אוכל
צילום׃ עדי קלינגהופר, mako אוכל

חלת מפתח

בשבת הראשונה שאחרי פסח נהוג להכין חלה בצורת מפתח. היא ידועה כסגולה למזל טוב ולפרנסה, ובהכנתה אנחנו מתפללים שייפתחו לנו שערי שמים למזל, פרנסה ושפע. אלה כל השלבים להכנת חלת מפתח בבית

עדי קלינגהופר | mako אוכל | פורסם 28/04/22 
  • זמן עבודהיותר משלוש שעות
  • זמן הכנהעד שעה
  • רמת קושיבינוני
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4.4 69 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

לחלת המפתח יש גרסאות שונות. בגרסה הזו יצרתי צמה וסגרתי אותה בצורת טבעת, ואליה צירפתי צמה נוספת ארוכה. כ"שיניים" של המפתח משמשות שתי חלות קטנטנות. את כל הצמות אפשר להכין מ-3, 4 או 6 רצועות – במתכון הזה השתמשנו ב-3 רצועות לכל צמה.

מרכיבים :

1 ק"ג קמח

40 גרם שמרים טריים או 12 גרם שמרים יבשים

חצי כוס סוכר

2 ביצים

חצי כוס שמן קנולה

כוס וחצי עד כוס ושלושת רבעי מים פושרים

1 כפית מלח

ביצה טרופה, להברשה

שומשום או שקדים פרוסים

אופן ההכנה:

1 מערבבים בקערת המיקסר קמח, שמרים וסוכר. מחברים וו לישה ומתחילים ללוש, תוך הוספת הביצים והשמן.

2 מוסיפים כוס וחצי של מים, בהדרגה. אם יש צורך מוסיפים עוד מים, לאט לאט, עד לקבלת בצק מעט דביק (אצלי זה בדרך כלל כוס ושלושת רבעי מים).

3 ממשיכים בלישה ומוסיפים את המלח. לשים את הבצק 10 דקות נוספות ללא הפסקה, לא פחות (זמן הלישה מאוד חשוב), עד לקבלת בצק אחיד, מעט דביק ולא יבש.

חלת מפתח של עדיקוש - לפני האפייה (צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל)
לפני האפייה|צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל

4 מעבירים את הבצק לקערה, משמנים במעט שמן קנולה ומכסים במגבת להתפחה של שעה לפחות, עד הכפלת הנפח, בטמפרטורת החדר.

5 מוציאים את האוויר מהבצק ומחלקים ל-6 כדורים של 140 גרם כל אחד, ועוד 6 של 70 גרם כל אחד.

6 יוצרים רצועות מכל הכדורים ומקמחים אותן קלות. קולעים שתי צמות גדולות (3 רצועות) ושתיים קטנות (3 רצועות). לא מהדקים, כדי שיהיה לבצק מקום לתפוח.

7 מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומרכיבים עליה את כל הצמות לחלה בצורת מפתח: מסובבים את אחת הצמות הגדולות סביב רינג או צלחת ליצירת טבעת, ומחברים אליה את הצמה הארוכה השנייה בעזרת מים או ביצה טרופה. מחברים את שתי החלות הקטנות שישמשו כ"שיניים" של המפתח (ראו בסרטון).

8 מברישים את החלה במעט שמן קנולה כדי למנוע התייבשות, מכסים במגבת ומתפיחים כחצי שעה או יותר, עד הכפלת הנפח.

9 מחממים תנור ל-170 מעלות טורבו.

10 אחרי שהחלה תפחה מברישים אותה בביצה טרופה, מחכים 5 דקות ומברישים בשכבה נוספת.

11 מפזרים שומשום או פרוסות שקדים ואופים כ-30 דקות. מוודאים שהחלה אפויה בתחתית, מוציאים מהתנור ומכסים במגבת.

לבלוג של עדי - עדיקוש

ולעמוד האינסטגרם המהמם שלה

* נשאר בצק? הכינו ממנו לחמניות.