אין תמונה
בישולייט: עטיפת הספר

אין כמו ארומה של עוגות או פאי שיצאו זה עתה מהתנור, כדי למלא את הבית בתחושות עונג ושביעות רצון. מעתה תוכלו גם לאכול את העוגה שהכנתם – ולא רק לאפות אותה ולהשאיר לאורחים.

קמח אגוזים (אגוזים טחונים דק מאוד) וקמח סויה הם המפתח לאפייה "לייט", אולם ברוב המתכונים אפשר להמיר אותם בקמח רגיל, בקמח חיטה מלאה ו/או בקמח תפוחי אדמה (לקמח סויה יש טעם וריח חזק ושונה. לכן כדאי להתרגל אליו בהדרגה ולהשתמש בהתחלה בכמויות קטנות ו/או תערובת של סוגי קמח שונים).

כמות השומן בעוגות פוחתת, על ידי המרת רוב השמן ברסק תפוחים טבעי. מומלץ להשתמש במרגרינה ללא שומן טראנס, אלא אם כן מצוין במתכון אחרת.

מאחר ורוב המתכונים הינם נטולי סוכר, יש לשמרם במקרר לשימוש במשך מספר ימים. רובם ניתנים להקפאה, אלא אם כן צוין אחרת.

בצק לפיצה ופוקאצ'ה
מופחת פחמימות, דל שומן, 98 קלוריות לחתיכה

לבצק פיצה (8 מנות):
2 כפיות שמרים יבשים
3/4 כוס מים חמימים
תחליף סוכר שווה ערך ל-1/2 כפית סוכר
1/2 כוס קמח לבן
1/2 כוס קמח חיטה מלאה
1/2 כוס קמח סויה או רגיל
1 כף שמן זית
1/2 כפית מלח
תרסיס שמן בטעם שמן זית

לזיגוג ותוספות לפוקאצ'ה:
זרעוני שומשום וזעתר
עגבניות, שום כתוש ואורגנו מיובש
זיתים שחורים ו/או ירוקים פרוסים, תימין ושום
כל צירוף של ירקות קלויים
לטעם פסטו: בזיליקום טרי קצוץ וצנוברים

בצק לפיצה ופוקאצ'ה (צילום: פיליפ מטראי, בישולייט, הוצאת פלדהיים)
אתם מחליטים אם בא לכם פיצה או פוקאצ'ה|צילום: פיליפ מטראי, בישולייט, הוצאת פלדהיים

בצק לפיצה:
1. מפזרים שמרים על מים חמימים. מערבבים עד להמסה. מוסיפים תחליף סוכר. שמים במעבד מזון ומוסיפים את שאר המרכיבים. מעבדים 5 דקות, או עד שמתקבל בצק חלק. מעבירים למשטח עבודה מקומח ולשים כמה דקות. מעבירים לקערה משומנת.
2. מרססים בתרסיס שמן, מכסים במגבת ומניחים לתפיחה עד להכפלת הנפח (בתנור חם מכובה זה ייקח כ-40 דקות).
3. מרדדים את הבצק לעלה עגול ומכינים פיצה רגילה. אופים בחום של °180 עד שהקצוות משחימים והציפוי מבעבע.

חלות מים (צילום: פיליפ מטראי, בישולייט, הוצאת פלדהיים)
חלת מים. איזה יופי את נראית|צילום: פיליפ מטראי, בישולייט, הוצאת פלדהיים

פוקאצ'ה:
1. מכינים בצק לפיצה לפי ההוראות.
2. מברישים את הבצק בכפית שמן זית ומרססים בתרסיס שמן. מניחים להתפחה עד להכפלת הנפח.
3. מחממים תנור ל-°200. מרססים תבנית אפייה בתרסיס שמן. משטחים את הבצק בידיים לעובי 3 מ"מ. אפשר לעצב פוקאצ'ה עגולה, מלבנית או בצורה חופשית. יוצרים "גומות" בעזרת קצות האצבעות על כל השטח. מברישים בכפית שמן זית ומרססים בתרסיס שמן. בוזקים 1/4 כפית מלח גס ואיזו תוספת שרוצים מהרשימה, לפי טעמכם.
4. אופים 7-5 דקות. מנמיכים את החום ל- °180 ואופים 10-7 דקות נוספות. מוציאים כשהפוקאצ'ה מתחילה להזהיב. יש להישמר מפני אפיית יתר.

חלה מושלמת ממים וחיטה מלאה
דלת פחמימות, נטולת שומן רווי, 72 קלוריות לפרוסה. השתמשו בשילוב של חיטה מלאה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמין, להכנת לחמניות קטנות במשקל 30 גרם וכיכרות קטנים לכל השבוע.

חומרים (6 כיכרות):
75 גרם שמרים טריים או 21/2 כפות שמרים יבשים
9-7 כוסות מים חמים, או חצי כמות מים והחצי השני מי סודה
5-3 כפות סוכר
1/4 2 ק"ג (18 כוסות) קמח
1-2 כפות מלח
1/2 כוס שמן קנולה
2 ביצים + 2 חלבונים

לזיגוג וציפוי:
1-2 חלמונים מדוללים במעט מים
מלח גס

כשמשתמשים בקמח חיטה מלאה:
גרעיני פשתן
פרג
שומשום
קוואקר
גרעיני חמניות

עלי בזיליקום (צילום: דן-יה שוורץ)
נסו לתבל את הסקונס בבזיליקום טרי|צילום: דן-יה שוורץ

1. מערבבים את השמרים עם 1/4 כוס מים חמימים, כף סוכר ו-1/4 כוס קמח. מניחים במקום חמים לכ-10 דקות לתסיסה, עד שהתערובת תתחיל לבעבע וייווצר קצף.
2. בינתיים מערבבים את שאר החומרים היבשים בקערה גדולה מאד. אחרי שתערובת השמרים תוססת, מוסיפים אותה לקערה יחד עם 7-6 כוסות מים, שמן וביצים. אם משתמשים בשמרים יבשים, פשוט מוסיפים אותם לחומרים היבשים, רק מוודאים שלא יבואו במגע ישיר עם המלח.
3. לשים את חומרי הבצק היטב ידנית או במיקסר עם וו לישה, עד שמתקבל בצק רך, אבל לא דביק מדי, שנפרד מדפנות הקערה. מוסיפים מים ו/או קמח תוך כדי לישה, כדי להגיע למרקם הרצוי. מניחים לעיסה ל-5-10 דקות ואחר לשים כמה דקות נוספות. שוב מניחים ל-10 דקות ולשים דקה-שתיים נוספות.
4. מרססים את הבצק מלמעלה בתרסיס שמן, מכסים בניילון ומניחים לתפיחה לשעה לפחות, עד שהבצק יכפיל את נפחו. (אם קריר במטבח, יתארך השלב הזה).
5. חובטים בבצק כדי לשחרר ממנו את האוויר ומניחים בצד להתפחה נוספת. משחררים שוב את האוויר מהבצק ומחלקים אותו ל-6 חלקים. ארבעה מתוכם מחלקים למספר הרצועות בו מעוניינים עבור כל חלה. בזמן קליעת החלות מכסים את שני החלקים הנותרים בניילון, כדי לשמור על הלחות ועל מידת התפיחה הרצויה.
מכסים את החלות הקלועות במגבת ומניחים לתפיחה ל- 40-35 דקות.
6. מחממים תנור ל-°220. לפני שמכניסים את החלות לתנור, מברישים אותן בחלמון המדולל ומפזרים גרגרים לפי בחירה. מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכניסים למדף האמצעי בתנור (לוקחים בחשבון את גובהן של הכיכרות המוכנות).
7. אופים 10 דקות בחום של-°220, מורידים ל-°190 ואופים 25 דקות נוספות. כדי לבדוק אם החלות עשויות, מוציאים מהתנור ומקישים על תחתית הכיכר – היא אמורה להשמיע צליל חלול. כדי למנוע הצטברות לחות על תחתית הכיכרות, מוציאים אותן מיד מהתבנית ומצננים על רשת.
8. בזמן ש-4 החלות הראשונות נאפות, קולעים את 2 החלות הנותרות. כך הן יתפחו רק במידה שלא תקלקל את צורתן.

*ללחמניות יספיקו 15-10 דקות בחום הכי גבוה. * אפשר להקפיא חלות, אבל יש לעטוף אותן היטב.

עוגת וניל תפוז (צילום: פיליפ מטראי, בישולייט, הוצאת פלדהיים)
עוגת וניל-תפוז. חזקה בווריאציות|צילום: פיליפ מטראי, בישולייט, הוצאת פלדהיים

אופציה:
הן לחלות והן ללחמניות אפשר להשתמש במחצית הכמות שמן קנולה ומחצית – שמן זית. מפזרים תערובת של שיבולת שועל, זרעוני שומשום לבנים ושחורים ו/או פרג.

הערה:
ישנה סברה רווחת, שקמח המכיל שיעור גבוה של גלוטן – הקמח הגורם לחלות שלנו לתפוח כל כך יפה – תורם לעלייה מהירה בשיעור הסוכרים בדם. ייגעתי את מוחי בניסיון למצוא פתרון, שיאפשר לבני משפחתי ליהנות מהחלות אליהן הם היו רגילים, ובמקביל אני לא אסבול מעלייה ברמת הסוכר... ומהשמיים עזרו לי. ניסיתי להשתמש במי סודה במקום מחצית מכמות המים, ועכשיו אנחנו נהנים מחלות יפות וקלות ללא תכולת גלוטן גבוהה. זה אפשרי גם בשילוב של קמח לבן וקמח חיטה מלאה או רק עם קמח חיטה מלאה.

גיוון:
אפשר לגוון עם סוגי הקמח והשילובים ביניהם – שיבולת שועל, כוסמין, חיטה מלאה. הערך הפחמימתי יהיה מעט נמוך יותר (בשל תכולת הסיבים הגבוהה), אבל הרווח האמיתי הוא לחם בריא יותר. מכיוון שקמח חיטה מלאה הוא דחוס יותר, העיסה תדרוש מעט יותר מים, ושוב: שימוש במחצית הכמות מי סודה ומחצית מים יתן מרקם קל ותפוח יותר.

_OBJסקונס גבינה ובזיליקום (חלבי)
מופחת פחמימות, דל שומן, 51 קלוריות ליחידה. סקונס מסורתיים, אבל עם פחות פחמימות. במתכון המקורי משתמשים ברוויון, שיכול להחליף את החלב או חלב סויה וחומץ. אפשר גם להשתמש ביוגורט דל שומן.

חומרים (28 יחידות):
תרסיס שמן
1 כוס קמח לבן
1 כוס קמח חיטה מלאה או קמח סויה
2 כפיות אבקת אפייה
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1/2 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
2 כפות בזיליקום טרי קצוץ או 2 כפיות בזיליקום מיובש
30 גרם גבינת פרמז'ן או רומאנו מגוררת
2/3 כוס חלב דל שומן או 1/3 כוס חלב סויה לייט מעורב ב-1/3 כוס מים
2 כפיות חומץ או מיץ לימון
3 כפות שמן זית
1 כף קמח סויה או קמח רגיל
1 ביצה טרופה

1. מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומרססים בכמות נדיבה של תרסיס שמן.
2. מנפים את החומרים היבשים והתבלינים לקערה בינונית ומוסיפים את הגבינה. מוסיפים חלב או חלב סויה, חומץ ושמן, ומערבבים רק עד שהחומרים היבשים נרטבים.
3. מחלקים את העיסה ל-2 כדורים. לשים כל כדור בעדינות – 3 פעמים – על משטח מקומח בכף קמח סויה או קמח רגיל. מרדדים לשני עלים בקוטר כ-18 ס"מ וקורצים מהם עיגולים קטנים יותר בקוטר 5 ס"מ, בעזרת כוס זכוכית או חותכן עוגיות טבולים בקמח.
4. מנמיכים את חום התנור ל- °180. מניחים את הסקונס בתבנית המוכנה. מברישים בביצה ואופים 12-10 דקות, או עד להזהבה. אפשר להגיש את הסקונס חמימים או בטמפ' החדר.

* גיוון: נסו להשתמש בתבלינים ועשבי תיבול שונים ובשילובים שלהם. נסו למשל עירית, מלח גס, שום קצוץ או אפילו טעמים מתוקים.

עוגת וניל-תפוז פשוטה וטעימה
מופחתת פחמימות, דלת שומן, 82 קלוריות ליחידה. נשמרת מצוין בהקפאה, ומוצלחת בתור נשנוש או למקרה של אורחים בלתי צפויים.

חומרים לעוגה (12 מנות):
3/4 כוס תה בטעם תפוז
2 כפיות תמצית וניל
1 כפית תמצית בטעם תפוז
1/2 כוס קמח לבן
1/4 כוס קמח סויה
1/2 כוס אבקת שקדים
1/4 כוס קמח שיבולת שועל
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית אבקת אפייה
2 ביצים מופרדות + חלבון
1/2 כוס שמן אגוזים
תחליף סוכר שווה ערך לכוס סוכר
קורט מלח

לשטרויזל:
תחליף סוכר שווה ערך ל-2 כפות סוכר
1 כף סירופ מייפל (לפנקייקס) לייט
3/4 כפית קינמון
2 כפיות קמח סויה
2 כפיות קמח שיבולת שועל
2 כפות מרגרינה לייט קרה ללא מלח וללא שומן טראנס
1/2 2 כפות אגוזים קצוצים גס

1. מחממים תנור ל-°180. מערבבים את התה עם התמציות ומניחים בצד.
2. מאחדים את הקמחים, מוסיפים אבקת אפייה וסודה לשתייה ומערבבים בעזרת מזלג.
מניחים בצד.
3. מקציפים את החלמונים עם השמן בקערה עד שמסמיך, ומוסיפים מחצית מכמות תחליף הסוכר. ממשיכים להקציף לתערובת תפוחה.
4. בקערה נפרדת, מקציפים את החלבונים עם יתרת תחליף הסוכר ועם המלח.
5. מאחדים את שתי התערובות בעדינות בתנועות קיפול – לא מערבבים יותר מדי, כדי שהקצף לא יישבר. מקפלים לתוך הקצף את תערובת הקמח ואת תערובת התה לסירוגין בעזרת מרית.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפייה ואופים 35-30 דקות, או עד שהעוגה תופחת וקיסם הננעץ במרכזה יוצא נקי.

_OBJ

גיוונים: 

לעוגת פירות: פורסים ומכסים בשכבת תותים טריים מעורבים בקצפת עם מעט ממתיק מלאכותי ותמצית וניל.

לעוגת שיש: מכינים את הבלילה כמו במתכון המקורי. תמצית התפוז ותה התפוז הם לא חובה. אפשר להחליף את התה בתה רגיל או להשתמש בקפה לא חזק, שייתן עוגת שיש מוקה-קקאו.

שומרים בצד שליש מן הבלילה. יוצקים את יתרת הבלילה לתבנית אינגליש קייק מוארכת מרופדת בנייר אפייה. לשליש התערובת ששמרנו מוסיפים 21/2 כפות קקאו ותחליף סוכר שווה ערך ל-3 כפות סוכר ומקפלים. יוצקים לאורך מרכז הבלילה שבתבנית, ומחדירים פנימה בעזרת סכין, עד לתחתית, ליצירת אפקט שיש דו שכבתי.

לעוגה עם ציפוי שטרויזל (אפשר להכין בתבנית אינגליש קייק או בתבניות מאפינס):
מערבבים תחליף סוכר, סירופ מייפל, קינמון וקמחים. מניחים את המרגרינה בתערובת ומפוררים אותה באמצעות קורצן עוגיות או 2 סכינים. מוסיפים אגוזים ומערבבים בעדינות, רק עד לקבלת תערובת פירורית.
מכינים את העוגה. יוצקים מחצית הבלילה לתבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפייה או לגביעי מאפינס. מפזרים מחצית מהשטרויזל על הבלילה. מכסים בשארית הבלילה. מפזרים את יתרת השטרויזל ואופים כמו במתכון המקורי.