למה שיבולת שועל נקראת QUAKER, או בעברית: קוואקר?
ב-1850 הקימו פרדיננד שומאכר וג'ון סטיוארט טחנות קמח באמריקה. הם איחדו את עסקיהם, וב-1877 החל את דרכו המותג קוואקר – כמותג דגני בוקר.
ללוגו המותג נבחר איכר בשם לארי, איכר "מאגודת הידידים", אגודה אשר נוסדה באנגליה והתפשטה לארצות רבות ביניהן ארצות הברית. האגודה ידועה כקהילה רודפת שלום ואי אלימות שתזונתה מורכבת בעיקר משיבולת שועל בגלל הכרת יתרונותיה. הדמות של האיכר מסמלת איכות טובה ויושר.
הלוגו של המותג נרשם כסמל מסחרי והיה לראשון ממותגי הדגנים שעשה זאת. בהמשך דרכו של המותג הוא הוסיף להיות ראשוני - הפך למוצר פרימיום בתחומו מאחר ונוספו "בונוסים" ייחודיים וראשוניים למוצר כגון פריטי חרסינה, כמו גם מתכונים על האריזות שלא היו קיימים קודם לכן.
המותג כולל בתוכו מגוון מוצרי איכות טעימים ומזינים. מרבית מוצרי קוואקר מבוססים על שיבולת שועל, הידועה גם בשם... קוואקר! באוגוסט 2001, לאחר 100 שנים כחברה ציבורית, נקנתה קוואקר על ידי חברת המשקאות והמזון פפסיקו, והיום היא מהווה חטיבה בפפסיקו. ב-2007 המותג QUAKER חגג 130 שנה.
קוואקר הוא אחד מארבעת היצרנים הגדולים בעולם של דגני בוקר, ביניהם קפטן קראנץ' ומרובעים - Squares. דגני הבוקר קפטן קראנץ' הם דגני הבוקר לילדים הנמכרים ביותר בארה"ב. דגני הבוקר Squares, המיועדים למבוגרים, מספקים 100% מהצריכה היומית המומלצת של חומצה פולית, ומהווים גם מקור טוב לסידן ולעוד 12 ויטמינים ומינרלים. בארץ ניתן למצוא, מלבד המוצר הבסיסי של שיבולת השועל, מגוון רחב של מוצרי קוואקר כגון: דגני בוקר למבוגרים (Squares),דגני בוקר לילדים ודייסות אינסטנט במגוון טעמים.
דייסות האינסטנט של קוואקר מאפשרות ליהנות מארוחת בוקר on-the-go טעימה ומזינה, הארוזה במנות אישיות וניתנת להכנה תוך דקות ספורות בספל במיקרוגל. באתר קוואקר ניתן למצוא עשרות מתכונים המבוססים על שיבולת שועל – לחמים, ארוחות לילדים, סלטים, מנות עיקריות, תוספות לארוחה, עוגות, עוגיות ועוד.
שיבולת שועל תורמת להפחתת רמות כולסטרול בדם והורדת הסיכוי לחלות במחלות לב וכלי דם
בשנת 1995 מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר כי "צריכת סיבים מסיסים משיבולת שועל כחלק מדיאטה דלה בשומן רווי וכולסטרול עשויה להפחית את הסיכוי לחלות במחלות לב". זאת לאור מחקרים רבים שנעשו במשך 30 השנים האחרונות על שיבולת שועל ופורסמו במיטב כתבי עת רפואיים מקצועיים.*
במחקרים נמצא קשר בין צריכה של סיבים תזונתיים מסיסים וירידה באירועים של מחלות לב כתוצאה מהשפעת הסיבים על פרופיל השומנים בדם. צריכה של 3 גרם סיבים מסיסים ביום עשויה להפחית את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם ב-27%. המחקרים הראו כי סיבים מסיסים, המצויים בשיבולת שועל, עשויים לסייע בהורדה של רמות כולסטרול בדם ברמה של כ-15%. ההסבר לכך טמון ביכולת הסיבים המסיסים לקשור אליהם את חומצות המרה שבמערכת העיכול ולהגביר את סילוקן מהגוף. הכולסטרול משמש חומר מוצא לחומצות המרה בתהליך המתרחש בכבד. סילוקן של חומצות אלה מהגוף מגביר את השימוש בכולסטרול לייצורן מחדש של חומצות המרה, תהליך הגורם לירידת רמת הכולסטרול בדם.
שיבולת שועל מסייעת בתהליכי העיכול
הסיבים המסיסים בשיבולת שועל מתפרקים (באופן חלקי או מלא) במעי הגס ע"י חיידקים המצויים שם באופן קבוע. שיירי הסיבים שלא עברו פירוק מגדילים את נפח המזון ומזרזים את קצב התרוקנות המעיים. בצורה זו מקטינים את הסיכוי להופעת מחלות מעי דלקתיות** וטחורים. בנוסף, תוצרי הפירוק של הסיבים מהווים מקור אנרגיה לתאי הרירית של דופן המעי הגס ובכך מאפשרים את תפקודו התקין בתהליכי הספיגה.
שיבולת שועל ורמות סוכר בדם
ההשפעה המיטיבה של שיבולת השועל על סוכרתיים טמונה בסיבים המסיסים. הסיבים המסיסים מאטים את ספיגת הפחמימות, ובכך מונעים עליות חדות ברמות הסוכר בדם. מחקר שנערך במשך 10 שנים*** הראה כי צריכה יומית של מנה קוואקר (שוות ערך לכוס קוואקר מבושלת) 2-4 פעמים בשבוע מפחיתה את הסיכוי לסבול מסוכרת מסוג 2 ב-16%. כאשר מעלים את תדירות הצריכה ל 5-6 פעמים בשבוע מפחיתים את הסיכוי ב-39%.
לרזות עם שיבולת שועל
כיצד משפיעה אכילת שיבולת שועל על תהליך ההרזיה?
שיבולת שועל מוסיפה נפח למזון על ידי ספיגת הנוזלים שבקיבה. בנוסף, הסיבים מאטים את תהליך העיכול ומעניקים תחושה של שובע לאורך זמן רב יותר. כאשר אוכלים קוואקר בעודו חם נהנים גם מהשפעתו על מרכז השובע.
שיבולת שועל משפרת את איכות השינה
נצפתה שינה טובה יותר באנשים שצרכו שיבולת שועל לפני השינה. שיבולת שועל מכילה את חומצת האמינו החיונית טריפטופן**** (אחת מאבני הבניין של החלבון, אותה הגוף לא מייצר בעצמו ועלינו לצרוך אותה מהמזון). קיימת השערה כי מחסור במלטונין יכול לגרום לשיבוש בשינה. עלייה ברמות הטריפטופן מאפשרת הארכה של תקופת השינה העמוקה (שלב החלומות).
מהי הכמות המומלצת לצריכה יומית כדי שאוכל ליהנות מהיתרונות?
ההמלצה הכללית מדברת על כ-4-5 כפות ליום כדי שגם אתם תוכלו ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של שיבולת השועל (כ-30 גרם ליום).
מקורות:
* JAMA", "Circulation", "Journal of the American Dietetic Association," and "The American Journal of Clinical Nutrition
** מחלות מעי דלקתיות לרבות דיברטיקוליטיס (דלקת בסעיפי המעי)
*** המחקר פורסם ב- American Journal Of Public Health
**** טריפטופן מהווה חומר מוצא ליצירת מלטונין.