אני זוכרת כשפתחו את הסניף הראשון בארץ של גלידת קרוול. זה היה לפני כשלושים שנה, כשהייתי ילדה קטנה. מותגים אמריקאיים לא היו נפוצים בארץ כלל, ופתיחת הסניף ברחוב קינג ג'ורג' הירושלמי גררה אחריה התלהבות רבה מצד הקהל. בכל מוצאי שבת, עוד טרם החנות פתחה את שעריה, היו נשרכים ברחוב תורים ארוכים-ארוכים של אנשים המשתוקקים לגלידה אמריקאית.
אחד המוצרים המפורסמים יותר של הגלידרייה הייתה עוגת גלידה. העוגה הזו כיכבה אצלנו כמעט בכל יום הולדת משפחתי. על גבי העוגה נכתבו באותיות קידוש לבנה של שוקולד שמו של חתן או כלת היום הולדת, ופריסת העוגה היוותה טקס חגיגי ומשמח.
הרשת האמריקאית כבר מזמן לא מוכרת את מוצריה בארץ, אבל זיכרון עוגת הגלידה שלה עדיין חקוק בלבי.
העוגה הבאה לא דומה כלל לעוגת הגלידה של קרוול. לפעמים ישנם דברים שעדיף לשמר אותם בתיקיות הנוסטלגיה ולא לנסות לשחזר אותם. יחד עם זאת, זוהי עוגת גלידה ביתית טעימה ורכה, קלה מאוד להכנה ומושלמת לחגיגות השבוע האחרון של אוגוסט. אחד היתרונות שלה הוא שעל ידי שינויים קלים ניתן להכינה במבחר שונה של טעמים, וכל שינוי יניב עוגה חדשה לחלוטין. ההצעה הבאה היא לטעמים הקלאסיים והפשוטים ביותר של וניל ושוקולד, אבל אני בעד לקחת את המתכון הבסיסי צעד אחד קדימה ולשחק עם טעמים שונים ומפתיעים (הצעות בהמשך).
לצורך ההכנה משמנים מעט תבנית אינגליש קייק רגילה. מרפדים את התבנית בניילון נצמד. הניילון יקל על החילוץ של העוגה מאוחר יותר.
מניחים בבסיס התבנית ביסקוויטים פשוטים. ניתן להשתמש בביסקוויטים בכל טעם שאוהבים – וניל, שוקולד או קרמל (עוגיות לוטוס).
להכנת שכבת השוקולד מניחים בקערה שוקולד מריר, חלב מרוכז ואבקת קפה נמס, וממיסים ביחד במיקרוגל עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה.
במקביל מכינים את הטעם הנוסף. עבור טעם הווניל ההכנה פשוטה ביותר – מערבבים יחד חלב מרוכז עם מעט תמצית / מחית וניל.
אל שתי התערובות מקפלים בעדינות שמנת מתוקה מוקצפת.
מורחים כמחצית מתערובת השוקולד על גבי בסיס הביסקוויטים ומכסים שוב בשכבת ביסקוויטים נוספת.
מכסים בשכבת וניל ושוב בשכבת ביסקוויטים. חוזרים על הפעולה הזו עד לקבלת 2 שכבות מכל טעם. עוטפים היטב בניילון נצמד ומעבירים למקפיא למשך לילה שלם. למחרת מחלצים את העוגה מהתבנית והופכים על גבי צלחת הגשה. מצפים בגאנאש שוקולד ומעטרים במעט שוקולד לבן מומס.
עוגת גלידה ביתית
המרכיבים (לתבנית מלבנית באורך 30 ס"מ):
כחצי חבילה (100 גרם) ביסקוויטים (בטעם שוקולד / וניל או קרמל)
לשכבה בטעם שוקולד:
100 גרם שוקולד מריר 64% במטבעות או שבור לקוביות
חצי כוס (120 מ"ל) חלב מרוכז
1 כפית גדושה אבקת קפה נמס
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
לשכבה בטעם וניל (אופציות לגיוון בתחתית המתכון):
חצי כוס (120 מ"ל) חלב מרוכז
1 כפית תמצית/מחית וניל
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
לציפוי ועיטור (לא חובה):
75 מ"ל שמנת מתוקה
75 גרם שוקולד מריר 64% במטבעות או שבור לקוביות
20 גרם שוקולד לבן
אופן ההכנה:
1 משמנים מעט את התבנית ומרפדים אותה בניילון נצמד, כך ששוליו יצאו מחוץ לתבנית ויאפשרו מאוחר יותר חילוץ קל של העוגה.
2. מניחים בבסיס התבנית שכבה אחידה של ביסקוויטים.
3. להכנת שכבת השוקולד: מניחים יחד בקערה חלב מרוכז, שוקולד ואבקת קפה נמס. מחממים יחד במיקרוגל ומערבבים היטב עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. מצננים מעט.
4. מכינים את שכבת הווניל: מערבבים יחד בקערה את החלב המרוכז עם תמצית הווניל. מקציפים את השמנת המתוקה עבור 2 השכבות (500 מ"ל בסך הכל) לקצפת רכה. מקפלים מחצית מהקצפת לתערובת השוקולד ואת המחצית השנייה לתערובת הווניל.
5. יוצקים כמחצית משכבת השוקולד על גבי הביסקוויטים ומיישרים את פניה בעזרת מרית. מסדרים מעל שכבה נוספת של ביסקוויטים. יוצקים מעל מחצית משכבת הווניל ומיישרים את פניה. מכסים שוב בשכבת ביסקוויטים נוספת. חוזרים על הפעולות עד לקבלת 2 שכבות מכל טעם. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקפיא למשך לילה.
6. להכנת הציפוי והעיטור: מביאים את השמנת לרתיחה. יוצקים על גבי השוקולד המריר ומניחים למשך כדקה. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת חלקה ואחידה. מצננים לטמפרטורת החדר. מוציאים את העוגה מהמקפיא. מעבירים בעדינות סכין בדופנות העוגה (בין התבנית לניילון הנצמד). מניחים מעל צלחת הגשה והופכים. מקלפים את הניילון הנצמד מהעוגה. מורחים על גבי העוגה את הגאנאש שהתקרר.
7. ממיסים את השוקולד הלבן במיקרוגל ומערבבים היטב. מעבירים לשק זילוף קטן, גוזרים פתח קטנטן ומזלפים פסים של שוקולד לבן על גבי הגאנאש.
* העוגה נשמרת עד כשבוע במקפיא.
* גיוונים: ניתן לגוון את שכבת הווניל על ידי השמטת תמצית הווניל והוספת אחת מהאופציות הבאות:
1 כפית גדושה אבקת קפה נמס
1/3 כוס מיץ לימון
1/3 כוס מחית פסיפלורה
1/3 כוס מחית בננה
1 כף מחית פיסטוק
1 כף חמאת בוטנים
1/2 כוס שברי עוגיות
* בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי
הכנתם? ספרו לנו איך יצא!