אם יש ירק שלא טעמתי בבית, זה רק בגלל שאין יבוא ישיר שלו לארץ. אמא שלי הייתה חקרנית וסקרנית וניסתה כל סוג של ירק, פרי, בשר, קטנייה ודג. המרכיבים החדשים היו נוחתים במטבח, והיא הייתה מסתכלת עליהם ופונה לספרי הבישול להרחבת הדעת. אחר כך הייתה מתחילה בניסויים, ובסופם הייתה טועמת ומחליטה אם התוצאה ראויה למאכל אדם או שמא תמצא דרכה לפח.

אחד הירקות האהובים עליי מהבית, שלא נכנס לפי כמעט ארבע שנים, הוא הארטישוק. ארטישוק ירוק, מלא עלים, שטומן בחובו לב רך וטעים במיוחד. אצלנו במשפחה היינו אוכלים את הארטישוק שלם, אחרי שבושל ארוכות בסיר לחץ והעלים כבר החלו להיפרד ממנו. היינו טובלים את הקצה הדק והרחב של העלה ברוטב מעשה ידיה של אמא, שנראה כמו רוטב של הבורגראנץ' אבל טעמו טבעי ועז, נושכים ומושכים את העלה החוצה, בעודנו מתענגים על הבשר שנשאר בפה.

ארטישוק, טעימא (צילום: תומר פרת)
ארטישוק. אחד הירקות האהובים עליי מהבית|צילום: תומר פרת

אחרי שכילינו את העלים האכילים והגענו לאלה הדקים והמרים, היינו מסירים אותם ומגלים את הלב. עם כף היינו מוציאים בעדינות את השערות הדוקרות, ושופכים רוטב שיכסה את הלב ואת הגזע. את החלק הזה היינו אוכלים בסכין ומזלג, אחרת אמא הייתה משמיעה קולות של חוסר שביעות רצון ורוטנת שגידלה חבורה של איכרים.

השבוע נתקלתי בארטישוקים יפהפיים אצל הירקן ליד הבית, והגעגועים הכריעו אותי סופית. הגיע הזמן לשחזר את הזיכרון.

ארטישוק שלם ברוטב אלוהי

מרכיבים:
4 ארטישוקים גדולים, יפים ומלאי עלים
סיר גדול מלא מים
מיץ מלימון שלם
מלח

לרוטב:
מיכל קטן של שמנת חמוצה (200 מ"ל)
כף גדושה חרדל
2 כפות קטשופ
שתי כפות מיונז
10-15 טיפות רוטב ווסטרשייר (אפשר למצוא בסופרים)
מעט מלח דק
מעט פלפל גרוס

כלים:
סיר גדול עם מכסה או סיר לחץ
מסננת
כף
קערת ערבוב

אופן ההכנה:

1. שמים את הארטישוק שמים בסיר מלא מים, ומוסיפים מיץ מלימון שלם וזורקים לסיר את שני חצאי הלימון הסחוט. מפזרים מעט מלח דק, מכסים במים ומרתיחים.

2. מכסים את הסיר, מנמיכים לאש בינונית ומבשלים כשעה ורבע, עד שהארטישוקים משנים צבע ומתרככים (אם מבשלים בסיר לחץ, מקצרים את זמן הבישול בחצי).

3. מעבירים את הארטישוקים למסננת.

4. מערבבים את רכיבי הרוטב עד שמתקבל מרקם אחיד וחלק, ומגישים.

>> בפעם הקודמת הכנו מאפה פולנטה ברוטב עגבניות
>> הצטרפו לקבוצת טעימא בפייסבוק