אוכל
וידאו WMV׃ mako

בריוש

מאפה שמרים צרפתי קלאסי

רונן סקינזס | מסעדת מאנטה ריי | פורסם 02/10/08 
  • זמן עבודהחצי שעה
  • זמן הכנהיותר משלוש שעות
  • רמת קושיבינוני
  • כשרות כשר חלבי
Rating: 3.5 20 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

ולו בזכות הבריוש, הלחם העשיר והטעים בעולם, הצרפתים ראויים לגן עדן, או לפחות לקפה טוב יותר מקפה-או-לה חלש.
הקביעה שהצרפתים טובלים קרואסון בקפה כדי לשפר את טעם הקפה, נמצאה נכונה.
הבריוש הוא גיבור המשפט שמארי אנטואנט מעולם לא אמרה, אך עלה לה בראשה.
S'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche...
אם אין לחם תאכלו בריוש (ולא עוגות) . למשפט אחראית אחותה, מלכת נאפולי מריה-קרולינה, אך לתוצאותיו אחראית התקשורת העוינת. במחשבה שנייה, אולי היה כדאי לה להיענות להצעת הנישואין של מוצארט בן עירה, וינה, וללכת בעקבות הכישרון ולא בעקבות הממון.
הברויש הוא הקלאסי שבלחמים, והניגוד הגדול ביותר ללחם אחיד ושחור, ממש חתן קתולי לחמאה, לפני ולפנים. ההכנה של חלת-על זו שווה כל דקה של לישה וסבלנות, התוצאה תיתן פייט טוב לקרואסון.

מרכיבים (10 מנות):

1/3 2 כוסות (350 גרם) קמח לחם (שטיבל מס' 2), מקורר!
1 כף חלב
מעט מלח
¼ כוס (55 גרם) סוכר
20 גרם שמרים טריים מפוררים, או "שמרית"
½ כפית תמצית וניל אמיתית ("מקורמיק")
200 גרם חמאה, קרה מאוד, חתוכה לקוביות
1 ביצה טרופה
מעט סוכר חום

תבנית שקעים או כלי אלומיניום חד פעמיים בנפח של חצי כוס

אופן ההכנה:

שמים בקערת המיקסר את הקמח, החלב, המלח, הסוכר, השמרים ותמצית הווניל. מערבלים במהירות בינונית בעזרת וו הלישה, עד שמתחיל להיווצר בצק. מוסיפים את קוביות החמאה בהדרגה, זו אחר זו, וממשיכים ללוש רק עד שהחמאה נבלעת בבצק ולא יותר. מוציאים את הבצק מהקערה, מאחדים אותו לצורת כדור ועוטפים בשקית ניילון. שומרים במקרר לפחות 4 שעות, או למשך הלילה. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).

מחלקים את הבצק ל-10 חלקים שווים (50 גרם כל אחד). מעצבים כל חלק לכדור. (בשלב הזה אפשר להקפיא את כדורי הבצק, ולהפשיר אותם במקרר לילה לפני שממשיכים). מניחים את הכדורים בשקעים של התבנית (הם לא אמורים למלא את השקעים) כ-40 דקות, עד שהבריושים תופחים, אך לא מכפילים את נפחם. אם רוצים לאפות כיכר אחת, מעצבים מהבצק כיכר ומניחים אותה בתבנית אינגליש קייק.

מברישים את פני הבריושים בביצה הטרופה, ומפזרים עליהם מעט סוכר חום. מכניסים לתנור ואופים כ- 15 דקות, עד שהם זהובים. אם משתמשים בתבנית אינגליש קייק, זמן האפייה הוא כחצי שעה. מגישים באותו היום.