בריק מטוגן כשר לפסח
החופש כבר מתיש וכל הארוחות האלה גמרו לנו על החיים, אבל יש נקודת אור אחת בחג הזה, והיא מגיעה בצורת בריק קלאסי והכי פשוט שיש - עם ביצה חצי רכה, כוסברה, מלח ופלפל. פשוט ומושלם בכל שעה, וגם שעה אחר כך
- זמן עבודהעשרים דקות
- זמן הכנהשלושת רבעי שעה
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר פרווה
הבריק הוא אחד מפלאי תבל; הוא סופר פשוט להכנה, וכלל לא מתוחכם במרכיבים שלו, אבל מי שהמציא את המנה הזו לחלוטין ידע מה הוא עושה: ביצה רכה-קשה, כוסברה, פלפל גרוס ומלח. זהו. וזה מושלם.
אחר כך הגיע תפוח האדמה, ואחריו גבינות ומיני תרד ועשבים שונים. כששואלים אותי איפה אפשר לקנות בריק טוב אני תמיד שולחת אנשים לפריפריה. בנתיבות יש בחור לא צעיר, אדם שמו, שמכין בריק מבוקר עד ערב ומוכר למכורים ולרעבים. הוא מניח את עלה הבריק בתוך כף ידו ולתוכו שובר את הביצה, מפזר כוסברה בנדיבות, מלח ופלפל והופ לשמן, ככה כמו מכונה, אולי 300 ביום. בילדותי היינו אוכלים אצלו בריק לפחות אחת לשבוע. אינני יודעת אם הוא עוד שם, אם אשתו עוד מכינה את העלים אחד-אחד, אם הטעם הוא אותו הטעם של פעם, דבר אחד אני יודעת - הבריק הזה, עם כל סודותיו, הולך איתי מאז. משהו ברכות של הביצה עם הפריכות של הפילו גורם ללב שלי לגדול (וגם קצת לטוכעס).
פה הבאתי לכם בריק בגרסה כשרה לפסח, פשוטה ובלי התחכמויות, אבל אם עושים את זה כמו שצריך זה יוצא טעים לא פחות מהמקור! בלי יותר מדי קערות, ובלי התעסקות מיותרת, הבריק יכול לשמש כארוחת בוקר, ערב, או סתם נשנוש לפני ארוחת הצהריים.
ההכנה של הבריק היא טיק טק אבל דורשת סידור של כל המרכיבים מראש על שולחן העבודה, כי הכל קורה מהר, וכשזה מוכן - מורחים פלפל צ'ומה מלמעלה ואוכלים רותח.
מרכיבים (10 מנות):
לבריק:
10 מצות
שמן לטיגון עמוק
10 ביצים
צרור כוסברה קצוצה
מלח גס
פלפל גרוס
לפלפל צ'ומה של דודה לימור:
3 כפות פפריקה מתוקה
1 וחצי כפות פפריקה חריפה
1 כפית קימל
חצי כפית כמון
1 כפית שטוחה מלח דק
מעט פלפל שחור
מיץ מ-3 לימונים
רבע כוס שמן קנולה
ראש שום, כתוש
אופן ההכנה:
1 מרטיבים את המצות היטב היטב ועוטפים במגבת רטובה. מניחים בצד כחצי שעה (חשוב להרטיב את המצות ממש טוב כדי שיהיו גמישות ולא יישברו לנו בזמן הקיפול).
2 מחממים שמן בסיר רחב (לפחות ברוחב של מצה) - השמן צריך להיות חם אבל לא רותח, כדי שהביצה תהיה מוכנה לפני שהמצות נשרפות.
3 מניחים מצה אחת בעדינות על צלחת מעט עמוקה, שוברים פנימה ביצה, מפזרים כוסברה קצוצה, פלפל גרוס ומלח גס, מקפלים לחצי ומכניסים בזהירות לשמן החם.
4 מטגנים משני הצדדים עד שמשחים.
5 לפלפל צ'ומה (ממרח של תבלינים ושום, מהמטבח הטריפוליטאי): מערבבים הכל טוב טוב למרקם של משחה, אם חסרים נוזלים - מוסיפים מעט מים.
* אין זמן טוב יותר מפסח להכין אותו כיוון שהתבלינים בפסח טריים ועזי טעם יותר משאר השנה. אפשר להכין כמות גדולה ולהקפיא בצנצנות.
חן ואלון גרים בשוק מחנה יהודה בירושלים. הם עורכים סיורי אוכל בשוק ומארחים בביתם אורחים מכל העולם לסדנאות בישול וארוחות ירושלמיות. לפרטים ונוספים - mamadiali.co.il