מינוס 2 מעלות. מינוס 2 מעלות היו בחוץ כשהוצאתי את עצמי מהבית לטובת שוק חג המולד, שנערך בבית הקהילה שהקימה האוניברסיטה ללימודי הגסטרונומיה עבור הסטודנטים. שוק חג המולד, או הכריסמס מרקט, הוא אמנם חלק מאותה התמסחרות של החגים (מישהו אמר פסטיגל?) שלעתים מרתיעה את השמרנים – אבל דווקא מאחורי המסורת ה"קפיטליסטית" הזו עומדים גם רעיונות של שיתוף, קהילתיות וחיזוק הכלכלה המקומית לפני סוף השנה. שוק חג המולד הראשון התקיים בעיירה הגרמנית דרזדן בשנת 1434, אבל יש עוד עדויות מהמאה ה-13 על שווקים בפרנקפורט ומינכן במתכונת דומה. היום פרושים כ-2,500 שוקי חג מולד בכל אירופה ומושכים אליהם בסביבות ה-160 מיליון מבקרים, שמוציאים מכיסם קרוב ל-5 מיליארד יורו בשנה. תוספת שנתית לא רעה לכיסם של יצרנים קטנים בעיירות נידחות.

>> בואו לפייסבוק שלנו, חגיגה שם

גלו ווין - יין מתובל חם (צילום: יוני נמרוד, mako אוכל)
יין חם מתובל. מושלם ליום קר|צילום: יוני נמרוד, mako אוכל

ליד דוכן חג המולד שלנו, שארגנה חברתי הנורווגית קתרין, כבר חיכתה לנו המדורה. לידה היה מונח מוט ברזל כבד, ועליו נקניקים בעבודת יד שיספגו את העשן. סביב האש ישבו סטודנטים מכל ארצות העולם ולגמו גלו-וויין – יין אדום מתובל ומחומם. בשוק הקטן שלנו אף אחד לא עשה מיליונים. קתרין עבדה ללא הרף והוציאה מהמטבח הקטן מנות חורפיות כמו ופל נורווגי בצורת לבבות ופרנץ' טוסט עם קצפת. אבל המנה שהכי תפסה את עיניי, ובסופו של דבר גם את הבטן הרעבה שלי, הייתה בצק לבנבן שנכרך סביב מקל עץ, אותו הנחנו מעל לאש החמימה ושם הוא הפך, בתוך דקות ספורות, לחלה קריספית ומתוקה.

אחרי ההופעה של לאה, הגרמנייה ששרה שלושה שירי חג מולד וניגנה לנו ביוקללה, ואחרי הדלקת נרות החנוכה שערכתי בגאון, ישבנו כולנו סביב המדורה, צולים את שאריות החלה – ואני הסתובבתי וניסיתי את המצלמה החדשה שקיבלתי, חושבת על החורף התל אביבי החם שאני מפספסת, ותוהה מתי הייתה הפעם האחרונה שהדלקתי אש ביום ישראלי חורפי, עם חברים לבושי סוודרים.

לחם לפני אפייה (צילום: מיכל לויט, mako אוכל)
הבצק לפני האפייה. קוראים לזה לחם בטוויסט|צילום: מיכל לויט, mako אוכל

חלה על מקל

ה-Pinnebrød (לחם טוויסט בנורווגית) הוא מנת מדורה פשוטה שמשדרגת את מסורות הקרטושקעס והמרשמלו שלנו, ומערבת את כל הסובבים בהכנת לחם שרוף קצוות ומתקתק.

המרכיבים (10-15 מקלות):
500 גרם קמח (אפשר גם מחיטה מלאה)
2 כפיות אבקת אפייה
5 כפות סוכר
כפית מלח
100 מ"ל שמן לבישול, קנולה או חמניות (שליש כוס ועוד כף)
200 מ"ל מים פושרים (שלושת רבעי כוס ועוד כף)

לחם שיצא מהאש (צילום: מיכל לויט, mako אוכל)
טעים טעים, ומוכן תוך דקות|צילום: מיכל לויט, mako אוכל

אופן ההכנה:
1. בוחרים את ה"שיפוד": אפשר לצאת ביחד לחצר או לפארק הקרוב, לאסוף כמה מקלות טריים וחזקים, לא עבים במיוחד, ולגלף מעט את הקצוות העליונים.
2. מערבבים את כל החומרים היבשים ומדללים לאט ובעדינות עם המים והשמן תוך כדי לישה, עד שלבצק יש מרקם של פלסטלינה.
3. לוקחים גוש בצק בערך בגודל של כדור טניס ומלפפים אותו סביב מקל. ממשיכים עד שנגמר הבצק/המקלות.
4. צולים את הלחם מעל הגחלים הלוהטות בתנועות סיבוביות (אש ישירה עלולה לשרוף אותו מבחוץ ולהשאירו רך מבפנים). הלחם מוכן כשהוא שחום מבחוץ.

לשדרוג:
משפדים נקניקייה על המקל ומלפפים את הבצק מסביבה, או מוסיפים לבצק קצת גבינה מגוררת או קינמון.

עוד באוכל טוב: 

וופל על האש (צילום: יוני נמרוד, mako אוכל)
וופל נורווגי. בן דוד של הבלגי, טעמים שונים|צילום: יוני נמרוד, mako אוכל

ופל נורווגי

הגרסה שכולנו מכירים לוופל הבלגי המפורסם היא בעצם מעין וריאציה ניו יורקית לבריסל ופל, הוופל המקורי שמופק מבצק שמרים וחלבוני ביצה. הגרסה הנורווגית היא דקה יותר, מתבשלת בתבנית של לבבות, הבצק שלה הוא מתקתק והתוספות נותנות טוויסט חמוץ. חבריי הנורווגים נוהגים להביא איתם מביקורי המולדת גבינה חומה בשם ברונוסט ולהגיש אותה על הוופל לצד חמאה. הברונוסט היא גבינה המופקת ממי חלב של פרות או עזים, אשר מבושלים במשך שעות ארוכות על אש קטנה ועוברים תהליך קרמול שהופך אותם למתוקים וחומים. הגבינה הזו אמנם מאוד מפורסמת בארצות הנורדיות אבל כמעט שלא ניתן להשיג אותה בשום מקום אחר, ועל כן אני ממליצה על הדבר הכי קרוב בטעמיו לברונוסט - ריבת חלב עם מעט מלח. אם תרצו, אפשר גם להסתפק בשמנת חמוצה, ריבת חמוציות ו/או קצפת. לי לא הייתה בבית תבנית הלבבות שקתרין השתמשה בה, אבל מצאתי בשוק הפשפשים ופל פרס ישן מברזל כבד, שאפשר לשים על האש ולבשל את היציקה בתוכו. אם אין כזה, אפשר להשתמש במחבת פסים כבדה או בטוסטר לחיצה רגיל.

המרכיבים:
400 גרם קמח (3 כוסות פחות 2 כפות)
5 כפות סוכר
כפית אבקת אפייה
כפית הל טחון
400 מ"ל חלב (כוס ושני שליש)
5 ביצים
100 גרם חמאה מומסת

אופן ההכנה:

1. מנפים את כל החומרים היבשים אל תוך קערה ומדללים לאט לאט עם מעט חלב. מערבבים היטב כדי למנוע גושים.
2. מוסיפים את הביצים ואת החמאה המומסת, מערבבים היטב ומניחים בצד לחצי שעה, כדי לתת לבלילה מעט לתפוח.
3. אופים את הבלילה בתבנית ופלים/מחבת פסים כבדה/טוסטר לחיצה, ומגישים לצד שמנת חמוצה עם קצפת, ריבת חלב או מה שרוצים.

גלו ווין - מרכיבים (צילום: יוני נמרוד, mako אוכל)
יין מתובל. רשימת המרכיבים מפתה|צילום: יוני נמרוד, mako אוכל

גלו וויין - יין חם ומתובל

עוד במאה ה-2 נהגו הרומאים לחמם ולתבל את היין האדום שלהם במיני תבלינים מארצות רחוקות שהביאו עמם הסוחרים – ומשם הפיצו את המנהג בארצות שכבשו. בספר בישול שיצא בשנת 1390, "The Forme of Cury", פורסם המתכון הראשון ליין חם, ובו תבלינים שרק בעלי ההון היו יכולים להשיג כמו קינמון, פלפל שחור, הל, ציפורן ואגוז מוסקט. בנורווגיה ניתן לרכוש את ה"גלוג" ((gløgg) – מעין גלו וויין מבוקבק – בחנויות המשקאות המולאמות. אתם היעזרו במתכון הזה, והרשו לעצמכם להוסיף או לגרוע תבלינים על פי טעמכם האישי.

המרכיבים:
1 ליטר יין אדום, פשוט אבל טוב, צעיר, פירותי ובלי הרבה טאנינים
1/2 כוס ברנדי או קלבדוס
1 כוס מים
1 תפוז גדול, פרוס (אפשר גם תפוח חתוך לקוביות)
5-6 מסמרי ציפורן
10 גירודים של אגוז מוסקט, או כפית שטוחה של אבקת אגוז מוסקט
1 מקל קינמון
2 כוכבי אניס

המדורה של סטפן (צילום: מיכל לויט, mako אוכל)
המדורה החורפית שלנו. אפשר גם בארץ|צילום: מיכל לויט, mako אוכל

אופן ההכנה:

1. מחממים בסיר גדול על אש בינונית את כל המרכיבים מלבד היין והברנדי. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. לאחר כחצי שעה, כשהנוזל מצטמצם, מוסיפים חצי כוס מהיין כדי להחדיר טעמים וליצור מרקם סירופי, ומבשלים על אש נמוכה עוד חצי שעה.
2. מנמיכים עוד את האש ויוצקים את בקבוק היין והברנדי. מביאים לרתיחה ומבשלים בחום עדין במשך כ-5 דקות (אפשר יותר, אם אתם מעוניינים לצמצם את כמות האלכוהול).
3. יוצקים לכוסות ומגישים חם.

>> בפעם הקודמת מיכל פירגנה לנו מתכון לפסטה ביתית ללא מכונה ושינתה את חיינו