מג'דרה בורגול

המרכיבים:
5 בצלים גדולים, פרוסים (אפשר יותר)
שמן זית
1 כוס בורגול גס
1 כוס עדשים שחורות קטנות, מושרות ללילה
קצת קינמון
קצת כמון
קצת אגוז מוסקט
המון פלפל שחור
מלח
קצת עלי פטרוזיליה

לטחינה:
טחינה גולמית
מים קרים
לימון
מלח

>> רוצים לשמוע משהו מלחיץ? הנה מתכונים לראש השנה

אופן ההכנה:

1. מטגנים את הבצלים במחבת גדולה עם כ-4 כפות שמן זית עד שהם כהים כהים.

2. בינתיים מעבירים את הבורגול בקערה, יוצקים עליו כוס מים רותחים, מעט שמן זית ומלח ומערבבים. מכסים בניילון נצמד ומניחים לו לרבע שעה.

3. מרתיחים סיר עם הרבה מים. מבשלים את העדשים המושרות 3-5 דקות, ומסננים.

4. כשהבורגול, הבצל והעדשים מוכנים, מחממים קצת שמן זית במחבת חדשה. מוסיפים שלושת רבעי מכמות הבצל המטוגן, ואת העדשים והבורגול. מוסיפים תבלינים ומערבבים.

5. מכינים טחינה דלילה, עם קצת לימון ומלח.

6. מעבירים את המג'דרה לכלי הגשה גדול, יוצקים את הטחינה ומפזרים מעל את הפטרוזיליה ואת הבצל המטוגן שהשארנו בצד.

המבורגר צמחוני (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
המבורגר צמחוני|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

המבורגר עדשים צמחוני

המרכיבים (2 מנות):
לחמניות המבורגר
קטשופ או טחינה
עגבנייה גדולה, פרוסה
בצל סגול פרוס גס
עלים נקיים של חסה

לקציצות:
כוס וחצי עדשים שחורות מבושלות
חצי כוס אורז לבן מבושל
1 כוס אגוזי מלך
1 שן שום
חצי בצל סגול
1 כפית מלח
מעט כמון
מעט פפריקה
הרבה פלפל שחור
1 ביצה
3-4 כפות פירורי לחם (לא תמיד צריך, רק אם התערובת רטובה)
שמן לטיגון

אופן ההכנה:

1. שמים במעבד המזון את האגוזים, השום, הבצל והתבלינים, ומעבדים בפולסים. מוסיפים את האורז וחצי מכמות העדשים ומערבבים שוב בפולסים. מעבירים לקערה.

2. מוסיפים את יתר העדשים, את הביצה ואת פירורי הלחם (אם צריך) ומערבבים היטב. המרקם צריך להיות נוח ליצירת קציצות גדולות.

3. מחממים שמן במחבת פסים וצולים את הקציצה כ-5 דקות מכל צד.

4. מגישים בלחמניות עם קטשופ או טחינה, פרוסות עגבנייה ובצל ועלי חסה.

נזיד עדשים עם תוספות

המרכיבים (6-8 מנות):
400 גרם (בערך 2 כוסות) עדשים מכל מיני צבעים
45 מ”ל (3 כפות) שמן זית
2 גבעולי כרישה, שטופים היטב ופרוסים דק
2 גזרים, קלופים וקצוצים קטן יחסית
1 שומר קטן, בלי העלים החיצוניים, קצוץ קטן
1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך קטן
1 שורש סלרי, קלוף וחתוך קטן
2 לימונים פרסיים יבשים
2 שיני שום, קלופות וחצויות
3 עלי דפנה
1 כף פלפל שחור גרוס טרי
1 פלפל שאטה יבש
60 מ”ל (רבע כוס) מיץ לימון טרי
חצי כפית כמון
מלח בשפע

תוספות:
כוסברה קצוצה או עירית קצוצה
שורש כורכום טרי מגורר
שמן זית איכותי
קליפה של לימון כבוש חתוכה לקוביות קטנות, או קליפת לימון טרי מגוררת
פלפל שחור
מלח ים
פלפל חריף ירוק מגורר

מרק עדשים סמיך (צילום: istockphoto)
מרק עדשים סמיך|צילום: istockphoto

אופן ההכנה:

1. משרים את הקטניות ביחד בקערה לפחות שעתיים (אפשר גם לילה).

2. מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את הכרישה הפרוסה ומטגנים אותה עד שהיא רכה מאוד. מוסיפים את יתר הירקות הקצוצים ומטגנים את כולם ביחד עד שהם קצת מתרככים ומקבלים כוויות של צבע.

3. מסננים את הקטניות ומוסיפים לסיר. מוסיפים מים כדי כיסוי ועוד 4 ס"מ מעל הקטניות.

4. מוסיפים את הלימונים הפרסיים, השום, עלי הדפנה, הפלפל השחור, השאטה, מיץ הלימון והכמון, מערבבים ומביאים לרתיחה.

5. מנמיכים להבה, מכסים את הסיר ומבשלים כ-40 דקות או עד שהקטניות רכות.

6. מתבלים במלח ואם צריך בעוד קצת פלפל שחור ולימון.

7. מקשטים באחת מהתוספות או יותר, ומגישים.

>> לצפייה בפרק המלא

התוכנית "מבשלים עם קשת - רותי רוסו" משודרת בימי שני ב-10:30 בקשת 12.