הוויכוח על מוצרי חלב כן או לא כבר מזמן הגיע למיינסטרים. היום אני רוצה לייחד את דיון למוצר שגם מתנגדי החלב מעניקים לו מקום מיוחד – והוא היוגורט. יש שוחרי בריאות שנשבעים שהוא הוא המקור לבריאות טובה, ובישראל הוא נחשב אהוב במיוחד.
יוגורט הוא מזון המיוצר על ידי תסיסה של חיידקי חלב. בחלב יש לקטוז (סוג של סוכר) שהחיידקים מאוד אוהבים. הם צורכים אותו ופולטים חומצה הפועלת על חלבון החלב והופכת את החלב ליוגורט, וגם נותנת לו את מרקמו ואות ריחו החריף. באזורים שונים של העולם מכינים יוגורט מסוגי חלב שונים. הנפוץ ביותר הוא יוגורט מחלב פרה, אבל בשנים האחרונות תופסים פופולריות גם יוגורטים שמיוצרים מחלב כבשים ומחלב עזים, בשל סגולות בריאותיות שמיוחסות להם. היתרונות שלו על פני החלב נובעים מהיותו דל יותר בלקטוז ומנוכחות החיידקים הטובים.
>> המון אוכל טעים מחכה לכם אצלנו בפייסבוק
בחודש שעבר פורסם מחקר מטעם אוניברסיטת הרווארד בארצות הברית, שמצא כי צריכת יוגורט עשויה לסייע להפחתת הסיכון לסוכרת מסוג 2 – הוא ולא שום מוצר חלבי אחר. מתוך מעל 100 אלף נבדקים במחקר, אלו שאכלו מנת יוגורט יומית היו בסיכון נמוך יותר ב-19 אחוז לסוכרת מסוג 2.
סוכרת מסוג 2 היא מגיפה שכבר ממררת את חייהם של 36 מיליון איש בעולם, והתחזיות צופות כי עד שנת 2030 552 מיליון אנשים יהיו חולים בה. מדובר במחלה המשבשת את איכות החיים, הסיבוכים שלה מובילים לפגיעות נוספות והיא מהווה מעמסה כלכלית ורפואית גדולה ביותר על המדינה. ההשערה של החוקרים להשפעה המיטיבה של היוגורט על הסיכוי לחלות בה הוא שהפרוביוטיקה שבו משפרת את הרגישות לאינסולין ומפחיתה רמות דלקת.
המצדדים באכילת יוגורט טוענים גם כי בזכות החיידקים הטובים, האורגניזמים החיים שהוא מכיל, הוא מסייע לאיזון למערכת העיכול, וכמו כן יש בו חלבון מן החי (למי שמאמין שהוא טוב ומזין) והוא עשיר בסידן ומגנזיום.
מצד שני ישנם אלו שטוענים שממש כמו כל מוצרי החלב - גם היוגורט אינו נחוץ לנו. לטענתם, חלבון החלב אינו מועיל למערכת שלנו ואפילו עלול לגרום לחוסר נוחות במערכת העיכול, ואת החיידקים שביוגורט הטובים ניתן לקבל ממקורות אחרים.
עוד באוכל טוב:
- איך מכינים קובה מטוגנת מושלמת?
- ג'יימי אוליבר מגיש: הדרך הנכונה להכין צנים
- מבשלים עם הילדים: עוגת תותים נפלאה
כך או כך, אם כבר החלטתם לאכול יוגורט, הנה כמה דברים שכדאי לכם לבדוק כדי לדעת אם מדובר באחד איכותי ומזין:
1. המתקה. הרבה מהיוגורטים מכילים כמות סוכר בדיוק כמו חטיף ממותק או גלידה. רבים מהם גם מכילים שוקולד או עוגיות, ואז הם כבר הופכים לממתק ולא למזון בריאות. הסוכר יופיע ברשימת המרכיבים כגלוקוז/פרוקטוז/סוכר/סירופ תירס ועוד.
3. החיידקים. היום היצרנים כותבים על עטיפת היוגורט אילו חיידקים פרוביוטיים הוא מכיל. ככל שהיוגורט מכיל כמות חיידקים גבוהה יותר – הוא יעיל יותר למערכת העיכול.
4. תוספות מלאכותיות. היוגורט הלבן והתמים למראה עלול להכיל חומרים סינתטיים או כימיקלים שתורמים להתייצבותו, למרקמו ולחיי המדף הארוכים שלו. יוגורט טבעי אמור להכיל חלב ומלח בלבד, ולא חומרי טעם וריח, עמילנים וצבעי מאכל.
5. יוגורט אורגני יחסוך מכם את ההורמונים וחומרי ההדברה הכימיים שקיבלו החיות ועברו בחלקם אל החלב ומשם אל היוגורט.
איך משדרגים יוגורט לבן בסיסי?
במקום לקנות יוגורט שמכיל שוקולד, פירות ואגוזים ממותקים – הכינו אותו בבית בכמה דקות, בפשטות רבה. הוסיפו ליוגורט הנקי פירות חתוכים או מרוסקים, אגוזים וזרעים או גרנולה ללא סוכר, וערבבו.
מתכון: רוטב יוגורט לסלט הכי טעים שיש
מה צריך?
חצי כוס יוגורט עזים
2 שיני שום כתושות
1 כף סילאן טבעי
1 כף שמן זית
חצי לימון סחוט
1 כפית מלח ים אטלנטי
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פלפל לבן
אופן ההכנה:
מערבבים את כל המרכיבים ומוזגים על הסלט.
מתכון: יוגורט קשיו טבעוני
מה צריך?
כוס אגוזי קשיו
מים להשריה
כוס מים נקיים
1 כפית מלח ים
אופן ההכנה:
1. משרים את הקשיו במים למשך 6-7 שעות. מסננים ושוטפים במים זורמים.
2. טוחנים את הקשיו עם מים ומלח במשך 5 דקות.
3. מסננים דרך חיתול בד לבן, מעבירים לצנצנת זכוכית ומכסים עם הבד.
4. מניחים במקום חמים למשך יממה.
5. מערבבים מדי פעם וטועמים עד שהיוגורט מגיע לדרגת החמיצות המתאימה. שומרים בקירור.
פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.