סוף השנה בפתח ובשבילי זה תזמון מעולה לבדוק מהן המגמות התזונתיות החזקות והבולטות שיגיעו אלינו בשנת 2015. ותזכרו איפה קראתם את זה קודם!
>> 100 אלף חברים לא טועים - בואו גם אתם לפייסבוק שלנו
הכל מקוקוס
שמן קוקוס כבר הפך מזמן למוכר וידוע כשמן בעל מעלות בריאותיות שמצוין לטיגון ולבישול. אפשר אפילו כבר למצוא אותו ברשתות המזון רגילות ולא רק בבתי הטבע. בארצות הברית סוכר הקוקוס וקמח הקוקוס הם הלהיט החדש, ובחודשים האחרונים הם הופיעו גם בבתי הטבע בישראל. אין לי ספק שהשימוש בהם יתרחב במהלך 2015.
סוכר קוקוס: החיפוש אחר ממתיקים בריאים יותר מסוכר הקנים מוליד אורחים חדשים וטבעיים יותר על השולחן שלנו. בשנים האחרונות אנחנו עדים לשימוש במייפל הטבעי, הסילאן והדבש, וגם נקטר האגבה הוא ממתיק שפרץ לחיינו בחמש השנים האחרונות. עכשיו תורו של סוכר הקוקוס. הוא בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר משאר הסוכרים (33), מה שמעלה את קרנו בעיני שוחרי הבריאות כי צריכתו אינה מביאה לעלייה מהירה ברמת הסוכר בדם והוא דומה במרקמו הגרגרי לסוכר, מה שמקל על שימושו במתכונים שונים. נוסף על כך, הוא מכיל מינרלים חיוניים כמו ברזל וסידן והטעם שלו מושלם.
קמח קוקוס: קמח קוקוס הוא בעצם בשר הקוקוס שנותר לאחר מיצוי הנוזל שאנחנו מכירים כחלב קוקוס. הקוקוס המיובש והטחון בעל מרקם אבקתי שהופך אותו לתחליף מושלם לקמח לכל הרגישים לגלוטן וגם לאלו שמחפשים קמח דל בפחמימות. החיסרון הגדול שלו הוא במחיר - שעדיין מרקיע שחקים, כמו כל גיבור חדש בעולם התזונה.
תה ירוק מאצ'ה
תזונאים ובלוגרים מובילים בארצות הברית טוענים כי זה הולך להיות הכוכב של שנת 2015 בעולם מזונות העל. זהו סוג של תה ירוק עשיר מאוד ברכיבים תזונתיים ובעל תכולת קפאין נמוכה יותר. הוא מגיע בצורת אבקה ולכן גם נוח מאוד לשימוש בקרב נטולי הזמן שמתעצלים להכין חליטת צמחים כמו שצריך. ההימור שלי שהוא יהפוך לכוכב בכל מה שקשור לשייקים ירוקים ומשקאות בריאות. בקרוב בבתי הקפה הקרובים לביתכם.
ירקות ופירות מכוערים
אנשים מתחילים להבין מה מוסיפים לפירות ולירקות שלהם כדי שיהיו תפוחים ומבריקים ומתחילים לחפש אחר הפירות הקטנים והמקווצ'צ'ים, כאלו שאכלנו פעם. אפשר לראות את זה כבר אצל הבלוגרים המובילים, שמעלים תמונות של ירקות אורגניים שממש לא נראים כמו פרסומת נוצצת לפירות וירקות.
מייבש מזון
למרות שכבר כמה שנים ניתן להשיג בארץ מייבשי מזון, אבל השנה המגמה של ייבוש מזון בבית צפויה לגדול. הטרנד הזה צמח מתוך תנועת ה-Raw Food שגורסת כי התפריט שלנו צריך להיות מורכב בעיקר ממזון חי שלא עבר חימום בטמפרטורות גבוהות שהורסות את האנזימים וחלק מהוויטמינים שבו.
על פי התנועה, ייבוש מזון בטמפרטורה נמוכה – עד 48 מעלות, היא הדרך הכי טובה לשימור ירקות ופירות. המכשירים הביתיים לייבוש מזון מיועדים לפירות, ירקות, אגוזים ודגנים, ומאפשרים לנו להכין בבית צ'יפס טעים מכל הפירות האהובים עלינו. עוד יתרון נוסף במזון מיובש טמון ביכולת ליהנות מהטעם הקלוי של אגוזים ושקדים מבלי לחמצן את השומנים הטובים שלהם. אפשר אגב לעשות את זה בבית בלי מכשיר מיוחד – מכוונים את התנור הביתי לטמפ' נמוכה מ-50 מעלות. התוצאה הסופית לא זהה ב-100% לתוצאה שמספק המכשיר, אבל זה מספיק דומה.
מזון מיובש בהקפאה
האוכל של האסטרונאוטים מגיע אלינו לצלחת. זהו מזון שמיובש בטמפרטורות נמוכות קיצוניות, ואת זה דווקא לא תוכלו להכין בבית, אלא לרכוש בחנויות הטבע. האמהות באמריקה כבר משוגעות אחריו ומומחים טוענים שהמזונות האלו שומרים על ערכם התזונתי במלואם. בניגוד לפירות היבשים הרגילים שאתם מכירים, מזון מיובש בהקפאה הוא גם פריך, לא מכיל משמרים וקל משקל.
אוכל מותסס
מזונות כמו יוגורט, טמפה או כרוב כבוש מכילים חיידקים ידידותיים ומצע להתפתחות חיידקים מועילים נוספים וגם מועילים לגוף שלנו ולמערכת העיכול בפרט. אחרי מזונות פרו ביוטיים, זאת המגמה החדשה לאנשים שמחפשים מזונות שמשפרים את מערכת העיכול – נושא שחשוב ליותר ויותר אנשים כיום.
מהפיכה בתחום תוויות המזון
הלחץ הציבורי ליצירת תוויות מזון ברורות ופשוטות לקריאה נותן את אותותיו וחברות המזון מתחילות ליישר קו. ב-2015 גם האזרח הפשוט שלא עשה דוקטורט בתזונה, יוכל סוף סוף להבין כמה סוכר יש בתוך היוגורט, האם הפרי עבר הנדסה גנטית וכמה שומן מכילה העוגייה שזה עתה קנה. זכות הציבור לדעת!
אפליקציות תזונתיות
מדובר על אפליקציות שמפענחות את הערכים התזונתיים של המזון שלנו באופן מידי ומאפשרות לחשב את כמות הקלוריות, הפחמימות, השומנים והחלבונים שבצלחת שלכם בכמה צעדים פשוטים. חפשו בחנות האפליקציות ותראו כמה מהן יוצאות בכל שבוע.
טרמפולינה
לא רק לילדים - מסתבר שקפיצה על טרמפולינה היא הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות למען הגוף שלכם. היא מעלה את מצב הרוח ומסייעת לשחרור רעלים מהגוף, ועל הדרך גם שורפת הרבה קלוריות. סלבריטאי אמריקה כבר מכורים ותיכף גם אצלנו. חשוב לציין שלא כל טרמפולינת צעצוע עושה את העבודה מבחינה בריאותית. חשוב להקפיד על טרמפולינה איכותית עם קפיצים טובים ומזרן מקצועי כדי לא לגרום נזק למפרקים ולעמוד השדרה.
והנה שני מתכונים שווים שמותאמים לצו האופנה הבריאותי:
כרוב כבוש ביתי ומותסס
מה צריך?
1 כרוב גדול, חתוך לרצועות דקות
1/2 כף מלח ים אטלנטי
צנצנת הרמטית (כמו זו של חמוצים).
2 גרגרי פלפל אנגלי
1 תרמיל הל
מים רתוחים ומקוררים
אופן ההכנה:
1. מסדרים את הכרוב בצנצנת בשכבות. דוחסים אותו היטב פנימה ומפזרים את המלח והתבלינים בין השכבות. מכסים במים ומניחים מעל הכל משקולת כבדה כלשהי שנכנסת לצנצנת כדי שהכרוב לא יצוף מעלה.
2. אוטמים וממתינים 5 ימים. שומרים במקרר.
מה צריך?
1 בננה בשלה מעוכה
1 כף טחינה גולמית
1 כף צ'יה בתוך רבע כוס מים, מושרים לשעה
100 גרם טופו מרוסק / מגורר דק
1/2 כוס שמן קוקוס
5 תפוחים, מרוסקים בפומפייה או במעבד מזון, ללא הגרעינים
3/4 כוס חלב שקדים/סויה
כוס וחצי קמח כוסמין מלא
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית אבקת ג'ינג'ר
1 כוס קוקוס טחון
1 כוס סוכר קוקוס
2 כפיות אבקת אפייה אורגנית
1/2 כוס שיבולת שועל עדינה
אופן ההכנה:
1 מערבבים יחד את הבננה, הטחינה, זרעי הצ'יה, הטופו שמן הקוקוס, התפוחים והחלב.
2. מוסיפים את התבלינים, הקמח, הסוכר, שיבולת השועל ואבקת האפייה, ומקפלים אותם פנימה קלות, רק עד לאיחוד כל המרכיבים.
3. משמנים תבנית עגולה בקוטר 24 ומוגזים פנימה את התערובת. ניתן לפזר למעלה שתי כפות סוכר קוקוס.
4. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לחמישים דקות. בודקים עם קיסם שהעוגה מוכנה ומניחים על השיש לקירור.
*מי שלא טבעוני יכול להחליף את הטחינה + צ'יה + בננה - בשתי ביצים גדולות.
פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.
>> בשבוע שעבר למדנו למה כדאי לנו לבשל עם הילדים