העולם שלנו עמוס ברעלים. בכל פעם אנחנו שומעים על חומר מסוכן אחר שנמצא באוויר, במים או במזון – ואני מודה שזה קצת מייאש. הרי אי אפשר להסתגר בתוך בועת חמצן ולברוח מהחיים. הנחמה הקטנה היא שיש מזונות שיכולים לעזור להיפטר מחלק מהרעלים האלה. לא מזמן סיפרתי לכם על ניקוי רעלים כללי - והיום נתמקד בניקוי של המתכות הכבדות.

>> אחרי זה תקפצו להקליל את האווירה בפייסבוק שלנו

המתכות הכבדות הן סוג של יסודות בטבלה המחזורית. חלק מהן – למשל נחושת, ברזל, אבץ ומגנזיום – נחוצות לנו בכמויות קטנות, אבל יהפכו לרעילות אם ניחשף לכמויות גדולות מדי שלהן. לצדן ישנן מתכות שהגוף אינו זקוק להן כלל, והן רעילות בכל כמות: קדמיום, כספית, עופרת ואלומיניום.

סלט ברוקולי טרי (צילום: ElenaFabbrili, Istock)
ברוקולי. חייל אמיץ בצבא המלחמה במתכות הכבדות|צילום: ElenaFabbrili, Istock

הסכנה המרכזית עם המתכות האלה קשורה בנטייתן להיאגר בגוף, כך שהריכוז שלהן ברקמות שלנו גדל ככל שעוברות השנים: הן נאגרות בתאי השומן בגוף, בתאי המוח, מערכת העצבים, הכבד, הכליות, המעי והרקמות הרכות. כיום מחקרים רבים מצביעים על הקשר שבין רמות גבוהות של מתכות כבדות למחלות סרטניות, מחלות לב, הידלדלות העצמות, אנמיה ועוד. לפני כמה שבועות גם פורסם בארצות הברית מחקר חשוב, שהוסיף מידע על הקשר שבין חשיפה למתכת קדמיום לבין הזדקנות מוקדמת של תאי הגוף ומחלות כרוניות שונות.

עוד באוכל טוב:

 

 

למרבה הצער, הרעל של המתכות הכבדות נמצא בכל מקום, והגוף שלנו סופג אותן מדי יום, מבלי שנדע או שנשים לב. חלקיקים של המתכות האלה מתעופפים באוויר, וכימיקלים שלהן נמצאים בתכשירי הטיפוח שלנו ואפילו במים שאנחנו שותים. בנוסף, מכיוון שמתכות שמשמשות בחומרי הדברה מחלחלות למי השופכין - הן מגיעות אלינו גם דרך מזונות מהאדמה, שהושקו במי שופכין. חוץ מכל אלה, המתכות הכבדות נמצאות גם במזונות מעובדים שאליהם הוכנסו כימיקלים בתהליך ההכנה.

אחת הבעיות היא שקשה לדעת מה הכמות המדויקת של המתכות הכבדות הנמצאות במזון שלנו. חברות המזון לא מחויבות לציין אותה על האריזות, וכך אנחנו נותרים ללא מידע אמיתי. מה שאנחנו בכל זאת יכולים לעשות הוא לשלב בתפריט מזונות שידועים כמסייעים בסילוק אותן מתכות מהרקמות – אבל גם את זה לעשות במידה, כי שחרור של יותר מדי מתכות כבדות אל מחזור הדם עלול להכביד מדי על האיברים המפנים. גם כאן התייעצות עם איש מקצוע תוכל לעזור בקביעת המינונים המדויקים.

פטרוזיליה נקצצת (צילום: icyimage, Istock)
פטרוזיליה. על הדרך, מה אכפת לכם להיראות צעירים יותר?|צילום: icyimage, Istock

המזונות שעוזרים בסילוק מתכות מהגוף:

אצת כלורלה – אצה חד תאית שגדלה במים מתוקים. היא עשירה מאוד בחלבונים, הנקשרים למתכות הכבדות ומניידים אותן אל מחוץ לגוף.

כוסברה – העלים הירוקים התמימים למראה הם בעלי יכולת מופלאה לשחרר כספית, אלומיניום, קדמיום ועופרת שנאגרו בעצמות או במערכת העצבים.

עשב חיטה או עשב שעורה – העשב שנובט מתוך גרגירי הדגנים האלו עשיר בוויטמינים וחומצות אמיניות ומהווה שחקן פעיל בסילוק מתכות מהגוף.

מזונות עשירים בסידן ובמגנזיום – הסידן והמגנזיום הם שני מינרלים שמסייעים לגוף להיפטר מעופרת וכספית, בעיקר בשיתוף הפעולה ביניהם בתהליכי הגוף המטבוליים. המזונות הבולטים שמכילים אותם הם פטרוזיליה, כרוב קייל, ברוקולי, תרד, סלרי, שקדים, גזר, זרעי שומשום וקטניות.

מזונות עשירים בוויטמין C – נוגד החמצון העוצמתי הזה עוזר לגוף לשקם נזקי רעלים וביניהם מתכות כבדות. המזונות הרלוונטיים: ברוקולי, כרוב קייל, פירות הדר, גויאבה, פירות יער, פלפל אדום, כרוב ניצנים, כרובית, תות שדה, אספרגוס ופפאיה.

מזונות המכילים כלורופיל – הכלורופיל, הנמצא בירקות עליים ירוקים, נקשר למתכות הכבדות ומשחרר אותן דרך האיברים המפנים. הרפואה הטבעית משתמשת בסגולות שלו למטרות ריפוי שונות.

מזונות המכילים גופרית – מתכות כבדות כמו קדמיום ועופרת מדלדלות את מאגרי הגופרית שלנו, החיוניים לתהליכי בניית רקמות של הגוף. הגופרית נמצאת בשום, אצת קלפ, כרוב קייל, בצל, כרוב, לפת, פטל וזרעי חרדל.

* חשוב לציין שההרעלה מהמזון היא נמוכה יותר מזו שנגרמת מזיהום האוויר, ובכל זאת – אם זה משהו שאנחנו יכולים להשפיע עליו, ברור שאנחנו חייבים לעשות את זה. ואם זה גם ישמור עלינו צעירים ויפים – על אחת כמה וכמה.

מתכון: ממרח כוסברה, שום ושקדים

מה צריך?
צרור כוסברה מכובד (חבילה שלמה)
חצי כוס שקדים או 2 כפות ממרח שקדים
2 שיני שום
כפית מלח ים אטלנטי
1/2 כפית כוסברה
1/2 כפית כורכום
1/2 כפית פפריקה אדומה
כף שמן זית
מיץ מחצי לימון
כף מים (אם יש צורך)

אופן ההכנה:
טוחנים את כל המרכיבים יחד במעבד מזון או בבלנדר.

מיצי פירות (צילום: istockphoto)
לכו על הירוק, זה תמיד הכי טוב|צילום: istockphoto

מתכון: שייק ירוק וטעים לסילוק מתכות

מה צריך?
צרור כוסברה
פרחי ברוקולי טריים
תפוח ירוק
גזר
כפית אבקת עשב שעורה (להשיג בחנויות הטבע)
כפית שקדייה (ממרח שקדים)
1/4 לימון מגולען, כולל הקליפה
1 כוס מים
5-6 קוביות קרח

אופן ההכנה:
מערבלים את כל המרכיבים יחד בבלנדר, ושותים.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר למדנו על הטרנדים הבריאים של 2015