אוכל
צילום׃ דן פרץ, mako אוכל

עוגת אורז אפויה

העוגה הזו, שבגרמנית קוראים לה Reisauflauf, היא אחד המאכלים הכי מנחמים שיש: מעדן מתוק שהוא בין סופלה לפודינג אורז, שאצל הילדים בגרמניה נחשב לפינוק מיוחד. לא פלא שתום פרנץ שומר לה פינה חמה כל כך בלב

תום פרנץ | mako אוכל | פורסם 09/07/14 
  • זמן עבודהחצי שעה
  • זמן הכנהשעה וחצי
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר חלבי
Rating: 4.2 88 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

רייס אאוף לאוף (Reisauflauf) הוא אחד מהמעדנים האהובים עליי מילדות. זו מנה שהיא בין סופלה לפודינג אורז, אבל בצורה של עוגה אפויה. אצל הילדים בגרמניה מדובר בפינוק מיוחד, מנה שהיא לגמרי comfort food. לכן היא גם ממש מתאימה לימים האלו. מי שעוקב אחר שלבי המתכון בדייקנות יקבל תוצאה נהדרת, בעיקר כשהיא חמה מהתנור. אני הוספתי למתכון המקורי סירופ תבלינים, אבל ההגשה המקורית היא עם רוטב וניל חם, ואפשר גם להסתפק באבקת סוכר.

 

מרכיבים :

לתבנית פיירקס גדולה או קוגלהוף (רצוי סיליקון):

250 גרם אורז עגול או אורז לריזוטו (כוס ורבע)

ליטר חלב 3% (אפשר להמיר 250 מ"ל מה חלב במכל שמנת מתוקה או שמנת לבישול, לתוצאה עשירה יותר)

קורט מלח

50 גרם חמאה, רכה מאוד

100 גרם סוכר חום גולדן

3 ביצים מופרדות

קינמון לפי הטעם

כפית גרידת לימון דקה

כפית תמצית וניל איכותית (או גרעיני וניל מחצי מקל)

כף סוכר לבן

4 כפות פירורי ביסקוויטים (או פירורי לחם)

4 כפות סוכר חום (לא חובה)

4 בננות בשלות קטנות, פרוסות דק לטבעות (לא חובה)

לסירופ תבלינים ומשמשים:

200 גרם סוכר (כוס)

200 מ"ל מים

100 גרם משמשים מיובשים

כוכב אניס

מקל קינמון

2 זרעי הל

חצי מקל וניל שלם, לא חתוך (אפשר גם להכניס את המקל שהשתמשנו בו להכנת הבלילה)

2 גרגירי פלפל אנגלי

אופן ההכנה:

1 מכינים את הסירופ (אם רוצים): מביאים לרתיחה בסיר את הסוכר, המים, המשמשים והתבלינים. כשהסירופ רותח מנמיכים את האש וממשיכים לבשל על סף רתיחה 20 דקות, או עד שהנוזל מסמיך ומצטמצם לסירופ. מכבים את האש. מוציאים את מקל הקינמון מהסירופ ואת שאר התבלינים משאירים (טיפ: אני נוהג להכניס את מקל הווניל לאחר השימוש לצנצנת הסוכר). שומרים במקרר בכלי אטום (אני משתמש במשמשים למילוי כופתאות גבינה מתוקות, מבושלות או מטוגנות, פרוסות דקיקות שלהם מוסיפות הרבה עניין לסלט חסה עשיר, ובהחלט ישדרגו גם גלידת וניל).

עוגת אורז אפויה של תום פרנץ - הסירופ (צילום: דן פרץ, mako אוכל)
סירופ התבלינים של תום. לא חובה, אבל משדרג מאוד|צילום: דן פרץ, mako אוכל

2 לעוגה: מרתיחים בסיר את האורז והחלב עם קורט מלח (אם משתמשים בחצי מקל וניל אמיתי, מוסיפים פנימה את הגרגרים בשלב זה). ממשיכים לבשל תוך כדי בחישה עד שהאורז מתחיל להיות דביק ורך, בערך רבע שעה עד עשרים דקות. מצננים.

2 מקציפים את החמאה והסוכר החום לתערובת קרמית. מוסיפים חלמונים, קינמון וגרידת לימון וממשיכים להקציף עד לקבלת קרם תפוח ובהיר. מוסיפים תמצית וניל. מערבבים פנימה את תערובת האורז שהצטננה ומערבבים היטב בכף.

3 מקציפים את החלבונים עם כף סוכר לבן לקצף יציב. מקפלים את הקצף לתערובת האורז בזהירות ובעדינות, רק עד שהתערובות מתאחדות לבלילה אחת.

4 משמנים היטב ובנדיבות רבה את התבנית בחמאה, ומפזרים 2 כפות גדושות של פירורי ביסקוויטים. חובבי המתוק מוזמנים לפזר עוד 2 כפות סוכר חום. יוצקים את הבלילה ומפזרים את שאר פירורי הביסקוויטים מלמעלה (ועוד סוכר חום אם רוצים. לדעתי אין צורך, בגלל סירופ התבלינים).

5 אופים בתנור שחומם ל-180 מעלות כ-30 דקות (תלוי בתנור), עד שהמאפה מזהיב יפה. שימו לב - המאפה לא אמור להתייבש, ובפנים הוא נשאר קצת לא יציב ומתפרק כמו סופלה. לכן אל תצפו לחתוך ממנו פרוסות מדויקות כמו עוגה.

6 להגשה: יוצקים מהסירופ (ללא התבלינים) על המאפה בעודו חם, ומגישים. ויתרתם על הסירופ? פזרו אבקת סוכר והגישו חם.

* תבניות: המתכון מתאים לתבנית פיירקס 25 על 35 ס"מ, או אליפטית גדולה, או קוגלהוף סטנדרטי (24-26 ס"מ - נונסטיק או טפלון), או 3 תבניות אינגליש חד פעמיות רגילות.

* לגיוון: אפשר ליצוק חצי מהתערובת לתבנית, ואז לפזר פרוסות בננות ולכסות בשאר התערובת.

* טיפ לשאריות: למחרת אפשר לטגן חתיכות של המאפה במחבת עם כמות נדיבה של חמאה. טעים בטירוף.

>> בשבוע שעבר הכנו סינבון תפוזים הורסים

 

>> לחוצים? הנה כמה מאכלים מפחיתי חרדה