הוא נחשב לעוף הלאומי וישראלים צורכים אותו יותר מכל בשר אחר. הנה ארבעה מתכונים שמוכיחים שוב שעוף הולך נהדר כמעט עם כל דבר.

>> בואו לחפש אותנו בפייסבוק, טעים שם

קציצות קימל וחצילים (צילום: לימור לניאדו-תירוש)
קציצות קימל וחצילים|צילום: לימור לניאדו-תירוש

קציצות קימל וחצילים

קציצות עוף מבושלות בניחוח קימל, ברוטב סמיך של חצילים ועגבניות.

לקציצות:
500 גרם בשר עוף או הודו טחון
1 גזר, קלוף ומגורר
1 תפוח אדמה קטן, קלוף ומגורר
1 ביצה
1/3 כוס פירורי לחם
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור גרוס
½ כפית כמון
½ כפית קימל טחון
¼ כפית פפריקה חריפה
2 שיני שום, כתושות

לחציל הצלוי:
2 חצילים בינוניים בעלי קליפה מבריקה
2 בצלים, קצוצים לקוביות גדולות
5 כפות שמן זית
½ כפית מלח גס

לרוטב:
3 כפות שמן זית
6 שיני שום, פרוסות
1 כף פפריקה מתוקה
1 כפית כמון
½ כפית קימל טחון
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור גרוס
¼ כפית פפריקה חריפה
700 גרם (½ סלסילה גדולה)
עגבניות שרי, חצויות
1 כפית סוכר
1/2 1 כוסות מים
½ כוס פטרוזיליה, קצוצה

אופן ההכנה:

1. שמים בקערה את חומרי הקציצות ומערבבים היטב. מכניסים את התערובת למקרר לשעה.

2. מוציאים מהמקרר, ובידיים רטובות צרים קציצות מעט פחוסות ומחזירים למקרר עד השימוש.

3. מחממים תנור ל-200 מעלות. קולפים את החצילים, תוך השארת מעט פסים של הקליפה וחותכים לקוביות בינוניות. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומניחים בה את קוביות החצילים ואת קוביות הבצלים, מוסיפים שמן זית ומלח גס, מערבבים מעט וצולים 30-25 דקות, עד הזהבה. מערבבים מדי פעם.

4. הרוטב: בסיר רחב ושטוח מחממים שמן ומטגנים שום ותבלינים עד שעולה מהם ריח נעים. מוסיפים עגבניות שרי ומטגנים 5 דקות. מוסיפים את החצילים והבצלים הצלויים, מערבבים ומוסיפים סוכר ומים. מביאים לרתיחה ומוסיפים את הקציצות לסיר. מכסים, מביאים לרתיחה בשנית ומבשלים על בעבוע עדין במשך 20 דקות.

5. מערבבים בזהירות, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 20 דקות נוספות. מוסיפים פטרוזיליה, מערבבים קלות ומגישים לצד אורז מהביל.

* להתאמת היין המושלם למנה לחצו כאן

עוד באוכל טוב:

העוף ממרקש (צילום: לימור לניאדו-תירוש)
העוף ממרקש|צילום: לימור לניאדו-תירוש

העוף ממרקש

תבשיל עוף בזעפרן, כמהין וארטישוק ירושלמי.

מרכיבים:
6 שוקי עוף, שטופות ומיובשות
6 ירכי עוף, שטופות ומיובשות

למשרה:
1/3 כוס שמן זית
½ כפית מלח גס
½ כפית פלפל שחור טחון
½ כפית כורכום
½ כפית כמון
2 עלי דפנה
1 כפית מחית כמהין שחורה
או כף שמן כמהין

לתבלינים:
10 חוטי זעפרן
½ כפית גרגירי כוסברה
½ כפית זרעי כמון
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור טחון
½ כפית כורכום

לרוטב:
600 גרם ארטישוק ירושלמי
1 כפית מיץ לימון
3 כפות שמן זית
2 כרשות, שטופות ופרוסות לחצאי עיגולים
4 גבעולי סלרי, פרוסים לטבעות דקות
20 שיני שום, קלופות
2 עגבניות, חתוכות לקוביות גדולות
חופן גפרורי שקדים מולבנים, קלויים

אופן ההכנה:

1. מערבבים את חומרי המשרה בקערה, מעסים את חלקי העוף במשרה ומכניסים למקרר למשך שעה.

2. קולים במחבת יבשה זעפרן, גרגירי כוסברה וזרעי כמון במשך כדקה או עד שהם מפיצים ריח נעים. מעבירים למכתש ועלי או למטחנת תבלינים וכותשים לאבקה גסה. מוסיפים את שאר התבלינים ומערבבים.

3. קולפים את הארטישוק הירושלמי, פורסים לרבעים ומשרים במים קרים עם כפית מיץ לימון למשך שעה.

4 מחממים שמן זית בסיר גדול המתאים לתנור ומטגנים את הכרישות במשך 5 דקות. מוסיפים סלרי ושיני שום וממשיכים בטיגון 5 דקות נוספות. מערבבים מפעם לפעם.

5. מסננים את פלחי הארטישוק הירושלמי ומוסיפים לסיר, מטגנים דקה. מוסיפים עגבניות ותבלינים, מערבבים, מכסים ומבשלים 10 דקות על להבה בינונית.

6. מגבירים מעט את הלהבה, מוסיפים את חלקי העוף המושרים ומבשלים בסיר מכוסה 20 דקות. מערבבים בזהירות, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד שעה. אם יש צורך, מוסיפים מעט מים במהלך הבישול.

7. מחממים תנור ל-150 מעלות. מערבבים שוב, מעבירים את הסיר המכוסה לתנור וצולים שעה. זורים שקדים קלויים ומגישים עם אורז לבן או קוסקוס.

* להתאמת היין המושלם למנה לחצו כאן

עוף סגול (צילום: לימור לניאדו-תירוש)
עוף סגול|צילום: לימור לניאדו-תירוש

עוף סגול

תבשיל עוף באורז אדום, כרוב סגול, קימל ובירה.

מרכיבים:
¼ כוסות אורז אדום, מושרה 3 שעות במים קרים
12-10 שוקי עוף, שטופות ומיובשות
6 כפות שמן

לתבלינים:
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית פלפל אנגלי טחון
1 כפית קימל טחון

לאורז:
1 כרוב סגול, ללא העלים החיצוניים
2 כרשות, שטופות ופרוסות לחצאי עיגולים
סלסילת פטריות שמפיניון, פרוסות
12 שיני שום, קלופות
1 כפית מלח גס
1 כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית סוכר
1/4 1 כוסות מים
½ כוס בירה לבנה או יין לבן
2 נקניקיות עגל (לא חובה)

אופן ההכנה:

1. בצלחת שטוחה מערבבים את התבלינים ומצפים את השוקיים היטב.

2. בסיר רחב ושטוח (32-30 ס"מ) המתאים לתנור מחממים 4 כפות שמן ומטגנים את שוקי העוף משני הצדדים, עד להשחמה. מעבירים לצלחת עם נייר סופג.

3. בינתיים קוצצים את הכרוב לשערות דקות.

4. מוסיפים לאותו הסיר עוד 2 כפות שמן ומטגנים כ-20 דקות כרשות וכרוב עד שנפחם יורד והירקות משחימים מעט.

5. מחממים תנור ל 150- מעלות. מוסיפים לסיר פטריות, שיני שום, מלח, פלפל וסוכר. מסננים את האורז ומוסיפים לסיר. מטגנים 2 דקות (בשלב זה אפשר להוסיף חצאי עיגולי נקניקיות).

6. מניחים את שוקי העוף בעיגול מעל האורז, יוצקים מעל מים ובירה, מרתיחים, מכסים ומעבירים לתנור. צולים כשעתיים. התבשיל טעים יותר ביום המחרת.

עוף שחור בשזיפים (יח``צ: לימור לניאדו-תירוש)
עוף שחור בשזיפים|יח``צ: לימור לניאדו-תירוש

עוף שחור בשזיפים

עוף צלוי בטעמים אסייתים של שזיפים, יין, תה וסויה.

מרכיבים:
1 עוף שלם במשקל 1/2 1 קילו, שטוף ומיובש
1 כפית מלח גס
1 כפית פלפל שחור גרוס
3 כפות שמן זית
למשרה (ל-2 עופות)
15-10 (750 גרם) שזיפים אדומים טריים, חצויים ומגולענים
1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר לבן
3 כוכבי אניס
2 כפיות ג'ינג'ר מגורר
½ כפית קינמון
2/3 כוס רוטב סויה
2/3 כוס יין אדום
3 שקיקי תה ארל גריי

אופן ההכנה:

1. המשרה: שמים בסיר בינוני שזיפים, סוכר, כוכבי אניס, ג'ינג'ר וקינמון, מכסים ומבשלים על בעבוע בינוני במשך 30 דקות.

2. מוסיפים רוטב סויה, יין ושקיקי תה, מרתיחים ומבשלים על בעבוע בינוני, ללא מכסה, עוד 30 דקות. מוציאים את שקיקי התה וכוכבי האניס. מצננים ומרסקים במוט ידני או בבלנדר, עד שמתקבלת מחית חלקה.

3. מצליבים את רגלי העוף וקושרים בחוט עמיד לבישול. מניחים בתבנית ומשרים ב-½ מכמות המשרה. חשוב להחדיר לבטן העוף כמות נדיבה של משרה. את מה שנותר מהמשרה שומרים במקרר בצנצנת נקייה.

4. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומכניסים למקרר משך יומיים. מדי פעם הופכים את העוף ומעסים אותו היטב.

5. מוציאים את העוף מהמקרר שעה לפני הצלייה. מחממים תנור ל-220 מעלות.

6. משמנים תבנית צלייה בשמן זית. מוציאים את העוף מהמשרה ומשאירים על העוף רק את המשרה שמצפה אותו. מעבירים לתבנית הצלייה כשצד החזה כלפי מעלה. שומרים 3 כפות משרה לציפוי העוף במהלך הצלייה.

7. זורים על העוף מלח, פלפל ושמן זית וצולים בתנור 10 דקות.

8. הופכים את העוף, מברישים אותו בזריזות ב-2 כפות משרה וצולים 10 דקות נוספות.

9. מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות. מברישים את העוף ברוטב שניגר בתבנית וצולים עוד 30 דקות. הופכים את העוף, חוזרים על פעולת ההברשה עם הרוטב שניגר בתבנית ועם שארית המשרה וממשיכים בצלייה 30 דקות. משך הצלייה הכולל הוא שעה ו-20 דקות.

10. מעבירים את העוף לצלחת הגשה וממתינים 10 דקות עד הפריסה.

מנה עיקרית, כריכת הספר (צילום: לימור לניאדו-תירוש)
כריכת הספר|צילום: לימור לניאדו-תירוש

מנה עיקרית, לימור לניאדו תירוש, הוצאת מטר, 98 שקלים.

>> לכל המתכונים לראש השנה