איך יודעים שהגיעה תקופת החגים? זה פשוט, פשוט מרגישים נפוחים נורא. הארוחות העשירות וריבוי האירוחים וההתארחויות גורמות לנו לאבד את האיזון הקטן והעדין שהצלחנו להשיג מאז ראש השנה. התוצאה: הבטן נפוחה, הגוף כבד והגזים חוגגים. הבגדים לוחצים, ואפילו הטבעת על האצבע פתאום מתהדקת יתר על המידה.

שולחן חג אביבי - פוקס הום  (צילום: שי אדם)
איך יודעים שפסח הגיע?|צילום: שי אדם

השבוע אני רוצה לעזור לכם להימנע מכל אלו, והאמת היא שזה די פשוט. לפני הכל, חשוב לזכור שכמות מדודה של גזים היא טבעית ואנושית; על פי מחקרים, האדם הממוצע פולט גזים מן המעיים 14-16 פעמים ביום ומייצר כ-1 עד 4 ליטרים של גז במערכת העיכול. המטרה צריכה להיות בסך הכל להישאר בגבולות הנורמה.

מחקרים מראים כי אחת הסיבות המרכזיות לנפיחות במערכת העיכול היא מחסור באינזימי עיכול (ליפאז, עמילא וכו') – אבל האמת היא שרובנו פשוט אוכלים יותר מדי, מהר מדי ובצירופים לא נכונים. אז איך תעמדו באתגר ותאכלו פחות בארוחת החג?

* אכלו ארוחה קטנה בבית לפני היציאה, כדי לא להגיע רעבים מדי לשולחן החג ולאבד את יכולת שיקול הדעת. טעות גדולה שרבים עושים היא לצום ביום ארוחת החג. התוצאה של זה היא שמנשנשים המון מצות עוד לפני שהתחלנו לאכול, והתוצאה כבדה, תרתי משמע.

* הפכו את האכילה למשחק, והכמויות יפחתו מאליהן. היו האחרונים בשולחן שמתחילים לאכול - כך תספיקו להירגע ולהזרים חמצן למערכת העיכול, וגם תודו שזה משעשע לצפות בצורת האכילה של המשפחה. קבעו מראש שבכל 10 דקות אתם קמים לעשות משהו כמו לעזור במטבח או לפנות - כך תימנעו מאכילה בהיסח הדעת, כי תצטרכו לבחור בכל פעם מחדש את החזרה לפעולת האכילה.

איך נמנעים מנפיחות וגזים?

* דאגו שיוגש לשולחן תיבול שמונע גזים, כמו כמון, הל, ג'ינג'ר, כוסברה. אם אין אצל המארח – הביאו אתכם מהבית.

* הימנעו מאכילת פירות במהלך הארוחה או בסופה.

* אם אתם אוכלי בשר – הימנעו מפחמימות פשוטות כמו אורז או תפוחי אדמה יחד עם הבשרים.

* אל תשתו נוזלים במהלך הארוחה, כדי לא לדלל את אינזימי העיכול. קצת יין מותר, אבל את המים השאירו לסוף. ממשקאות מוגזים אתם צריכים להימנע לגמרי.

* הקפידו לנשום ולנשוף לפני בליעת המזון. לפעמים הנפיחות נובעת מבליעת אוויר רבה מדי תוך כדי האכילה.

* אכלו לאט ובמנות קטנות. כולנו מכירים את ההנחיה הזו, אבל בארוחה עשירה וארוכה כמו ארוחת חג היא חשובה במיוחד.

* הימנעו מלעיסת מסטיק, שסתם מכניסה אוויר לגוף ומנפחת אותנו.

* הימנעו מממתיקים מלאכותיים. הם מבוססים על אלכוהול ומנפחים אותנו, אפילו שאין להם ערך קלורי.

* הפחיתו ככל האפשר את צריכת המלח, הוא גורם להחזקת נוזלים ותורם להתנפחות שלנו.

* הכניסו לתפריט מזונות מונעי נפיחות ומסדירי עיכול:

- מזונות סופחי גזים: ג'ינג'ר, שומר, מלפפון, תה ירוק, אספרגוס, נענע, מנטה, פפאיה, אננס, יוגורט, סלרי, פלפל שחור, מזונות עשירים בויטמין B (גזר, אבוקדו, ביצים, תרד, זרעי חמניות, אגוזים), תה שיבא.

- מזונות המכילים אינזימי עיכול: מזונות RAW, דבש, נבטים, שמן זית, שמן קוקוס, אבוקדו, פאפאיה, אננס וענבים.

- פרוביוטיקה = חיידקים טובים. עוזרים למערכת העיכול לעכל את מה שכבר נכנס אליה.

- אם אתם סובלים ממצב קיצוני – אינזימי עיכול כתוסף יכולים להציל את המצב, כמובן בהתייעצות עם איש מקצוע.

ג'ינג'ר (צילום: istockphoto)
ג'ינג'ר. הוסיפו אותו לתפריט, הוא חבר של אמת|צילום: istockphoto

מתכון: סלט ביצים בריא

אלטרנטיבה לסלט המסורתי, שכוללת פחות ביצים, יותר ירקות מונעי נפיחות ואפס מיונז.

מה צריך?

2 ביצים קשות, חתוכות לפרוסות
3 גבעולי סלרי, חתוכים לפרוסות דקות
2 גזרים קלופים, מגוררים גס
2 מלפפונים, חתוכים לקוביות קטנות
2 בצל ירוק, קצוץ
חופן עלי נענע קצוצים
¼ כוס אגוזי פקאן גרוסים

לרוטב:
1 כפית ממרח חרדל אורגני
½ כפית שורש ג'ינג'ר מגורד
2 כפיות רוטב סויה
1 כפית דבש
3 כפיות שמן זית
½ כפית מלח ים
½ כפית פלפל שחור טחון
½ כפית פפריקה אדומה
½ כפית כמון טחון
מיץ מחצי לימון
רבע כוס מים

אופן ההכנה:

1. לסדר בקערה את כל הירקות.

2. מערבבים את מרכיבי הרוטב ומוזגים מעל.

* אפשר לשמור במקרר עד שלושה ימים

סלט ביצים בריא (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
סלט ביצים. אפשר לעשות אותו בריא (על הלחם, כמובן, תוותרו בפסח)|צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

וחליטה להורדת נפיחות

חליטה שמורידה נפיחות ומשחררת נוזלים שנתקעו – ערכת הצלה לארוחת החג.

מה צריך?

כפית זרעי שומר
כפית עלי תה ירוק
חופן עלי מנטה/נענע
כפית ג'ינג'ר טרי מגורד
פלח לימון
4 עלי שיבא

אופן ההכנה:

מערבבים את כל המרכיבים בליטר וחצי של מים רותחים. שותים לפני וגם בסוף הארוחה.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר גילינו כמה ירקות צריך לאכול ביום
>> מתכונים לפסח