אוכל
צילום׃ אנטולי מיכאלו, mako אוכל

קושארי - תבשיל אורז מצרי

מה אין בתבשיל הזה? אורז עם עדשים ואטריות (איזה כיף זה אטריות דקות בתוך האורז), המון בצל מטוגן ורוטב עגבניות עם חומוס, בהרט ושבבי צ'ילי. היה לנו כל כך טעים שבכלל שכחנו שהוא טבעוני למהדרין ובריא פצצות

תום פרנץ | mako אוכל | פורסם 10/09/15 
  • זמן עבודהשעה ורבע
  • זמן הכנהעד שעתיים
  • רמת קושיבינוני
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4.8 96 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

קושארי היא כנראה כנראה מנת אוכל הרחוב הנפוצה והמפורסמת במצרים, והיא משלבת אהבות גדולות שלי - אורז, אטריות, עדשים וחומוס. המנה נולדה אי שם באמצע המאה ה-19, כשמצרים הייתה מרכז רב תרבותי והכלכלה המצרית פרחה. לבני המעמדות הנמוכים, שעד אז בקושי היו להם כמה מצרכים בסיסיים - פתאום היה יותר, ולפי האגדה כך המנה נוצרה: מערבוב של כל מה שהיה להם במזווה (מאיפה הגיעו למזווה שלהם אטריות, אתם שואלים? זו כבר השפעה של הכיבוש האיטלקי). בתחילת הדרך המנה נמכרה בעגלה עם סוס שהסתובבה ברחבי העיר והיום היא נפוצה במזנונים כמנת פועלים, אך גם נמצאת בתפריטי מסעדות גורמה. כשהייתי בביקור במצרים, לפני עשרים שנה, מאוד רציתי לטעום אותה אבל המדריך שלנו הזהיר אותנו מקלקולי קיבה קשים - אז ויתרתי (וחטפתי בכל זאת). ככה מכינים אותה, צעד אחר צעד - היא ממש פשוטה, טבעונית וטעימה, ועם כל אבות המזון  - כך שהיא גם ממש בריא, על הדרך.

מרכיבים :

לרוטב:

2 כפות שמן זית

בצל קטן קצוץ

2 שיני שום קצוצות

פחית (400 גרם) של עגבניות מרוסקות איכותיות 

כף בהרט

¼ כפית שבבי צ'ילי גרוסים

קורט סוכר

מלח ופלפל גרוס טרי לפי הטעם

כוס גרגרי חומוס מבושלים לרכות

לאורז, אטריות ועדשים:

4 כפות שמן זית איכותי

3 בצלים, קלופים, חצויים ופרוסים לפרוסות דקות

¾ כוס אטריות דקיקות

5 כוסות מים או ציר ירקות

כוס ורבע עדשים חומות

כפית כמון

שן שום כתושה

2.5 כוסות אורז פרסי אחרי בישול לפי הוראות שעל גבי האריזה (בערך כוס וחצי לפני בישול)

מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

1 לרוטב: מחממים שמן בקלחת לחום בינוני גבוה ומוסיפים את הבצל. מטגנים עד שהוא נעשה שקוף, בערך 7 דקות. מוסיפים את השום ומטגנים כ-2 דקות נוספות, שיזהיב קלות. מוסיפים את רוטב העגבניות, הבהרט, מלח ופלפל לפי הטעם, שבבי צ'ילי וסוכר. מערבבים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש. מבשלים כ-20 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, מוסיפים פנימה את גרגרי החומוס ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול ושומרים חם עד ההגשה.

2 מחממים 3 כפות שמן זית במחבת בחום בינוני. מוסיפים את הבצלים ומבשלים כ-15 דקות, עד שהם בצבע זהוב עמוק ומקורמלים. מקפידים לערבב תוך כדי כל הזמן. ממליחים לפי הטעם. מוציאים מהמחבת עם כף מחוררת ושומרים אותם חמים בצד.

3 מחזירים את המחבת לאש עם כף שמן נוספת ומפזרים את האטריות. מטגנים אותן כ-2 דקות תוך כדי ערבוב עד שהן מזהיבות יפה. מוציאים ושומרים בצד.

4 בסיר בינוני מניחים את העדשים עם 5 כוסות מים, כמון ושום ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים מכוסה כ-30 דקות או עד שהעדשים מתרככות (אך שומרות על צורתן).

5 מסירים מהאש, מוסיפים את האטריות המטוגנות ומערבבים היטב ומכסים עם המכסה. עוטפים את הסיר עם מגבת מטבח שלא יברחו האדים ומשהים בצד ל-10 דקות או עד שהאיטריות רכות.

6 פותחים, מסננים מנוזלים מיותרים ומערבבים בקערה נפרדת או בסיר עם האורז המבושל החם, מקפידים לערבב בעדינות בעזרת מזלג. טועמים, ואם יש צורך ממליחים לפי הטעם.

7 מגישים עם רוטב עגבניות וחומוס ותלולית נדיבה של בצל מטוגן.

>> בשבוע שעבר הכנו תבשיל לוביה כובש
>> בכלל בא לכם אסייתי? הנה מתכונים מהספר החדש של אהרוני