הסתיו בעיצומו, ויחד אתו מגיעים החברים הקבועים: ליחה, נזלת ושיעול. זה בדיוק הזמן לספר לכם על המזונות שיעזרו לכם להרחיק את הרעות החולות האלה מעליכם, או לפחות לגרום להן להסתלק כמה שיותר מהר.

הליחה היא סוג של ריר שקיים באופן טבעי בגוף, ומתגבר בזמן שהגוף יוצא מאיזון – בגלל מחלה, חולשה חיסונית או אלרגיה. עודף ליחה מכביד על מערכות הגוף וגורם לקשיי נשימה ולדלקות, ובכלל, מהווה קרקע נפלאה להתפתחות חיידקים בגוף. נכון שלא בא לכם על זה?

ג'ינג'ר (צילום: istockphoto)
אין, פשוט מלך הג'ינג'ר הזה|צילום: istockphoto

כל מה שטעים - אצלנו בפייסבוק

המאכלים הבאים יכולים להפחית את כמות הליחה באופן משמעותי על ידי הפחתת הייצור שלה, ייבוש שלה או פירוקה – ובכך לגאול אתכם גם מן הנזלת והשיעול.

שום. מלך מלכי המזונות שנלחמים בזיהומים וחיידקים. קצרה היריעה מלתאר את כל יתרונותיו, ולא בכדי דבק בו הכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע". מחקרים שבדקו את השפעתו של השום על מערכת הנשימה מצאו שהקבוצה שצרכה שום באופן יומיומי סבלה מאחוזים נמוכים יותר של מחלות בדרכי הנשימה לעומת קבוצת הביקורת. הנה מתכון נפלא לממרח שום, שיעזור לכם ביישום.

דלעת. טרייה, מבושלת, אפויה – אני אוהבת אותה בכל הצורות, וכמה שיותר. הדלעת עשירה בנוגדי חמצון ובעיקר בבטא-קרוטן ובמרכיבים אנטי דלקתיים, ולכן מסייעת מאוד להפחית את כמות הליחה בגוף.

ג'ינג'ר. בתור מי שנפלה למשכב לפני שבועיים ואכלה שורשים שלמים של ג'ינג'ר לארוחת הבוקר, אני יכולה להגיד לכם שזה פשוט עובד! חתכו כמה פרוסות ממנו והוסיפו לחליטת התה שאתם שותים – והשיפור בשיעול או בליחה יורגש די מהר. כמה מחקרים שבדקו את תכונותיו של הג'ינג'ר מצאו שהוא אכן בעל סגולות מחטאות ואנטי-דלקתיות, ויש בו גם מרכיבים שגורמים לו להיות אנטי-ויראלי חזק. לטעמי מדובר בשורש המושלם, שמתאים לכל תבשיל, מרק או סלט ומשתלב נפלא גם בקינוחים.

דבש. מכיוון שכבר הקדשתי לדבש כתבה שלמה, רק אזכיר לכם שהוא אנטי בקטריאלי ונוגד דלקת, ויכול להפחית תסמינים של אלרגיה, כולל נזלת וליחה. אם אתם משתעלים, נסו למצוץ כפית דבש איכותי. זה יכול לסייע.

מרק דלעת ובטטה צלויות (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
דלעת. תודו שלא חשבתם שתמצאו אותה ברשימה הזאת|צילום: אסף אמברם, mako אוכל

בצל. אם הנזלת הגיעה לבקר, העמיסו בצל לתוך המאכלים שלכם ככל יכולתכם. הבצל נלחם בחיידקים ומפחית את ייצור הליחה בגוף. אם אתם אמיצים קצצו דק דק בצל שלם, ערבבו עם מעט מים, ג'ינג'ר מגורד וכפית דבש ואכלו בכפית. הליחה פשוט תזרום החוצה. לא מומלץ לבעלי נטייה לצרבות. אם אתם לא מסוגלים לאכול בצל חי, גם בצל מבושל במים יעשה עבודה לא רעה.

כוסמת. זה שנים שאני נלחמת בשם הרע שיצא לכוסמת, ובמידה לא מבוטלת של הצלחה. אני מכינה איתה קציצות, קדירות ותבשילים, שגורמים אפילו לשונאיה הגדולים להיכנע. הסוד הוא לבחור בכוסמת הירוקה, שלא עברה קלייה, כי היא בעלת טעם עדין יותר. סוד נוסף הוא לשלב אותה עם ירקות בעלי טעם דומיננטי. הרפואה הסינית מסווגת את הכוסמת כמזון מחמם, שהוא מהמזונות המסייעים לסילוק הליחה, מה גם שהיא יכולה לבוא בתפריט במקום מאכלים המכילים חיטה, שהיא יוצרת ליחה ידועה.

גבעולי סלרי. הסלרי עוזר לאזן את הגוף במצבים של עודף חומציות בדם. החומציות תורמת להיווצרות ליחה, ולכן הסלרי מסייע לסלק אותה. הוא ידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות ועוזר במצבים של שיעול, אסתמה ואפילו ברונכיטיס.

זרעי הל. על פי הרפואה ההודית זרעי ההל מסייעים לריפוי מערכת הנשימה. ההל נחשב גם כמפחית ליחה וכתומך בפעילות מערכת העיכול. אם תוסיפו רבע כפית של הל טחון לתבשיל או למרק, תקפיצו את הטעם למחוזות חדשים לגמרי. שווה לנסות.

אגסים. מיץ אגסים משמש כבר מאות שנים למלחמה בשיעול ולהפחתת ליחה, והוא טוב גם למקרים של צרידות. מומלץ לצרוך מיץ אגסים טרי שסחטתם במכונת מיצים בבית, או פשוט בבלנדר עם קצת מים. מיץ האגסים שעל המדף מאבד את נוגדי החמצון שבו, שפועלים נגד הליחה והשיעול.

אננס. חלק מחולי האסתמה מעידים שאכילת אננס טרי ממש מקלה עליהם. הוא מכיל חומר שנקרא ברומלין, שהוא אנזים שעוזר לפרק את הליחה. הוסיפו לזה את הרכיבים האנטי דלקתיים – וקיבלתם מאכל מושלם לפתיחת דרכי הנשימה.

טארט אגסים ושקדים - אגסים בסירופ (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
אגסים. עושים נפלאות כבר מאות שנים|צילום: חן שוקרון, mako אוכל

ואילו מזונות יגבירו לכם את הליחה?

כמו תמיד, בגזרת ה"אל תעשו" צועדים בראש הסוכר המעובד, הקמח הלבן ומוצרי החלב. הם חומציים ומגבירים את ייצור הליחה בגוף. גם פירות הדר ופירות כמו מנגו נחשבים למגבירי ליחה.

תבשיל דלעת, כוסמת ושעועית מש ברוטב שום-ג'ינג'ר-למונגראס

מה צריך?
כוס כוסמת ירוקה, שטופה
כוס שעועית מש, לאחר השריה של לילה
מעט שמן זית, לאידוי
2 בצלים, חתוכים לקוביות
2 גבעולי סלרי, פרוסים דק
200 גרם דלעת, חתוכה לקוביות
קולרבי, קלוף וחתוך לקוביות
חצי כוס אגוזי מלך גרוסים
עלי אורגנו טריים

לרוטב:
3 עלי למון גראס טריים
3 שיני שום, כתושות
חצי לימון, מגולען
3 כפיות רוטב סויה ללא חומרים משמרים
רבע כוס שמן זית
ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי, מגורד
כף סילאן
כפית מלח ים
כפית פלפל לבן
חצי כפית כורכום
חצי כפית אגוז מוסקט טחון
כפית פפריקה מתוקה

אופן ההכנה:

1. מבשלים את הכוסמת עם שעועית המש בשתי כוסות מים רותחים 25 דקות. מכבים את האש ומניחים בצד.

2. מאדים את הבצלים עם גבעולי הסלרי בסיר עם מעט שמן זית כ-4 דקות. מוסיפים את הדלעת והקולרבי וממשיכים לאדות 5 דקות נוספות.

3. בינתיים מכינים את הרוטב: מערבלים בבלנדר למון גראס, שום, לימון, רוטב סויה, שמן זית, ג'ינג'ר, סילאן ותבלינים.

4. מוסיפים לדלעת והבצל את תערובת השעועית והכוסמת. מוסיפים את הרוטב ומקפיצים 5 דקות.

5. מפזרים מעל אגוזי מלך ועלי אורגנו טריים ומגישים.

אגסים מבושלים ברוטב ג'ינג'ר-הל

מה צריך?
5 אגסים, מגולענים וחתוכים לרבעים
4 ס"מ שורש ג'ינג'ר מגורד
כפית קינמון
מיץ מחצי לימון
2 כפות דבש
רבע כוס חלב קוקוס
רבע כפית זרעי הל טחונים

אופן ההכנה:

1. מכניסים את כל המרכיבים לסיר קטן ומבשלים מכוסה על אש קטנה כ-20 דקות.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר בדקנו איזה שמן זית הכי בריא לטיגון