ילדים רבים על שקית אוכל ואישה צועקת ברקע (צילום: jupiter images)
עדיף בילוי משפחתי במטבח, לא?|צילום: jupiter images

תראו מה זה, עוד לא השתקמנו מהחופש הגדול – וכבר מחייכת לה בפתח חופשת הסוכות, על כל שבעת ימיה התמימים. שוב אין בית ספר, שוב אין מה לעשות עם הצאצאים, שוב מגרדים פעילויות מאיפה שרק אפשר (קישוטים לסוכה זה יופי, אבל אי אפשר לחיות על זה). אם גם אתם מאלה שמחפשים מה לעשות עם הילדים – יש לנו תשובה בשבילכם, והתשובה היא, כמה מפתיע: אוכל.

אתם יכולים להכניס את זבי החוטם שלכם אתכם למטבח, להכין כדורי שוקולד או משה בתיבה כמיטב המסורת, ואתם יכולים לקחת את כל העניין הזה צעד אחד קדימה, וללמד אותם דבר או שניים על בישול. מה שנקרא, השקעה לטווח ארוך. ב-4Chef נערכו לחג עם סדנאות מיוחדות לילדים, והסכימו לנדב לנו כמה מהמתכונים. נראה לכם מסובך, להכין בצק פסטה עם בן שש? תנו לו צ'אנס, יש מצב שתופתעו. אחרי הכל, כמה זה כבר שונה מפלסטלינה? 

ובכל זאת, שימו לב - מדובר במתכונים מורכבים יחסית. אל תשאירו את הילדים לבד איתם.

מסדנת המטבח האיטלקי: פיצה מרגריטה

לבצק:
1 ק"ג קמח לחם
750 מ"ל מים
3 כפות סוכר
1.5 כפיות מלח
15 גרם שמרים יבשים (כף גדושה)

לרוטב:
1 עגבנייה מגורדת בפומפייה
2 כפות שמן זית
עלה בזיליקום קצוץ
3 עלי אורגנו טריים קצוצים/גבעול תימין קצוץ
מלח,פלפל שחור
שן שום קצוצה (אופציה)

לציפוי: 50 גרם מוצרלה או גבינה צהובה מגורדת

אופן ההכנה:
1. מניחים בקערת מיקסר שמרים, 2 כפות קמח ו-1/4 כוס מים פושרים, מערבבים ומניחים לרבע שעה עד שנוצר קצף (באופן זה מעוררים את השמרים).
2. מוסיפים לקערה קמח וסוכר ולשים עם וו הלישה של המיקסר. מוסיפים מים בהדרגה. לבסוף מוסיפים את המלח (מלח ושומן מעכבים תפיחה).
3. נותנים למיקסר לעבוד 10 דקות (אם אין מיקסר, לשים ביד)
4. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לבצק לתפוח כשעה, עד שהוא מכפיל את נפחו.
5. לאחר שתפח, מוציאים את האוויר על ידי לחיצה עם הידיים ומקררים לפחות שעתיים (רצוי ללילה).
6. מערבבים את כל חומרי הרוטב בקערה.
7. מוציאים את הבצק מהמקרר. מחלקים לעיגולים במשקל כ-60 גרם ומניחים על משטח מקומח. מפזרים קמח מעל הכדורים, מכסים במגבת ומתפיחים 20 דקות או עד להכפלת הנפח.
8. משמנים תבנית בשמן זית, מקמחים את הידיים, משטיחים את הבצק לעובי אחיד ומניחים בתבנית.
9. מטביעים גומות עם האצבעות על גבי הבצק. מורחים את רוטב העגבניות, ומעל מפזרים את הגבינה.
10. מחממים תנור ל-200 מעלות ומכניסים את הפיצה ל-10-15 דקות, או עד שהגבינה מבעבעת ומזהיבה מעט והבצק אפוי.

אין תמונה
מי הזמין פיצה?

ספגטי ברוטב פומדורו (עגבניות)

לבצק:
200 גר קמח מחיטת דורום לפסטה
קורט מלח
2 כפות שמן זית
2 ביצים
2 חלמונים
קורט אגוז מוסקט

לרוטב פומדורו:
10 עגבניות תמר חלוטות, מרוקנות מגרעינים קצוצות /קופסת שימורים גדולה של עגבניות מקולפות/קוביות
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
5 גבעולי תימין קצוצים
חבילת רסק עגבניות קטנה(100 גרם)
כפית סוכר
כף עלי אורגנו טריים קצוצים/עלי בזיליקום טריים קצוצים
מלח,פלפל שחור
3 כפות שמן זית

להגשה:
פרמזן מגוררת

אופן ההכנה:
1. מכינים את הרוטב: מחממים בסיר שמן זית, ומטגנים את הבצל עד ששקוף. מוסיפים שום ותימין ומערבבים. מוסיפים סוכר, רסק עגבניות, מלח, פלפל ואת העגבניות הקצוצות. מכסים את הסיר ויבשל מעל להבה נמוכה מאוד כשעה.
2. מערבבים בקערה את חומרי הבצק ולשים 10 דקות עד לקבלת בצק חלק (אפשר ללוש במיקסר עם וו לישה). עוטפים בניילון ומכניסים למקרר ל- 20 דקות.

אין תמונה
הידעתם? רוטב עגבניות+שמנת=רוטב רוזה
3. מרדדים את הבצק במכונת פסטה מקומחת קלות. מתחילים במרווח הגדול ביותר בין גלילי הרידוד: מקפלים את הבצק ל-3 ומעבירים במכונה. חוזרים על פעולת הרידוד והקיפול 3 פעמים, ומדי פעם מקמחים קלות את הפסטה והמכונה, כדי למנוע הידבקות. בלי לקפל ממשיכים להשחיל את הבצק במרווחים קטנים והולכים בין גלילי הרידוד, עד שהוא עובר במרווח הרצוי. מעבירים את עלי הבצק בחלק המתאים ליצירת ספגטי ומניחים מעל משטח מקומח (אפשר לתלות את הספגטי בשלב זה לייבוש כשעתיים, ואז זמן הבישול מוכפל).
4. מחממים מים עם כף מלח בסיר גדול, ומבשלים את הספגטי הטריים 3 דקות (אפשר כמובן להכין עם ספגטי קנוי, לפי הוראות היצרן).כשהספגטי מוכנים מערבבים אותם עם הרוטב החם ומגישים עם גבינת פרמזן מגוררת.

* לרוטב רוזה: מוסיפים לרוטב רבע כפית אגוז מוסקט טחון וחבילת שמנת מתוקה, מערבבים, ומבשלים עוד 10 דקות אחרי הרתיחה. רוצים רוטב אחר? נסו כאן.

מסדנת המטבח האסיאתי: שיפודי עוף וירקות קלויים בשומשום ורוטב טריאקי

לרוטב טריאקי:
רבע כוס דבש
חצי כוס רוטב סויה
5 כפות מירין/חומץ אורז
רבע כוס סוכר חום
חצי כוס מים
2 כפיות ג'ינג'ר קצוץ
2 שיני שום שלמות
מיץ מלימון אחד
בצל סגול קצוץ
גזר חתוך לקוביות
גמבה חתוכה לקוביות
חופן כוסברה קצוצה
כפית גדושה קורנפלור
כף שמן תירס/קנולה

שיפודים על הגריל (צילום: Ippei Naoi, Istock)
מתכון ארוך אך משתלם. ילדים לא מסרבים לשיפודים|צילום: Ippei Naoi, Istock

לשיפודים:
800 גר חזה עוף חתוך לקוביות בגודל אחיד
שומשום לציפוי
2 כפות דבש
2 כפות רוטב סויה
כפית שמן שומשום
כפית ג'ינג'ר קצוץ
שן שום קצוצה
שיפודים
מעט שמן קנולה/תירס

לירקות:
2 גזרים חתוכים לרבעים
2 יח' זוקיני חתוכים לרבעים
כרובית קטנה מפורקת לפרחים קטנים
2 גמבות חתוכות לרצועות
בצל סגול חצוי ופרוס לפרוסות דקות
4 שיני שום שלמות
כף שומשום
כף שמן תירס/קנולה
רבע כוס רוטב טריאקי

אופן ההכנה:
1. מכינים את הרוטב: מטגנים את הבצל הסגול, הגמבה, הגזר, הג'ינג'ר ושיני השום עד להזהבה. מוסיפים רוטב סויה, מיץ לימון, סוכר חום, דבש, מירין/חומץ אורז ו-3/4 כוס מים ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 8-10 דקות, עד שהירקות מתרככים והנוזל שבסיר מצטמצם ברבע. מכבים את האש, טוחנים את הרוטב ומחזירים לסיר.
2. מרתיחים את הרוטב. בינתיים ממיסים כפית קורנפלור ברבע כוס מים קרים. כשהרוטב רותח מוסיפים את הקורנפלור המומס לסיר תוך ערבוב מתמיד, מבשלים 2-3 דקות עד שהרוטב מסמיך ומכבים את האש. מוסיפים כוסברה קצוצה.
3. מכינים את המרינדה: מערבבים בקערה רוטב סויה, דבש, שמן שומשום, ג'ינג'ר ושום.
משפדים את קוביות חזה העוף ומניחים בכלי ומעל שופכים את המרינדה. מקררים חצי שעה עד שעה.
4. מכינים את הירקות: מרתיחים בסיר מים עם כפית מלח. בינתיים מנקים את פרחי הכרובית: משרים במים עם כף חומץ לחצי שעה, מסננים ושוטפים היטב.
5. כשהמים בסיר רותחים חולטים בהם את הגזר 4-5 דקות עד שהוא מתרכך למחצה, ומוציאים בעזרת כף מסננת למי קרח (להפסקת הבישול).
6. חולטים באותו הסיר גם את פרחי הכרובית 4-5 דקות, עד שמתרככים למחצה, ומעבירים למי קרח.
7. מסננים את הגזר והכרובית ומייבשים היטב.
8. מחממים תנור ל-200 מעלות. מסדרים את הירקות בתבנית בשכבה אחת, ומערבבים עם כף שמן וכף שומשום. מוציאים את השיפודים מהמרינדה, מברישים במעט שמן ומצפים במעט שומשום. מניחים את השיפודים מעל הירקות כך שלא יגעו בתחתית התבנית.
9. מכניסים את התבנית לתנור ל-12 דקות, עד ששיפודי העוף מזהיבים (באמצע האפייה מוציאים את התבנית והופכים את השיפודים).
10. מוציאים את התבנית מהתנור, מערבבים עם רבע כוס רוטב טריאקי ומחזירים ל-3-4 דקות. מגישים מיד.

בננה לוטי (צילום: brebca, Istock)
אחחח. אחד הקינוחים הכי קטלניים שיש|צילום: brebca, Istock

בננה לוטי

לבצק:
2 כוסות קמח לבן
1/2 כוס מים קרים
ביצה טרופה
כף סוכר
כף חמאה מומסת
חצי כפית מלח
חמאה מומסת לציפוי הבצק המוכן

למילוי:
2 בננות קלופות, חתוכות לטבעות
חלב ממותק
קוקוס טחון

אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה קמח, סוכר ומלח. בקערה קטנה מערבבים מים, חמאה מומסת וביצה טרופה.
2. מוסיפים לקערת הקמח את תערובת הביצה והמים ולשים עד לקבלת בצק אחיד.
3. מחלקים את הבצק לכדורים קטנים בקוטר 2 ס"מ, וטובלים כל כדור בחמאה המומסת. מכסים את הכדורים בניילון ונותנים לבצק לנוח לפחות שעתיים.
4. מרדדים את כדורי הבצק לעלה דק בעובי מ"מ ומברישים בחמאה מומסת.
5. מחממים מחבת עם קוביית חמאה. כשהחמאה נמסה מניחים את עלה הבצק במחבת ומטגנים מעל להבה נמוכה-בינונית את שני צידיו עד שהם מזהיבים מעט. מוציאים את הלוטי לצלחת.
6. באותה המחבת צורבים את טבעות הבננות עד שהן מזהיבות.
7. ממלאים את הלוטי בטבעות הבננה, מזליפים חלב ממותק וקוקוס וסוגרים כמו מעטפה.
8. צורבים הלוטי עם המילוי עוד דקה משני הצדדים, ומשטחים בעזרת תרווד. מניחים בצלחת הגשה, חותכים לרצועות ומגישים חם.

_OBJ

וכמה טיפים כלליים לבישול עם ילדים

1. ככל שתחשפו את ילדיכם לחומרי גלם חדשים (ירקות, קטניות, דגים ותבלינים), הם ייהנו יותר מהבישול איתם, ואולי אפילו יעיזו להרחיב את רפרטואר האוכל האהוב שלהם.
2. בכל מה שקשור לעבודה עם סכינים או תנור חם, שלא לדבר על אש גלויה – אין דבר כזה להיות זהירים מדי. הישארו ליד הילדים, ואפילו בצעו פעולות אלה במקומם. כמו כן, חשוב להדגיש בפניהם את כללי הבטיחות של עבודה במטבח ואת חשיבות הליווי של אדם מבוגר בעת הבישול.
3. בישול הוא דרך יצירתית נוספת להפעלת הדמיון. תנו לילדיכם לבטא את עצמם במהלך הבישול, אפילו אם זה אומר שלא נצמדים למתכון.
4. זכרו שבלי לטעות לא לומדים. חשוב לחזק את הביטחון העצמי של הילד גם כשהמתכון לא מצליח. במקרה כזה מומלץ לשוב ולנסות את המתכון, ולהראות שהתמדה ורצון טוב מביאים לתוצאות טובות. פרגנו לילד שלכם, והחמיאו לו גם על הדרך, לא רק על התוצאה.

* כל המתכונים והטיפים באדיבות השפית איילה ארוך, מנהלת תחום סדנאות הילדים ב-4Chef. מרכז הסנדאות: 03-5611803