כ-70-80 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת בארץ סובלת מחוסר בוויטמין D. מחסור זה יכול להתפתח עקב אי חשיפה מספקת לשמש או לחילופין אי צריכת מקורות תזונה עשירים בוויטמין D.

מאז פרוץ הקורונה לחיינו, החשיבות של צריכת ויטמין D עלתה במיוחד. משרד הבריאות אף פרסם בתחילת המגפה כי אחד הוויטמינים החשובים ביותר לגוף בתקופה זו הוא ויטמין D. על פי ההמלצות שפורסמו, צריכת ויטמין D יכולה להפחית את הסיכון לדלקות אקוטיות בדרכי הנשימה ולסייע בהתמודדות עם זיהומים במערכת הנשימה ועם דלקת ריאות העלולה להתפתח כתוצאה מהדבקות בקורונה. לעומת זאת, מחסור בוויטמין D עלול להפחית את היכולת שלנו לייצר נוגדנים ובכך להפחית את היכולת שלנו להתמודד עם המגפה.

ולכן, אם אתם עובדים מהבית בזמנים אלה, כבר הפסקתם לספור את כמות הפעמים בהן נכנסתם לבידוד או שאתם חוששים שאתם לא נחשפים מספיק לשמש, כדאי שתקפידו לצרוך ויטמין D על ידי תזונה מתאימה. משרד הבריאות ממליץ על צריכה יומית של 800-1000 יחידות בינ"ל של ויטמין D לאדם.

דג אמנון חריף (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
דג אמנון חריף|צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

אמנון ישראלי טרי: אלוף בוויטמין D

דג אמנון ישראלי טרי נחשב לאחד המאכלים העשירים ביותר בוויטמין D. האמנון מכיל 1,920 יחידות ויטמין D (שהן 48 מק"ג ויטמין D) ל- 100 גרם. למעשה, צריכה של 360 גרם פילה אמנון טרי בחלוקה לאורך השבוע, מספקת את כלל הצריכה השבועית לאדם בוגר, המומלצת כיום ע"י משרד הבריאות. חשוב להקפיד על צריכה של אמנון טרי ולא אמנון קפוא, בכדי ליהנות באופן מיטבי מהערכים התזונתיים הנשמרים בדג הטרי. גם דג פורל טרי הגדל בארץ עשיר במיוחד בוויטמין D. הפורל מכיל 800 יחידות ויטמין D ל- 100 גרם פילה ולכן מהווה מקור מומלץ נוסף לאספקה של ויטמין זה.

בנוסף לדגים ניתן למצוא ויטמין D בביצים (2.8 מק"ג ב- 100 גרם חלמון ביצה), בחלק ממוצרי החלב המועשרים בוויטמין D ובמספר מיני פטריות (23). יחד עם זאת, כפי שעולה מהנתונים המצוינים בגרף, אין שום מזון שמתחרה בכמות ויטמין D המצויה בדגים.

"מלבד היותו מקור מצוין לוויטמין D, האמנון נחשב למקור איכותי לחלבון והוא דל בשומן ובנתרן - מה שהופך אותו למאכל נהדר בתקופה זו. למעשה, מדובר בדג שמתאים לכל שכבות הגיל, ובקלות ניתן להכין ממנו מנה מזינה ובריאה ובעיקר טעימה", מסבירה דר' תורי גולדשטיין, דיאטנית קלינית ויועצת מקצועית לארגון מגדלי הדגים בישראל.

אז עכשיו, כשאתם מכירים את יתרונותיו הבריאותיים של האמנון ומודעים להמלצה החשובה של משרד הבריאות, קבלו מתכון קל וטעים אש, עם אמנון ישראלי טרי:

אמנון ברוטב פלפלים צבעוניים / אינס שילת ינאי

זמן הכנה: 45 דקות

דרגת קושי: קלה

כמות:: 3 מנות

לפעמים בא לנו מנה עסיסית עם רוטב שטובלים בו את הלחם ומלקקים את האצבעות, אבל אין לנו חשק וזמן לבשר בבישול ארוך. איזה מזל שיש את המנה הזאת: מושט ישראלי טרי ופלפלים בכל הצבעים שתצליחו למצוא.

אמנון ברוטב פלפלים צבעוניים (צילום: אמיר מנחם, סטיילינג: אינס שילת ינאי, mako אוכל)
אמנון ברוטב פלפלים צבעוניים|צילום: אמיר מנחם, סטיילינג: אינס שילת ינאי, mako אוכל

המצרכים (3 מנות):

3 יחידות פילה אמנון ישראלי טרי

לרוטב:

רבע כוס שמן (מומלץ שמן זית)

3 פלפלים מתוקים בצבעים שונים חתוכים לרצועות

1 פלפל חריף, חצוי (לא חובה, רק לאוהבי החריף)

6 שיני שום פרוסות

2 כפות רסק עגבניות

1 כף גדושה פפריקה

חצי כף כמון

1 כפית כורכום

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור גרוס

חצי כוס כוסברה קצוצה

חצי כוס פטרוזיליה קצוצה

חצי כוס סלרי קצוץ

3 פרוסות לימון

מים עד לכיסוי

אופן ההכנה:

1. מטגנים בשמן על סיר רחב את הפלפלים והשום כ-3 דקות.

2. מוסיפים את רסק העגבניות והתבלינים היבשים ומערבבים.

3. מוסיפים כוס מים, את הסלרי והפטרוזיליה, ומניחים מעל הרוטב את הדגים.

4. מניחים על הדגים את פרוסות הלימון, ומעליהם את הכוסברה.

5. מוסיפים מים עד לכיסוי הדג ומבשלים על אש נמוכה כ-25 דקות, כשמדי פעם "משקים" את הדג עם הרוטב.

>>למתכון המלא של הדג לחצו כאן

>>למתכון נוסף עם דג אמנון לחצו כאן

>> לעוד מתכונים מעולים עם דג אמנון היכנסו למתחם "דגים ישראלים" 

באפליקציית איזי ריכזו את כל המסעדות והעסקים באזורכם שמוכרים דגים טריים: