בתנור המטרה היא לקבל נתחים סופר עסיסיים עטופים במעטה מגה פריך ושחום - זה הפורטה של עוף שלם על נתחיו.
* חשוב שהעוף יהיה טרי, שהעור יהיה שלם (כי הוא שומר עליו מפני ייבוש), ושהעוף לא יהיה קר מהמקרר כשמכניסים אותו לתנור (כי הטמפרטורה בתנור תצנח והעוף יתחיל להתבשל לפני שהוא נצלה).
* מדובר כאן בפיתוח של מתכון קלאסי שבו העוף הוא התבלין של עצמו (למעט מלח ופלפל). למרות שבעיניי ירקות השורש נותנים לעוף ארומה נפלאה וגם משלימים אותו לארוחה מלאה. במילים אחרות - המתכון יעבוד גם אם תחליטו לוותר עליהם או על חלקם. מיותר לציין שאפשר להוסיף לתבנית גם תפוחי אדמה חצויים או חתוכים לרבעים (תלוי בגודל) וגם בטטות ודלורית או דלעות ערמונים.
* אם אתם בכל זאת מכינים עוף מפורק, ולא שלם, הקפידו להשאיר את העור והעצם, ששומרים על בשר העוף מבפנים ומבחוץ. כל עוד מבשלים את נתחי העוף בנוזל, מכוסה או עטוף – הם פחות חשופים לייבוש. בצלייה יבשה חייבים להשגיח בשבע עיניים ומומלץ להושיב אותם במרינדה מבעוד מועד.
מרכיבים (4 מנות):
עוף שלם טרי במשקל קילו וחצי בערך
מיץ מלימון אחד
4 כפות שמן זית
מלח
פלפל גרוס
3 כוסות תערובת ירקות שורש: רבעי בצל, חצאי גזרים, רבעי שומר וגבעולי סלרי אמריקאי קצוצים גס
ראש שום, חצוי לרוחבו
בוקה גרני (צרור עשבי תיבול המכיל עלי דפנה, תימין, רוזמרין ומרווה)
אופן ההכנה:
1 מחממים תנור ל-250 מעלות (או 230 במצב טורבו).
2 מניחים את הירקות בתבנית ומתבלים במלח, פלפל ו-2 כפות שמן זית.
3 מורחים את העוף במיץ לימון ו-2 כפות שמן זית מכל הכיוונים. ממליחים ומפלפלים. מניחים את הבוקה בחלל הבטן של העוף.
4 מכניסים את התבנית עם העוף והירקות לתנור, ומיד מורידים את החום ל-200 מעלות. צולים כשעה.
5 פותחים את התנור, יוצקים את הנוזלים שהצטברו בתבנית על העוף (אם אין נוזלים מוסיפים מים או יין כדי למנוע חריכה של הירקות) וצולים עוד כחצי שעה. מוציאים את העוף כשהוא שחום היטב (כשנועצים מזלג בין הרגל לכנף צריך לצאת נוזל שקוף).
6 מוציאים, מכסים במכסה או נייר כסף ומניחים לעוף לנוח למשך 15-10 דקות לפני שפורסים למנות, כדי לתת לנוזלים המבעבעים בנתחי העוף להוריד טמפרטורות (אם תחתכו מיד, נתחי הבשר יתייבשו).