אין תמונה
אפרת מגישה. גורמה כשר למהדרין
לחמניות חמאה ושום עם קרם פטריות

המיוחד בלחמניות האלה הוא, שלאחר אפייה חלקית מברישים אותן בחמאה מתובלת בשום, וכך טעם החמאה והשום נספג בלחמניות ועוטף אותן בקרום פריך ומבריק. אני אוהבת לטפח אותן גם בהגשה מעניינת: אני נועצת שיפודון בכל לחמנייה קטנטנה, מניחה אותה בעדינות בכוסית שבה מילאתי מקרם הפטריות ומגישה מיד.

המצרכים (כ-30 לחמניות קטנטנות):
ללחמניות:
500 גרם קמח
25 גרם שמרים טריים
50 גרם חמאה מומסת
1 כפית מלח
2 כפות סוכר
כוס וחצי מים פושרים

למריחה:
50 גרם חמאה
2 שיני שום כתושות
חופן עירית קצוצה דק

לקרם הפטריות:
50 גרם חמאה
2 כוסות פטריות טריות
2 כפות קמח
1 מכל שמנת מתוקה או 1 כוס חלב
1/2 כפית מלח
צרור עלי פטרוזיליה

לחמניות גבינה ושום (צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים)
לחמניות חמאה ושום. לא חייבים את הרוטב|צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים

אופן ההכנה:

הכנת הלחמניות: בקערת המיקסר מפוררים את השמרים. מוסיפים את הסוכר וחצי כוס מים פושרים. מניחים לתסיסה ל-10 דקות. תוך כדי לישה איטית מוסיפים את הקמח, החמאה, המלח ועוד כוס מים. לשים כ-8 דקות ומניחים לתפוח שעה במקום חמים.

יוצרים לחמניות ביס מוארכות מעט (מעין בגטים קטנטנים) ואופים רבע שעה בc-°180.

בזמן שהלחמניות נאפות, ממיסים את החמאה ומוסיפים לה שתי שיני שום כתושות ועירית קצוצה.

מוציאים את הלחמניות מהתנור, מברישים אותן בתערובת החמאה ומחזירים לתנור להשלמת האפייה - עד להשחמה נאה.

הכנת קרם הפטריות: ממיסים את החמאה בסיר. פורסים את הפטריות ומוסיפים אותן לסיר. מטגנים כ-5 דקות. מוסיפים את הקמח ומערבבים קלות. מוסיפים את השמנת המתוקה ואת המלח ומבשלים עד שהתערובת מסמיכה מעט. מכבים את האש ומפזרים את עלי הפטרוזיליה.

לקבלת קרם במרקם אחיד - טוחנים את התערובת במעבד מזון או בבלנדר מקל.

להגשה אלגנטית: יוצקים מקרם הפטריות לכלי קטן ונאה (או לכוסות ליקר חד-פעמיות שקופות), ועל הקרם מניחים לחמנייה.

נחמד לנעוץ שיפוד קטן בלחמנייה, שיסייע לטבילתה ברוטב הפטריות.

* טיפ: את הלחמניות ניתן להכין מראש ולהקפיא.

* טיפ: לגרסת 'מזונות' מחליפים כוס מים בכוס מיץ תפוזים.

מאפה תפוחי אדמה ובטטות

"זה מה שהכנת?" שאלה רחלי והתקשתה להסתיר את האכזבה שעל פניה. כשהיא שמעה שגם אני מכינה משהו לאירוע, היא דמיינה לה משהו מיוחד, לא מאפה תפוחי אדמה ובטטות, שכמוהו מצוי על כל בר מזדמן.

לא נבהלתי. הסתרתי חיוך וציפיתי לרגע שהיא תטעם את המאפה. ואכן בתוך שנייה השתנתה תגובתה מקצה לקצה. איך ידעתי שזה יקרה? כי את הטעם המיוחד המתקבל במאפה הזה משילוב אבקת מרק הבצל עם השמנת המתוקה אי אפשר לגלות לפני שטועמים.

המצרכים (6 מנות):
כ-8 תפוחי אדמה בינוניים
2 בטטות בינוניות
1/4 ק"ג דלעת - לבחירה
2 כפות שמן זית
1/4 כוס מים רותחים
1/2 כפית מלח
קורט פלפל שחור
מכל וחצי שמנת מתוקה
3 כפות אבקת מרק בצל
100 גרם גבינה צהובה מגוררת

אופן ההכנה:

קולפים את הירקות וחותכים אותם לקוביות קטנות מאוד. מניחים בתבנית אפייה. מתבלים בשמן, במים, במלח ובפלפל השחור ואופים כשעה בתבנית מכוסה בתנור שחומם מראש ל-°c200.

מערבבים את השמנת המתוקה עם אבקת המרק. מוציאים את התבנית מהתנור ומסירים את הכיסוי. אם הצטברו נוזלים בתבנית מנקזים אותם. יוצקים את תערובת השמנת על הירקות. מפזרים עליהם את הגבינה הצהובה ואופים מגולה עוד כרבע שעה ב-°c200.

* טיפ: לגרסה פרווה מחליפים את השמנת המתוקה בתחליף חלב.

מאפה תפוחי אדמה ובטטות (צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים)
מאפה תפוחי אדמה ובטטות. התיבול עושה את המנה|צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים

מאפה ברוקולי וכרובית

הכרובית היא הנסיכה במטבח שלי, והברוקולי – הנסיך. בעונת החורף, כשהם מצויים טריים, המאפה הזה הוא הדבר הנכון לעשות בהם. בכוונה תחילה אינני טורחת בהכנת בצק לבסיס המאפה, כדי שלא לאבד את טעמם העדין של הירקות הנפלאים האלה.

המצרכים (תבנית עגולה 26 או 12 קוקוטים – כלים אישיים חסיני חום):
כ-1/2 ק"ג ברוקולי
כ-1/2 ק"ג כרובית
1 מכל שמנת מתוקה
1 כוס חלב
4 ביצים
1 כפית מלח
1 שן שום כתושה
150 גרם גבינה בולגרית מגוררת

אופן ההכנה:

בין אם משתמשים בירקות טריים ובין אם בקפואים, אין צורך בחליטה מוקדמת. מפרקים את הירקות לתפרחות קטנות ומניחים אותם בתבנית פיירקס או אלומיניום. מערבבים את השמנת המתוקה, החלב, הביצים, המלח, השום והגבינה הבולגרית. יוצקים על הירקות ואופים כ-40 דקות בתנור שחומם מראש ל-°c180. אם אופים בקוקוטים די באפייה של 30-25 דקות.

* טיפ: למתכון זה כדאי להשתמש רק בתפרחות הברוקולי והכרובית, אולם אל תזרקו את הקלחים! הוסיפו אותם למרקים ותגלו כמה טעם ובריאות הם מוסיפים להם.

מאפה ברוקולי וכרובית (צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים)
מאפה ברוקולי וכרובית. מוקרם בבולגרית ושמנת|צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים

מעטפות גבינה חלומיות

מאפים חלביים הם עולם קסום, ואני סבורה שכאשר מכינים אותם לא כדאי להסתפק במלית חלבית; גם הבצק רצוי שיהיה עתיר חמאה. כך מתקבל משהו מושלם.

מה שמיוחד במעטפות הגבינה שלי הוא שילוב השמנת בציפוי, המעניק למעטפות ברק נפלא נוסף על טעמן החלומי.

המצרכים (כ-30 מאפים קטנטנים):
לבצק שמרים חלבי:
200 גרם חמאה
1/2 כוס סוכר
1 כוס חלב
3 ביצים
500 גרם קמח
1/2 כפית מחוקה מלח
25 גרם שמרים טריים
3 כפות מים

למלית:
1 חפיסה גבינת 'טוב טעם'
1 מכל (250 גרם) גבינה לבנה 5% שומן
5 כפות סוכר
2 כפיות תמצית וניל איכותית
2 חלמונים

להברשה:
2 ביצים
4 כפות שמנת מתוקה
1 כף שמן
1 כף סוכר

מעטפות גבינה חלומיות (צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים)
מעטפות גבינה. ה-קינוח לארוחה כזאת|צילום: שירן כרמל, אפרת מגישה, הוצאת פלדהיים

אופן ההכנה:

הכנת הבצק: בקערת המיקסר מפוררים את השמרים הטריים. מוסיפים את המים והסוכר ומניחים לתסוס כ-10 דקות. מוסיפים את שאר החומרים ולשים כ-10 דקות עד לקבלת בצק רך. אם מתקבל בצק דביק מדי אפשר להוסיף עוד מעט קמח. מניחים לתפוח שעה במקום חמים.

הכנת המלית: מערבבים בקערה את כל החומרים.

הכנת המעטפות: על משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה דק. חותכים את העלה לריבועים שמידותיהם כ-5X5 ס"מ. מניחים תלולית קטנה מן המלית במרכזו של כל ריבוע. אוספים את קצוות הריבוע ומהדקים היטב.

מערבבים את חומרי ההברשה. מברישים את המעטפות ואופים אותן כ-35 דקות בתנור שחומם מראש ל-°c180. 10 דקות לפני תום האפייה מברישים שנית את המעטפות בתערובת הביצים והשמנת.

* טיפ: להכנה ביתית של גבינה במרקם גבינת 'טוב טעם', מעבירים את תכולתו של מכל גבינה לבנה רגילה לחיתול בד נקי ומניחים מעל קערה להגרת הנוזלים במשך כמה שעות.

* טיפ: כשאין פנאי וסבלנות לקפל מעטפות, אפשר לרדד את הבצק ל-3 עלים, למלא במלית וליצור עוגות שמרים מוארכות.

* אפרת מגישה. מאת: אפרת ליבפרוינד. צילומים: שירן כרמל. הוצאת פלדהיים, 253 עמ'. מחיר: 149 ₪. להשיג ברשת חנויות סטימצקי

>> והנה גרסה מהירה למלפפונים חמוצים ביתיים