קדירת חורף
המתכון הזה לקדירת חורף מגיע אלינו בדיוק בזמן. אחרי שהתגעגענו כל כך לגשם ולקור שחלפו מחיינו בשבועיים האחרונים, כל מה שבא לנו לאכול זה תבשיל בשרני ועסיסי שבילה שעות ארוכות בסיר וקיבל טעם מפנק של בית חם
- זמן עבודהיותר משלוש שעות
- זמן הכנהשעה וחצי
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר בשרי
טוב, זה המקום להודות בזה: אני פריק חסר גבולות של תבשילי פתילייה, קדירות, צ'ולענט, חמין וכל שם אחר או צורה אחרת של בישול ארוך שמאגד הכל בסיר אחד. משהו מרתק נוצר מהלחץ העצום שמצטבר בתוך המערכת הסגורה הזו, משהו שיוצר ישות אוטונומית, כמעט חפה לחלוטין מהתערבות ידי אדם. הבית נעטף בריח שרק זמן ממושך יודע ליצור, ואנחנו זוכים סוף סוף להגיע לקצה דחיית הסיפוק ולהתענג על עמל כפינו. קדירות מהסוג הזה נחקקו עמוק בדי.אן.איי היהודי שלנו, ספק מתוך האיסור להצית אש בשבת וספק מהצורך בניצול מלא של מה שהיה בבית - כמה קטניות, חיטה ואולי קצה של נתח פחות יוקרתי של בשר.
בסופו של דבר לכל עם ועדה התבשיל הביתי שלהם. אני כהרגלי מביא משהו משלי, קצת שובר שגרה וקצת יותר פשוט להכנה, אבל לגמרי עם אותה כוונה. השימוש פה בבורגול ופלפל חריף מעניק לתבשיל קלילות ישראלית. זמן הבישול הממושך בחיתול הופך את הבורגול למעין כיכר מרשימה ויפה, קצת מזכירה קיגל ירושלמי, שסופגת את כל הטעמים שחדרו לאט לאט מהעבר השני של הבד.
נשתמש כאן בסך הכל ב-8 מרכיבים, מאוד פשוטים וצנועים, שאת מחציתם כנראה שכבר רכשתם ושכחתם אי שם במזווה. אז אני קורא אתכם למטבח, גם ככה הסיר והתנור יעשו את הרוב העבודה.
מרכיבים :
לקדירה:
1 ק"ג נתח שריר קדמי
מלח ים גס
פלפל שחור גרוס
8 כפות שמן זית
2 פלפלים ירוקים חריפים
2 בצלים, חצויים
1 פחית עגבניות איטלקיות שלמות
1 צרור תרד טורקי, שטוף ומופרד לעלים
חצי כוס פול ירוק טרי, נקי מתרמיל חיצוני (ניתן גם להשתמש בפול קפוא)
חצי כוס גרגירי חומוס, אחרי שהושרו לילה במים ובושלו שעה במים רותחים (ניתן לקצר את התהליך על ידי שימוש בגרגירי חומוס קפואים)
1 כוס בורגול עבה
לסלט השומר:
2 שומרים קטנים ויפים
1 צרור פטרוזיליה קטן, ללא הגבעולים העבים
כף שמן זית
מיץ מחצי לימון
קורט מלח ים גס
אופן ההכנה:
1 מורחים את נתח הבשר במלח ופלפל שחור, וצורבים בסיר ברזל גדול במעט שמן זית עד להשחמה. מניחים את הבשר בצד.
2 צולים את הפלפלים בטוסטר חם, עד שהם נחרכים מעט.
3 מטגנים את הבצלים בסיר עד להשחמה, מוסיפים את העגבניות, התרד, הפלפלים, הפול וגרגירי החומוס. יוצרים "קן" קטן במרכז הסיר ומניחים במרכזו את נתח הבשר.
4 מניחים חיתול בד בקערה ויוצקים לתוכו את הבורגול. קושרים את החיתול, אך משאירים מספיק מרווח להכפלת נפחו של הבורגול.
5 מניחים את שקית הבורגול בסיר לצד הבשר, מוסיפים מים עד לגובה של כ-3 ס"מ מעל כל המרכיבים. מביאים את הסיר לרתיחה עדינה, ממליחים מעט ומבשלים למשך כשעה על הכיריים כשהסיר מכוסה חלקית. מוסיפים שוב מים חמים לכיסוי מוחלט.
6 חותכים נייר אפייה לפי ההיקף של הסיר, מניחים אותו על התבשיל ומעליו מניחים מכסה כבד ואטום. מעבירים את הסיר לתנור שחומם מראש ל-100 מעלות, ואופים למשך הלילה (כ-7 שעות).
7 מוציאים את הסיר מהתנור, ונותנים לתבשיל לנוח 5 שעות.
8 לקראת ההגשה מחממים את התבשיל בחום של 180 מעלות (ניתן להוסיף מעט מים לפי הצורך).
9 מוציאים את הבשר והחיתול עם הבורגול מהסיר, קולפים את החיתול ובוצעים את כיכר הבורגול בעזרת כף. מניחים בצלחות הגשה.
10 חותכים את הבשר לנתחים גסים ומניחים לצד הבורגול, יוצקים מעליו רוטב חם עם גרגירי חומוס, פול ותרד מהסיר.
11 לסלט השומר: קולפים את השומר מהעלים החיצוניים, מסירים את השורש העבה ופורסים דק ככל הניתן.
12 מערבבים את פרוסות השומר עם הפטרוזיליה, שמן הזית, הלימון והמלח, ועורמים בקערה.