בפרדס חנה עומד בית מיוחד, הבית של סבא יעקב: חדר וחצי, מטבח, אסם, לול קטנטן לשמונה תרנגולות ובוסתן ענק שבו עצי שסק, רימונים, תפוחים, אבוקדו והדרים ועץ פקאן עצום שידעתי איפה הוא מתחיל, אבל מעולם לא הצלחתי לראות היכן הוא מסתיים.
הכל השתנה כשהגיעה הפרה, וסבא קשר אותה בחבל עבה לעץ השסק. בבוקר מצאנו אותה מטיילת על הכביש השומם שליד הבית, כשהחבל העבה כרוך סביב צווארה. את עץ השסק שהיה עמוס פרי, מצאנו שבור לשניים. בשלושת השבועות שלאחר מכן אכלנו, ראינו ושתינו רק שסק – עוגות שסק, קומפוט שסק, קונפיטורת שסק שסבתא רקחה ואפילו מיץ מתרכיז שסק שהיא הרתיחה עם סוכר ולימון.
אך גולת הכותרת הייתה כשסבא חזר בערב, נכנס למחסן שהיה מאחורי הבית, והביא איתו שני בקבוקי זכוכית ענקיים. אחרי ששטף היטב, הוא מילא אותם בשכבות של שסק וסוכר, אטם בגאזה והניח בפינה שבמרפסת. מיום ליום ראיתי איך הסוכר נכנע לעסיס הפירות וקורס שכבה אחר שכבה, כמו צוק שמתפורר לתוך הים. כך, עד שלא נותר בבקבוק יותר סוכר.
בקבוק אחד סבא נתן לי. לשני הוא הוסיף אלכוהול, ניער היטב ואטם שנית. כעבור חודש הוא קרא לי ומזג לתוך שתי כוסות זערוריות מזכוכית עבה טיפ-טיפונת מהבקבוק שלו. "לחיים", הוא אמר ונשק לי על המצח, "את כבר יודעת את לוח הכפל". שתיתי מהר מהנוזל המתוק והחם והרגשתי איך שהגרון שורף לי. מאז, אני לא שותה אלכוהול. אבל את הליקר של סבא יעקב אני מכינה בכל פעם שאני מתגעגעת אליו, ומגישה כמתנה משגעת לכל מי שאני אוהבת.
ליקר רימונים
מצרכים:
2 ק"ג סוכר לבן
1 ק"ג גרגרי רימונים
1 כוס וודקה איכותית
הכנה:
1. מסדרים בשכבות את הפרי והסוכר בצנצנות או בקבוקים. מקפידים לסיים בשכבה של סוכר.
2. אוטמים את הבקבוקים ומניחים במקום חשוך וקריר (אך לא במקרר) למשך חודשיים-שלושה עד שכל הסוכר נמס.
3. מסננים את הנוזל דרך בד גזה ומוסיפים וודקה.
4. יוצקים את הנוזל בחזרה לבקבוק, אוטמים שנית ומניחים במקום חשוך וקריר למשך חודש.
>> לגרסת הדפסה של המתכון: ליקר רימונים
ליקר שסק או דובדבנים
מצרכים:
1 ק"ג שסק (בלי הגלעינים)/דובדבנים
1 ק"ג סוכר
1 כוס אלכוהול 90%
הכנה:
1. מגלענים את הפירות, מסירים גבעולים, שוטפים ומייבשים.
2. מסדרים בצנצנת או בבקבוק בשכבות של פרי וסוכר. מקפידים לסיים בשכבה של סוכר.
3. מכסים בבד גזה (כדי לאפשר לגזים להשתחרר) וסוגרים בגומייה.
4. מאחסנים במקום חשוך וקריר (אך לא במקרר) עד שכל הסוכר נמס. מקפידים לנער אחת למספר ימים.
5. מסננים ומעבירים לבקבוק מעוקר ונקי.
6. מוסיפים כוס אלכוהול, אוטמים היטב ומאחסנים למשך כחודש.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: ליקר שסק או דובדבנים
ליקר גרעיני שסק
מצרכים:
30 חרצני שסק לא קלופים
20 חרצני שסק קלופים (חליטה יכולה לעזור בקילוף)
1/4 ליטר אלכוהול 90%
1/4 ליטר מים מורתחים ומצוננים
250 גרם סוכר
1 כוס ליטר מים
1. מכניסים לצנצנת את החרצנים ומכסים באלכוהול ובמים המורתחים והמצוננים. סוגרים ומעמידים במקום מוצל כ-20 יום.
2. מסננים את החרצנים מהנוזלים.
3. מרתיחים את הסוכר עם כוס המים במשך כ-3 דקות. מצננים, ומערבבים באלכוהול שבו שרו החרצנים.
4. מעבירים את הנוזל לבקבוק נקי, מעוקר ויבש.
5. סוגרים, ומאפסנים במקום מוצל למשך כחודשיים.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: ליקר גרעיני שסק