עוגות בחושות הן אומנם המאפה הפשוט ביותר בספר, אבל דווקא בגלל זה כשמוציאים מהתנור עוגה בחושה שכשלה – וזה קורה לא מעט – שברון הלב גדול כל כך. איפה כבר אפשר לטעות בערבוב של קמח, ביצים, סוכר, חמאה או שמן ועוד תוספת או שתיים? אז מתברר שיש איפה לטעות, טעויות קטנות ומעצבנות, שאם רק היינו יודעים להיזהר מהן היינו יכולים להוציא מתחת ידנו עוגה שאנחנו גאים בה.

אז אם גם אתם הכנתם עוגה בחושה והיא שקעה לכם אחרי האפייה, או לחלופין נסדקה ופיתחה גיבנת מוזרה, או התגלתה כלא מספיק אפויה מבפנים – הטיפים הבאים יבטיחו שזה לא יקרה שוב. 

>> העוגות הבחושות שאנחנו הכי אוהבים

1. בלילה של עוגה בחושה ממלאים רק עד שלושת רבעי מגובה התבנית. כן, גם אם זה אומר שאתם נשארים עם כמות בלילה בקערה שהיא לא לפה ולשם, ונאלצים להוסיף עוד שני מאפינס שלא תכננתם עליהם. אחרת היא תיזל לכם בתנור, ותמצאו את עצמכם מקללים לא רק אותה אלא את היום שנולדתם. יודעים מה, אפילו לזרוק שאריות בלילה לפח עדיף על מילוי של התבנית עד הסוף.

2. אם העוגה נראית לכם מוכנה אחרי פרק זמן קצר משמעותית מהמצוין במתכון – אל תתפתו להוציא אותה. אם נוציא מהתנור עוגה שלא נאפתה די הצורך היא פשוט תקרוס לתוך עצמה, ובמרכזה ייווצר שקע מכוער. ולא, לא יעזור לכם למלא אותו בקצפת, כי בניגוד לעוגות אחרות – בעוגה בחושה מכתש הוא לא רק עניין אסתטי אלא כמעט תמיד מבשר על אפייה לא מספיקה. אז מה כן? הנמיכו את החום, או הניחו נייר אלומיניום על העוגה באופן רופף, כדי שלא תישרף מבחוץ בעודה נאה מבפנים. מה שמוביל אותנו לטיפ הבא.

3. הישמרו מפני אפייה בחום גבוה מדי. הסכנה במקרה כזה היא גם של עוגה שמוכנה רק למראית עין, אבל גם של היווצרות קרע בחלק העליון של העוגה. ההסבר פשוט: כשחום התנור גבוה מדי החלק החיצוני של העוגה נאפה מהר בעוד שהחלק הפנימי עדיין נאפה ותופח – והאוויר של התפיחה פשוט סודק וקורע את העוגה מלמעלה.

עוגת בננות (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
אפשר בלי החרבו דרבו למעלה|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

4. תקשיבו למה שאומרים לכם. גם אם אתם אופים מדופלמים, אם לא תקראו את המתכון כמו שצריך ותיצמדו להוראות – הסיכוי שלכם לפשל גדול יותר ממה שאתם חושבים. קחו לדוגמה הוראה כמו לנפות את הקמח – לכאורה מדובר בשלב מציק ומיותר, אבל למעשה הוא אומנם מציק אבל לא מיותר בכלל. הניפוי הזה יכול להיות ההבדל בין עוגה אוורירית לעוגה דחוסה או לא אחידה במרקמה. שימוש בחמאה קרה מדי גם יכול להסתיים במרקם לא אחיד, וככה גם ביצים שלא הוקצפו מספיק.

5. הקפידו על סדר הכנסת המצרכים לקערה. גם אם נראה לכם שלא, יש סיבה שהקמח ואבקת האפייה נכנסים אחרונים לבלילה וכמה שיותר סמוך לאפייה. הקמח נכנס אחרון כדי שלא יפתח גלוטן (בלחם אנחנו רוצים שהוא יעשה את זה, בעוגה בחושה ממש לא), וזאת גם הסיבה שהרבה מתכונים מבקשים לערבב את הבלילה רק עד שהקמח נטמע ולא יותר; הסיפור של אבקת האפייה (או הסודה לשתייה) הוא שמרגע שהיא באה במגע עם נוזל חומצי היא מתחילה לפעול, ואנחנו לא רוצים "לבזבז" את הפעילות שלה לפני כניסת העוגה לתנור.