לזניה טבעונית
לזניה טבעונית משודרגת של אורי שביט, שמספקת ארוחה שלמה ועשירה עם שכבות של קרם טופו, עלי קייל וכמובן המון בצק רך וטעים. המלכה של המנות האיטלקיות עם כל הפינוקים וגם עם חלבון שהופך אותה לעיקרית מהממת
- זמן עבודהעד חצי שעה
- זמן הכנהשעה ורבע
- רמת קושיכל אחד יכול
- כשרות כשר פרווה
מעטים האנשים שאני מכירה שאומרים לא ללזניה, ללא ספק אחד המאכלים שתמיד יתפוס לי את העין בתפריט ולא רק במסעדה איטלקית. יש לה שני יתרונות עצומים, במיוחד כשזה מגיע לטבעונית גרגרנית כמוני: 1. היא מכילה בצק רך וטעים בשפע 2. למרות הרוך והרוטב, היא עדיין דורשת שימוש בסכין ומזלג כדי לאכול אותה, מנה עיקרית למהדרין, בשונה מהרבה מנות טבעוניות אחרות שיש שטועים לראות בהן תוספות.
איך משדרגים לזניה טבעונית?
אפשר כמובן להשתמש בתחליפי גבינות ובשר למיניהם (אגב, זאת כנראה הדרך היחידה להכין לזניה עם שניהם ושהיא עדיין תהיה כשרה פרווה), ואפשר ללכת לכיוון היותר בריא ולהעשיר אותה במרכיבים תזונתיים כמו שעשיתי במתכון הבא: בין השכבות הוספתי קייל קצוץ גס ובמקום גבינה השתמשתי בקרם טופו ועגבניות מיובשות שהכנתי בעצמי, מה שהפך את הלזניה לארוחה שלמה וחלבונית. נמנעים מגלוטן יכולים כמובן להשתמש בדפי לזניה ללא גלוטן, רצוי מבוססי קטניות.
מרכיבים :
כ-15 דפי לזניה יבשים
צרור גדול של עלי קייל שטופים
2-3 עגבניות פרוסות
פלפל ירוק חריף, פרוס דק
חופן צנוברים
לרוטב:
1 ליטר רוטב עגבניות (אפשר כמובן להכין בעצמכם)
2 שיני שום כתושות
2 כפות שמן זית
1 כפית אורגנו
מלח
פלפל שחור גרוס
לקרם:
600 גרם טופו חתוך גס
12 עגבניות מיובשות
כף חומץ בלסמי
3 שיני שום
מלח
פלפל שחור גרוס
שלושת רבעי כוס מים
אופן ההכנה:
1 מניחים את העגבניות המיובשות בקערית ויוצקים עליהן מים רותחים. משהים למשך 15 דקות.
2 שמים בקערה נפרדת את כל חומרי הרוטב ומערבבים היטב.
3 קורעים גס בידיים את עלי הקייל ונפטרים מהשדרה המרכזית הקשה.
4 מסננים את העגבניות המיובשות ממי ההשריה (אפשר לשמור אותם לשלב הבא) ומעבירים למיכל של מעבד מזון. מוסיפים את יתר חומרי הקרם מלבד המים וטוחנים לקבלת קרם חלק וסמיך. מוסיפים את המים בזילוף תוך כדי טחינה (אפשר להשתמש במי ההשריה), עד שהקרם הופך חלק ומעט יותר רך.
5 מחממים תנור ל-200 מעלות.
6 מרכיבים את המאפה: משטחים בתחתית התבנית שכבה יפה של רוטב עגבניות. מניחים על הרוטב את דפי הלזניה כך שיכסו את כל שטח התבנית. יוצקים עליהם שכבה נדיבה של קרם טופו, ועליו מסדרים עוד שכבה של דפי לזניה.
7 משטחים על הדפים עוד מהרוטב ומעליו מחצית מעלי הקייל. מניחים עוד שכבה של דפי לזניה ועליהם שכבה נדיבה של קרם טופו (משאירים כמה כפות קרם לשכבה העליונה). מפזרים את יתר הקייל וסוגרים בשכבה של דפי לזניה.
8 יוצקים מעל לדפי הלזניה את כל הרוטב שנשאר ומסדרים מעל את פרוסות העגבנייה והפלפל החריף. ביניהם מניחים בכפית עיגולים מקרם הטופו ומפזרים צנוברים.
9 מכסים את התבנית בנייר אפייה ועליו נייר אלומיניום ואופים כ-30 דקות עד שהפסטה רכה והרוטב מבעבע. מסירים את הכיסוי וממשיכים לאפות עוד 10-15 דקות להזהבה.
10 מניחים להתקרר ולהתייצב 15 דקות לפחות, מפזרים עלי בזיליקום ומגישים.
* אפשר להכין עד יומיים מראש, לאחסן מכוסה במקרר ולחמם מחדש בתנור לפני ההגשה.
אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר"
* המתכון עלה פה לראשונה באוקטובר 2021
מדריכים טבעוניים נוספים במדור: