שמן זית ללא ספק מאוד מזוהה עם הישראלים, ובסקר שערכנו לאחרונה ב-mako ניסינו לבדוק עד כמה השימוש בו באמת נפוץ לעומת שמנים אחרים. לא הופתענו לגלות שכאשר מדובר באחד המאכלים הכי יומיומיים - חביתה - שמן הזית מוביל בתחרות, והאמת היא שבצדק. מכיוון שחביתה לא מכילה כמעט רכיבים למעט הביצה, שמן הזית תורם לה לא מעט טעם (ושימוש בשמן זית בתרסיס יאפשר חביתה טעימה מאוד, וגם דלה בקלוריות). תכלס, אנחנו לא רואים שום סיבה לטגן חביתה בשמן רגיל. גם כשנכנסים לבישולים קצת יותר כבדים ורציניים, כשמדובר בטיגון של בצל ושום בתחילת התבשיל, רוב הישראלים כבר עברו לשמן זית.
אחת ההפתעות של הסקר שלנו היתה לגלות שכשמדובר בבישול אורז, כמחצית מהישראלים עדיין מתקשים לשנות הרגלים ומעדיפים לטגן בשמן אחר ולא בשמן זית, למרות יתרונותיו הבריאותיים. בהכנה של רוטב פסטו, לעומת זאת, מהסקר עלה כי הרוב המוחלט של הישראלים משתמשים בשמן זית, שהוא לא רק טעים יותר אלא גם הרבה יותר מתאים לשאר הרכיבים ברוטב הפסטו ומשתלב איתם נהדר. אגב, גם באיטליה, ברוטב הפסטו המקורי, משתמשים בשמן זית. ולגבי האורז - לכל מי שעדיין חושש, אנחנו ממש ממליצים - נסו בפעם הבאה להתחיל את בישול האורז בטיגון בשמן זית, ותגלו אורז עם טעם מיוחד שלא מתקבל עם שמן אחר.
עוד התגלה בסקר שגם בהכנת מוקפץ הרבה ישראלים כבר למדו להשתמש בשמן זית, שבזכות הטמפרטורה הגבוהה יחסית שבה הוא נשרף אפשר בקלות להקפיץ בו ירקות על אש גבוהה בווק. כמובן שגם בסלטים שלהם ישראלים אוהבים להוסיף שמן זית במקום שמן אחר - הוא גם בריא יותר וגם מוסיף המון טעם משל עצמו, שכל כך מזוהה עם הסלט הישראלי, לעומת שמן אחר עם טעם ניטרלי.
גם עוגיות שוקולד אנחנו מכינים עם שמן זית
את התשובות המגוונות ביותר בסקר קיבלנו לשאלה איזו מנה אנשים אוהבים לשדרג עם שמן זית. היו שענו תשובות שבהן ברור ששמן זית הוא הבחירה המושלמת, כמו תיבול סלט יווני, סלט חזה עוף, סלמון עם לימון בתנור, רוטבי פסטה שמבוססים על שמן זית, דגים מרוקאיים חריפים וחומוס ביתי.
אבל נתקלנו גם בלא מעט תשובות מפתיעות עם רעיונות נהדרים. למשל, במתכון של לחם ביתי שבו מחליפים את השמן הרגיל בשמן זית. מסתבר שגם עוגיות שוקולד יקבלו טעם מיוחד עם הוספה של שמן זית למתכון. גם על פוקצ'ות מוכנות אנשים אוהבים לזלף שמן זית שתורם להן הרבה טעם, יחד עם מלח גס. לא מעט גולשים גם כתבו שהם מכינים בבית קרפצ'יו ומנות אחרות של דגים נאים, שבהן טעמו של שמן הזית חשוב מאוד.
הופתענו לגלות בסקר שחלקנו נוהגים לזלף שמן זית על שקשוקה מוכנה ממש לפני ההגשה לשולחן ואחרים מתבלים בשמן זית סטייקים רגע לפני שהם עולים על האש. העראייס (פיתה ממולאת בבשר טחון, צלויה על האש), אחת המנות הכי פופולריות בישראל בזמן האחרון, הוזכר גם הוא לא מעט פעמים. כדי שהמנה תצא פריכה במיוחד, אנשים מורחים את הצד החיצוני של הפיתה במעט שמן זית.
בקשר לטיגון, הסקר חושף כי ישראלים מטגנים כמעט הכל בשמן זית, משניצלים ועד כרובית, חצילים, דגים ובעצם כל דבר מטוגן שאתם יכולים לעלות על דעתכם.
אז אם נסכם, לכל מי שעדיין סקפטי, הסקר הוא הוכחה נוספת למה שהישראלים כבר הבינו מזמן: שמן זית איכותי הולך מצוין עם הכל. הוא טוב לבישול, טיגון ותיבול, ויכול להחליף כל סוג של שמן כמעט בכל שימוש. עם טעם מצוין ויתרונות בריאותיים ותזונתיים רבים פשוט כבר אין תירוצים. עדיין לא מאמינים? נראה לנו שכדאי שתנסו בעצמכם.