מקרר (צילום: vandervelden, Istock)
לזרוק? לשמור? הדילמה הנצחית|צילום: vandervelden, Istock

מדי פעם, כשאנחנו מוצאים את הזמן וכשנגמרים לנו כל התירוצים, אנחנו מנקים את ארונות המטבח. ואז אנחנו מוצאים את עצמינו זורקים המון אוכל - פסטות, אורז ואפילו קופסאות שימורים שפג תוקפם זה מכבר. בזבוז? לחשוב פעמיים? אנחנו אפילו לא ממצמצים כשאנחנו משליכים הכל לפח. הרי אי אפשר להשתמש בהם אחרי התאריך האחרון לשיווק, לא? 

זריקת מזון הפכה בשנים האחרונות לבעיה רצינית ביותר, אפשר להגיד אפילו מכה של ממש בארצות הברית, שם זורקים כמעט חצי מהמזון שקונים. מדובר על מיליונים על גבי מיליונים של טונות אוכל שנזרקים בשנה, שמהווים יותר מ-20 אחוז מכלל הזבל. למעשה, אנחנו זורקים יותר אוכל מאשר פלסטיק, נייר, מתכת או עץ.

>> בואו להגיד היי בפייסבוק

"שומר האוכל" של משרד החקלאות

בזבוז המזון המוגזם הזה מדאיג את משרד החקלאות האמריקאי, שהחליט לזרום עם רוח התקופה ובנה אפליקציה חדשה בשם Food Keeper (או "שומר אוכל" בשבילכם). האפליקציה, כפי שמתבקש משמה, אמורה לעזור לכם להגיע להחלטה לגבי כשירות האוכל שלכם ולמנוע בזבוז. אתר Munchies בחן אותה

אז מצד אחד המטרה היא שיפסיקו לזרוק לפח מוצרים טובים לשימוש רק בגלל שהם עברו את התאריך האחרון לשיווק, המצוין על האריזה, מצד שני - בעיה משמעותית נוספת איתה מתמודדים בארצות הברית היא תחלואה עקב אכילת מזון מקולקל או פג תוקף, כך שמטרה נוספת של המשרד היא לגרום לאנשים לוותר על הרעיון ולא לאכול את הסלמון שמונח להם כבר שבועיים וחצי במקרר.

עוד באוכל טוב:

 

סלט פסטה עם פלפלים קלויים (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
יש מוצרים שיישארו טובים גם אחריכם|צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל



מה שעלה בבירור מפרויקט ה"זרוק את זה או שמור את זה" של המשרד הוא המלצה להתעלם לחלוטין מהתאריך האחרון שעל גבי מזון יבש וקופסאות שימורים. עד כמה להתעלם? לגמרי. אם על הפסטה שקניתם כתוב שהיא טובה עד מרץ 2016, תרגישו חופשי להשתמש בה גם ב-2020.

אם זה נשמע לכם מוזר, קחו בחשבון שגם אם לא אכלתם אוכל ישן בכוונה, סביר להניח שכבר יצא לכם לאכול משהו עתיק שנח בארון תקופה, פשוט לא ידעתם מזה. זוכרים את הארוחות האלה אצל דודה שלכם? אז שם, למשל.

לא מזהה את הרביולי שלכם 

אז מסתבר שאצל קופסאות השימורים גיל הוא באמת רק מספר, אבל הכלל הזה ממש לא תופס לגבי בשר, חלב ושאר מוצרים שנוטים למשוך חיידקים, כך שלא מעט אנשים התבלבלו מההמלצות של המערכת.

בנוסף, בזמן שחלק מהמוצרים לוו בהמלצות ברורות לגבי צריכתם אחרי המועד, מוצרים אחרים זכו להמלצות מעורפלות, למשל: "מחזיק שלושה עד ארבעה ימים בקירור". האם הכוונה לשלושה ימים מהפתיחה? מהקנייה? מהרגע שבו הגיתם את הרעיון לקנות אותו?

בעיה נוספת היא שישנם מוצרים שהמערכת כלל לא זיהתה; רביולי, סנדוויץ' חביתה מאתמול או אגרולים שהזמנתם ממסעדה סינית מפוקפקת זכו כולם לאותה תגובה מהמערכת – "אין תוצאות".

יעילות האפליקציה אמנם חלקית בלבד, אבל תמיד אפשר לעבוד עם כלל הזהב – לא בטוחים? עדיף לזרוק. אלא אם מדובר בקופסת שימורים בודדת במדף העליון של הארון שלכם. ואתם ממש רעבים.

>> חדשות האוכל שלנו