1. לחם

זה כבר לא מעט שנים שבקושי אפשר להשיג לחם אחיד בסופרים, וגם במכולות השכונתיות מביאים כיכרות ספורות. המשמעות היא שכבר לא מעט שנים אנחנו קונים לחם יקר יותר, שנפרס עבורנו (תודה, אנחנו יודעים לפרוס) ונארז בשקית ניילון (תודה, גם את זה אנחנו מסוגלים לעשות). בקיצור, לגמרי הגיע הזמן להתחיל להכין את הלחם שלכם בעצמכם, וזה לא רק החיסכון הכספי אלא גם הניחוחות ותחושת הביתיות החמה והנפלאה שלחם בתנור מייצר. 

מי שיש לו מכונת לחם בבית (אנחנו מכירים המון אנשים שיש להם כזו מאופסנת אי שם) יכול לזרוק קמח, שמרים, מים, מלח ועוד תוספות לבחירתו למכל ולתכנת את המכונה לאפייה עצמית על הבוקר. מי שלא - מוזמן להתחיל עם הלחם הבסיסי הזה, שיכניס אותו לעולם האפייה הביתית הכי קל ורגוע שאפשר. 

לחם ביתי (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
לחם ביתי|צילום: אסתי רותם, mako אוכל

ומה עושים עם זה שהלחם התעשייתי מחזיק טרי הרבה יותר ימים? מנופפים לחומרים המשמרים לשלום, פורסים את הכיכר הביתית להקפאה ומפשירים לפי הצורך. 

ויש גם מתכון ללחמניות

ומתכון ללחם מלא, למעדיפים

2. נוטלה

נוטלה תמיד הייתה ממרח יקר, ועכשיו המחיר שלה עומד להאמיר עוד יותר. אז מה עושים? אפשרות אחת היא להמיר אותה באחד מממרחי השוקולד הפשוטים והזולים יותר (אנחנו תמיד היינו בטים השחר, אז החיים שלנו דבש), אבל אנחנו יודעים שיש כאלה שרואים בזה פחיתות כבוד. להם אנחנו מציעים את האפשרות שנייה - פשוט להכין נוטלה ביתית.

נכון שאגוזי לוז כשלעצמם הם לא מוצר זול, אבל גם בנוטלה האגוזים אינם העיקר, אז אנחנו מרשים לעצמנו לבסס את המתכון שלנו על חלב מרוכז ושוקולד (ושליש כוס אגוזי לוז). נשמר חודש במקרר.

מתכון לנוטלה ביתית

קרפ נוטלה מגולגל (צילום: Alexander Prokopenko, ShutterStock)
זה עומד להיות קרפ הנוטלה הכי זול שאכלתם בחיים|צילום: Alexander Prokopenko, ShutterStock

3. רוטב עגבניות

אנחנו תמיד אוהבים שיש לנו כמה קופסאות שימורים של עגבניות מרוסקות בארון (או מחית עגבניות בבקבוק, אפילו יותר טוב). אבל זה רק כי לא הכרנו את השיטה הנהדרת והקלילה (והזולה, כמובן) להכין רוטב עגבניות לבד. את המתכון קיבלנו מאפרת נומברג יונגר ממדור הכסף שלנו והוא הולך ככה: צולים בתנור קילו עגבניות, 4 ראשי שום, 5-6 בצלים, מלח וקצת סוכר או דבש. טוחנים, אם רוצים מסננים, ומעבירים לצנצנות של חצי ליטר ולהקפאה. מעדיפים את זה בסיסי יותר? צלו רק עגבניות (ולא לשכוח מלח). רוצים את זה פחות בסיסי? תנו בתיבול - אורגנו, אבקת שום, מה שאוהבים. ואז המרחק ביניכם לבין פסטה לצהריים בכל רגע בשבוע הוא כבר זעיר.

רוטב עגבניות מנצח (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
רוטב עגבניות מנצח|צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

4. שניצל תירס

אם בשביל להמיר את שניצלי הירקות התעשייתיים, שביניהם לבין ירקות יש כל כך הרבה, בשניצלים טובים ובריאים היה צריך גזרות כלכליות מפלצתיות, אין לנו אלא לקבל את זה באהבה. בשביל שניצלוני תירס כל מה שצריך זה תירס (משימורים, טרי או קפוא), ביצה, קמח, שמן ומלח, והתוצאה טרייה וטעימה ונהדרת. בערך פי אלף מאשר השקית הזאת שהתרגלנו להוציא עליה 30 שקלים ויותר.

מתכון לשניצל תירס

שניצל תירס ביתי בחמישה מרכיבים (ומלח) (צילום: יעל קצב, אוכל טוב, mako)
שניצל תירס ביתי בחמישה מרכיבים (ומלח)|צילום: יעל קצב, אוכל טוב, mako

5. גרנולה

גרנולה היא עסק יקר, גם כשמכינים אותה בבית, אבל בבית לפחות אתם יודעים בדיוק מה יש בפנים, ואם האגוזים מאוד יקרים אפשר להמיר את חלקם בעוד שיבולת שועל, שהיא מוצר זול יחסית, או בסוג אגוזים שבדיוק במבצע. אנחנו שומרים נאמנות למתכון הזה לגרנולה, ולא נותנים לאף גרנולה אחרת לחצות את סף הדלת.

גרנולה ביתית  (צילום: עידית נרקיס כ
גרנולה ביתית |צילום: עידית נרקיס כ"ץ, טעים!

6. חמוצים

מודים שמעולם לא השתגענו על מלפפונים כבושים ביתיים - התעשייתיים פשוט טעימים לנו יותר - אבל ירקות אחרים התחלנו לאחרונה להחמיץ, ומאז לא הבטנו לאחור. זה פשוט טעים בשיגעון, וגם יכול לסגור את הפינה של סלט ליד מנות סופר-כבדות כמו חמין. מה אנחנו מחמיצים? מה שיש, אבל מקפידים שיהיו שם כרובית וגזר, ומשתדלים מאוד שגם קולרבי. השאר לפי ההיצע והמחירים באותו יום. שום ופלפל חריף אנחנו שמים בכמות פחותה בהרבה ממש שכתוב במתכון (חננות), בערך חצי, וחוץ מזה - מי שבא ברוך הבא.

מתכון מושלם לירקות מוחמצים

חמוצים כרוב כבוש (צילום: אינה שנדר, mako אוכל)
חמוצים כרוב כבוש|צילום: אינה שנדר, mako אוכל

7. חומוס

גם הסלטים התעשייתיים עומדים להתייקר משמעותית, ולכן - חוץ מהחמוצים - הרשו לנו להמליץ לכם לעבור גם לחומוס ביתי. הדרך החסכונית ביותר היא להשרות גרגירי חומוס בהרבה מאוד מים למשך לילה, ואז לבשל אותם כשעתיים עד שהם רכים - ורק אז לטחון עם טחינה ותבלינים למשחה. העצלנים (כמונו) מוזמנים להשתמש בקופסה של חומוס מבושל מראש (יש כמה מותגים, בקרטון ובשימורים, פשוט תבחרו את הזול ביותר), ואז חומוס הופך להיות מנה שמכינים בקצת פחות מדקה.

מתכון לחומוס

מתכון לחומוס מקוצר

חומוס בסיר לחץ (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
חומוס ביתי. אפשר להיעזר בסיר לחץ|צילום: אסף אמברם, mako אוכל

8. ממתקים

יחד עם כל מוצרי הקקאו והשוקולד, הנשנושים המתוקים שהתרגלנו להשתדל שיהיו בבית הולכים להרביץ עליית מחירים רצינית. אתם כבר יודעים מה הפתרון הכי טוב לזה, ואם יורשה לנו - הנה כמה המלצות:

טראפלס משני מרכיבים

חטיפי שוקולד עם קיק של בריאות

חטיף בריאות צ'ואי ביתי

אפילו מתכון לקיטקט יש!

קיט קט ביתי מתוך הספר בלבוסטה (צילום: Quentin Bacon, בלבוסטה, הוצאת Artisan Books)
קיט קט ביתי מתוך הספר בלבוסטה|צילום: Quentin Bacon, בלבוסטה, הוצאת Artisan Books

בתיאבון, ובהצלחה.