השם של הירק מטעה, המראה שלו לא מושך במיוחד, אבל השבחים שהוא גורף בזכות טעמו מוצדקים בהחלט. זה הזמן לעשות כבוד לארטישוק הירושלמי, שעכשיו בעונה, עם 8 מתכונים נפלאים
ליה אור | mako | פורסם 10:48 13.08.09
ארטישוק ירושלמי|צילום: Dmitry Knorre, Istock
לא רק שמות של סרטים זרים משתבשים להם בתרגום לעברית, גם לירקות זה קורה. כך למשל מסתבר שהארטישוק הירושלמי הוא לא באמת ארטישוק, ובטח שלא ירושלמי. מדובר בזן של חמנייה, שטעם הפקעת שלה מזכיר במעט את הארטישוק. עיר הבירה השתרבבה לשם בזכות שיבוש של המילה Girasole, שפירושה חמנייה באיטלקית.
פקעות הארטישוק הירושלמי נראות כמו שורש זנגביל, דומות במרקמן לתפוח אדמה וטעמן מתקתק ומעט אגוזי. אם זו הפעם הראשונה שאתם אוכלים ארטישוק ירושלמי אל תגזימו בכמות, שכן הפחמימה המצויה בארטישוק עלולה לגרום לגזים.
מכיוון שעכשיו זו העונה המושלמת ליהנות מירק השורש הזה, קיבצנו עבורכם את מיטב מתכוני הארטישוק הירושלמי:
סלט תפוחים וארטישוק ירושלמי
שילוב חמצמץ-מתקתק בין תפוחי עץ ירוקים, ארטישוק ירושלמי ורוטב על בסיס חומץ ודבש. התוצאה היא סלט שכיף לאכול, ומתכון שכדאי לגזור ולשמור לארוחת ראש השנה.
מנה צבעונית, מרעננת ומשביעה שמשלבת גם גזר, בצל, עגבניות שרי וצנונית. כל הטוּב הזה יכול להיות על הצלחת שלכם בתוך רבע שעה של עבודה או פחות. מתכון מעולה למי שמערכת העיכול שלו מקבלת באהבה פוּל וארטישוק ירושלמי.
דג עם ארטישוק ירושלמי|תמונת AVI: עדי רם, אהרוני מבשל לחברים
"צלי" ארטישוק ירושלמי בתערובת ראס אל חנות
זה הזמן לפתוח את ארון התבלינים ולשלב טעמים. הנה לפניכם תוספת צמחונית מנצחת שיכולה ללוות בכיף גם צלי בשר וגם מנות צמחוניות. תערובת הטעמים הדומיננטית שב"צלי" הארטישוק הזה, נותנת למנה נופך בשרי.
המושג "קונפי" משמש בין היתר לתיאור בישול איטי בשומן של ירקות שונים, בעיקר ירקות שורש. וזה בדיוק מה שהמתכון הבא מלמד אתכם לעשות. כל מה שאתם צריכים זה קצת שמן זית, שיני שום וקמצוץ צ'ילי גרוס. התוצאה: תוספת פשוטה ורכה בטעם גן עדן.
אם כבר שם הירק שובש והגיע לעיר הקודש, מן הראוי שיהיה כאן גם מתכון ספרדי-ירושלמי ראוי לשמו. מדובר בתבשיל קדרה עשיר וטעים, על טהרת בשר בקר וארטישוק ירושלמי. זה מסוג המתכונים שאסור לפסול גם כשחם נורא בחוץ, כי הטעם מושלם (וגם ככה יש מזגן בבית).
הארטישוק לא ירושלמי, הסופריטו כן|תמונת AVI: דרך אוכל, דרך האוכל 1
תבשיל מהיר של ארטישוק ירושלמי
אם אתם אוהבים חלב קוקוס – המנה הזו נולדה בדיוק בשבילכם. ומכיוון שרשימת המרכיבים קצרה במיוחד וההכנה לא לוקחת יותר מ-20 דקות, אין לכם שום סיבה לדחות את הכנתה ליום אחר. כי למה לאכול מחר את מה שאפשר לאכול גם היום?
זו מנה שתתאים למי שאוהב את הארטישוק הירושלמי לא בתור הכוכב הראשי של הארוחה, אלא בתור ליווי למנת בשר עסיסית. תערובת התבלינים המיוחדת והלימון הכבוש הופכים את הקציצות האלה ליצירת מופת.
שילוב נפלא בין עוף לירק השורש שמככב בכתבה הזו. כשהארטישוק הירושלמי מלווה בתערובת עשבי תיבול, בצלים, סילאן, יין לבן ועוד הרבה דברים טובים – מתקבלת מנה שאי אפשר להתאכזב ממנה.