אוכל
צילום׃ רון יוחננוב, mako אוכל

בסופו של דבר, זאת השיטה הכי בטוחה להכין אורז

אורז מבשלים בסיר, נכון? לא נכון! כלומר אפשר, אבל באותה המידה אפשר להכין אותו בתנור - ולהיות בטוחים שהוא יצא אחיד יותר, אוורירי יותר, טעים יותר, והכל במינימום התעסקות. אז למה אתם מחכים, אם אפשר לשאול?

אוכל טוב | mako | פורסם 31/10/22 
  • זמן עבודהעשר דקות
  • זמן הכנהעד שעה
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר חלבי
Rating: 4.8 62 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

לאורז אפוי בתנור יש כמה יתרונות על פני אורז מבושל:

 

1. אורז אפוי הוא אוורירי יותר מאורז מבושל.

 

2. אורז אפוי יוצא אחיד יותר מאורז מבושל.

 

3. אורז אפוי לא נשרף בקרקעית.

 

4. אורז אפוי משאיר את הכיריים פנויות.

 

5. אורז אפוי מצריך פחות התעסקות מאורז מבושל.

 

6. אורז אפוי יוצא פחות גושי ודביק מאורז מבושל.

 

7. אורז אפוי קל יותר להכין גם בכמויות גדולות (אפילו ל-50 איש).

 

בשתי מילים, אפשר לומר שבניגוד לאורז שמבשלים בסיר - אורז בתנור הוא חסין תקלות. ולמה? ראשית, כי החום של התנור מתפזר טוב יותר מאשר החום של אש הכיריים; שנית - כי באפייה של אורז אין פיתוי לפתוח את הסיר ולהציץ או לערבב, מה שאף פעם לא עושה לאורז טוב; ושלישית - כי ההכנה שלו פשוט דורשת פחות תשומת לב. מרגע שהתבנית נכנסת לתנור - אתם יכולים להיות שקטים.

באיזה אורז משתמשים?
בעיקרון, כל המתכונים ממליצים על אורז לבן מאורך, שזה בגדול יסמין או בסמטי. אם אתם בעניין של אורז מלא אין שום בעיה, גם זה אפשרי - זה רק ייקח כמות גדולה יותר של נוזלים ופרק זמן ארוך יותר בתנור.

האם לשטוף את האורז?
כאן הדעות חלוקות. אם אתם מאלה שמאמינים בשטיפה של אורז לפני הבישול, בוודאי תרצו לעשות את זה גם לפני האפייה. אם לא - לא. בגדול היתרון של שטיפת האורז הוא היותו נקי יותר ופחות עמילני. אורז שלא נשטף ייטה יותר להיות דביק אחרי הבישול. אנחנו דווקא אוהבים את זה ככה, אבל כל אחד וטעמו. 

כמה אורז וכמה מים?
יש הטוענים שיחס המים והאורז באפייה צריך להיות זהה ליחסם בבישול (כלומר, 2 כוסות מים על כוס אורז במקרה של אורז פרסי, כוס וחצי מים במקרה של אורז בסמטי וכן הלאה, לפי הוראות היצרן). אחרים סבורים שאורז אפוי צריך מעט יותר נוזלים מאשר אורז מבושל. אנחנו מציעים להתחיל עם היחס הרגיל, ומקסימום לשנות, לפי טעמכם.

מרכיבים :

1 כוס אורז לבן (שטוף או לא שטוף, כרצונכם)

כפית שטוחה מלח 

2 כפות חמאה או שמן זית

2 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה:

1 מחממים את התנור ל-200 מעלות.

2 מפזרים את האורז בתבנית. מוסיפים את המלח והחמאה או השמן. יוצקים את המים הרותחים ומערבבים (אם השתמשתם בחמאה, יש לוודא שהיא נמסה והתערבבה היטב).

3 מכסים את התבנית בשכבה כפולה של נייר אלומיניום.

4 אופים עד שהמים נספגים, 25 עד 30 דקות. מוציאים מהתנור ומשאירים מכוסה 5 דקות. מאווררים את האורז במזלג ומגישים (אסכולה אחרת אומרת שקודם פותחים את האורז במזלג ואז מניחים לו לעוד כמה דקות. כך או כך זה יוצא מוצלח).

אורז כתום (צילום: רון יוחננוב, mako אוכל)
אורז כתום|צילום: רון יוחננוב, mako אוכל

הערות:

- הקפידו שהתבנית תהיה מספיק גדולה בשביל שהאורז יוכל לתפוח. אם הגובה של האורז והמים עובר את אמצע התבנית - החליפו לאחת גדולה יותר.

- אפשר להכין את האורז לא בתבנית אלא בסיר שמותר להכניס לתנור, ואז אין צורך בנייר אלומיניום. פשוט סוגרים את הסיר היטב.

- שאריות האורז יישמרו בכלי אטום במקרר עד 4 ימים.

אפשרויות לשדרוג:

- תמיד טעים יותר לבשל אורז בציר ולא במים. רק הקפידו להביא אותו לרתיחה קודם (ואל תשכחו להתאים את כמות המלח).

- אפשר להחליף חלק מהמים בעגבניות מרוסקות.

- אפשר להוסיף לאורז מעט רוטב סויה, להמלחה מעט אחרת.

- אפשר לשדרג את האורז במעט קליפת לימון, לפני או אחרי האפייה (יש כאלה שמוסיפים גם מעט מיץ).

- אפשר לאפות את האורז עם לקט קפוא של ירקות, איזה שאוהבים, או כמובן עם קוביות של ירקות טריים.

- אפשר פשוט להכין את האורז האפוי הזה, של רון יוחננוב.