בימים האחרונים אתם כנראה מוצאים את עצמכם את עצמכם טובלים תפוח בדבש, נוגסים בעוגת דבש ובכלל – מוקפים בדבש מכל הכיוונים. לכבוד זה, מן הראוי להכיר אותו קצת יותר לעומק – וזה מה שנעשה פה היום.

דבש לשנה החדשה (צילום: thinkstock)
ספר לנו על עצמך|צילום: thinkstock

סוגי הדבש השכיחים ביותר בישראל הם דבש הדרים ודבש פרחי בר, ואחריהם דבש אקליפטוס ודבש מפרחי אבוקדו. הצבע, הטעם והריח משתנים מדבש לדבש, וכולם תלויים בפרחים שמהם הופק הצוף. אפילו דבש שהופק מאותו הפרח עשוי להשתנות משנה לשנה בהתאם לאקלים השורר, בדיוק כמו יין. כעיקרון הטעם של דבש בהיר יהיה עדין יותר ואילו הטעם של דבש כהה יהיה מודגש יותר.

עצור! האם אתה סתם סירופ סוכר?

בגלל שהדבש הוא מוצר מבוקש ומשתנה באיכותו, קיימים לו זיופים רבים. למרבה הצער, דבש שאינו טהור או דבש מזויף נמצאים בכל מקום. בשוק המזון מדללים את הדבש המקורי בסירופ סוכר במקרה הטוב, ובמקרה הרע מוכרים סירופ סוכר כדבש – למרות שאין בו דבש כלל. לפני ראש השנה תמיד צצים זיופים וזייפנים רבים, ונתפסות כמויות גדולות של דבש מזויף (ב-2009, למשל, נתפס מפעל שלם שייצר דבש מזויף).

אירופה מחייבת על פי חוק למכור דבש טהור ללא תוספות, וגם אינה מאשרת מתן אנטיביוטיקה לדבורים. לכן אם תקנו דבש שמקורו באירופה, יש להניח שיהיה טהור. בארצות הברית, לעומת זאת, מותר לתת אנטיביוטיקה לדבורים, ואין חובה לציין את הרכיבים והתערובות על גבי אריזות הדבש (למעט במדינת פלורידה). גם אצלנו למרבה הצער אין חובת סימון מלאה.

בישראל קיים גוף הנקרא "מועצת הדבש" - חברה פרטית העוסקת בפיקוח ומתן רישיון לדבוראים על מנת למנוע זיופי דבש. במאי השנה עבר בקריאה ראשונה "חוק הדבש", שעל פיו יעברו הסמכויות ממועצה זו אל משרד החקלאות והשוק ייפתח לתחרות. הרגולציה בענף הדבש במדינת ישראל עוגנה עד כה בצווים מיושנים, והחוק אמור לעדכן את הנהלים בנושא ולתת תוקף חוקי לאיסור הזנת דבורים בסוכר, על מנת לוודא שהדבש המופק מרעיית דבורים ומשווק לצרכן יהיה דבש אמיתי שהפיקו הדבורים באמצעות אגירת צוף מהצומח.

עוד באוכל טוב:

 

עוגת דבש חן שוקרון - מוכנה (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
את נראית לי מדבש טהור. באה לפה הרבה?|צילום: חן שוקרון, mako אוכל

איך אפשר לדעת אם הדבש שלנו הוא באמת דבש?

היכולת שלנו לזהות את הזיוף בבית, שלא בתנאי מעבדה, היא כמעט בלתי אפשרית. צבע הדבש, למשל, לא יעיד על הזיוף, ובכל זאת, הנה כמה נקודות לשים אליהן לב:

- אם אתם קונים ברשת מזון בדקו שהדבש מסומן כראוי, ושעל האריזה מופיעים שם היצרן, כתובתו ומספר הטלפון שלו. בדקו גם שכתוב על האריזה מאיזה סוג של צוף הופק הדבש. כיתוב כמו "תערובת דבש" אמור להוות עבורכם נורת אזהרה שאין מדובר בדבש איכותי, ואולי בכלל לא בדבש אמיתי.

- אני ממליצה לנסוע לכוורות הקטנות הפזורות ברחבי הארץ, להסתכל לדבוראי בעיניים ולבדוק על פי האינטואיציה שלכם עד כמה הוא אמין בעיניכם. זה גם אקולוגי לרכוש מעסקים קטנים, גם חוויה לבקר במקום כזה וגם מאפשר לכם להפעיל את החושים האישיים שלכם. כך אני פועלת. כשאני רואה את ההתלהבות והתשוקה לעבודה הזו, אני יכולה להיות (כמעט) בטוחה שמדובר בדבש איכותי.

מה הסגולות המיוחסות לדבש?

כבר לפני אלפי שנים שימש הדבש כתרופה לבעיות בריאות שונות.

מבחינה תזונתית, אחוז הפרוקטוז (סוכר הפירות) בדבש גבוה יותר מאשר הגלוקוז, ולכן פירוקו בגוף מעלה את רמות הסוכר באופן מתון יותר מאשר סוכר לבן. מלבד זאת הוא מכיל רכיבים תזונתיים שאינם קיימים בסוכר: יש בו כמויות יפות של נוגדי חמצון וחומרים נוגדי זיהום. בין השאר הוכחה יעילותו בטיפול בזיהומי הרפס ובשיקום תפרים וחתכים של יולדות. נוסף על כך, חוקרים שבדקו את השפעתו על חולי סוכרת מצאו להפתעתם שהוא תורם לאיזון הסוכר אצלם.

תפוחים ממולאים אפויים (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
תפוחים ממולאים עם טופו ודבש - תכף המתכון|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

ישנם כמה סוגי דבש שנחשבים בעלי סגולות מיוחדות:

- דבש המאנוקה, המגיע אלינו מניו זילנד, נחשב טוב ביותר למלחמה בזיהומים, חיטוי וזירוז החלמה של נגעי עור, ואף נחקר באופן מדעי. הוא נמצא בשימוש לריפוי כיבים ופצעי לחץ והוא הבסיס לדבש הרפואי mediohoney, שאושר על ידי מינהל התרופות האמריקאי בשנת 2007 כתרופה לטיפול בפצעים וכיבי עור.

- דבש מפרחי כוסמת הוא דבש בעל גוון חום כהה וטעם עז. הוא נחשב ליעיל במלחמה בשיעול והוא עשיר במיוחד בנוגדי חמצון (ככל שהדבש כהה יותר, כך כמות נוגדי החמצון בו גבוהה יותר). במחקר שנערך בקרב 130 ילדים שסבלו משיעול והתקררות חולקו הילדים לשלוש קבוצות: קבוצה אחת קיבלה סירופ נגד שיעול, קבוצה שנייה כפית דבש כוסמת לפני השינה וקבוצה שלישית לא קיבלה שום טיפול. השיפור הניכר ביותר נראה אצל הילדים שקיבלו דבש כוסמת.

- מזון מלכות הוא המזון שאותו מייצרות הפועלות בכוורות עבור כל הזחלים בימי חייהם הראשונים. אלו המיועדים למלכות מקבלים מזון מלכות תקופה ארוכה יותר, וזהו המזון שגורם להתפתחות שונה פיזיולוגית של מלכת הכוורת. לדבש המלכות מייחסים יתרונות תזונתיים רבים, שמשפיעים גם על בני האדם. מחקרים טוענים שצריכת מזון מלכות מגנה על הלב ומסייעת לאזן רמות שומנים בדם, ובמחקר משנת 2012 גם נמצא כי למזון מלכות השפעה אנטי-סרטנית. בעקבות נתונים כאלו פותח בישראל מותג של דבש אשר משווקיו טוענים שיש לו תכונות מיוחדות המסייעות לחולי סרטן וחולים במחלות ממאירות. במחקרים על חיות נמצא שמזון מלכות עשוי לשפר את ייצור האסטרוגן אצל נשים בגיל המעבר ולהקל על הסימפטומים השונים. מזון מלכות נחשב יקר יותר מדבש רגיל, וגם בשוק זה רבים הזיופים, אז כדאי להיות ערניים.

- רבים מאמינים היום שהדבש האיכותי ביותר הוא דבש נא שלא עבר חימום, או דבש שלא עבר פיסטור ולא נהרסו בו האנזימים והוויטמינים. אם אתם בעניין של דבש מסוג כזה, חשוב שתרחיקו אותו מנשים בהריון ומילדים קטנים. בכל מקרה חשוב לזכור כי יש להימנע ממתן דבש לילדים מתחת לגיל שנה, בשל הסכנה להרעלת בוטוליזם.

_OBJ

לא רק אוכל

לאורך ההיסטוריה נקשרו לדבש אמונות טפלות רבות. אמונה פופולרית היא שחשוב להעניק לאישה צנצנת דבש ביום חתונתה, כדי שיהיו לה חיי נישואים מתוקים. לא סתם נקרא החודש שלאחר החתונה ירח דבש. חוץ מזה, האם ידעתם שהערך הגימטרי של "דבש" ושל "אשה" זהים (306)? האם מדובר בצרוף מקרים בלבד? אני באופן אישי לא מאמינה באמונות טפלות, אבל אולי הן עובדות גם אם לא מאמינים בהן?

גם בתחום הקוסמטיקה הדבש תופס מקום נכבד עוד מימי קדם – הוא מלחלח את העור, מרפא ומבהיר אותו. אני מכירה נשים שנשבעות שהמתכון הסודי שלהן לעור זוהר טמון במסכה שהן מורחות פעם בשבוע למשך חצי שעה, המורכבת מכף דבש, חצי לימון סחוט וכף שמן זית.

תפוח אפוי בטופו ודבש

הוספת רכיב חלבוני כמו טופו למתכון המתוק מסייעת לשמירת רמות סוכר מאוזנות ומוסיפה לו ערך תזונתי רב. אם אתם טבעונים או פשוט לא אוהבים דבש – תוכלו להמיר את הדבש בסילאן או בסירופ מייפל טבעי.

מה צריך?

6 תפוחים (למילוי)
חצי כוס חלב קוקוס (לשובבים שביניכם: אפשר להוסיף חצי כוס וודקה או וויסקי ולהפחית רבע כוס חלב קוקוס)
3/4 כוס דבש טבעי
חצי כפית קינמון
3/4 כוס שקדים גרוסים גס
100 גרם טופו, מרוסק במעבד מזון
1 כפית תמצית וניל טבעית

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את חלב הקוקוס, הדבש, הקינמון, השקדים, הטופו ותמצית הווניל. מכסים ושומרים במקרר לפחות 10 שעות, על לספיגת הטעמים.

2. מרוקנים את התפוחים וממלאים בתערובת. למזוג עוד מהתערובת מעל התפוח ומסדרים בתבנית.

3. אופים בחום בינוני (180 מעלות) כ-50 דקות.

* אפשר להגיש חם או קר

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר מצאנו דרכים להפוך את ארוחת החג לקצת יותר בריאה

>> כל המתכונים לראש השנה