מרק הוא מנת פתיחה מצוינת לארוחה חמה, גדולה כקטנה בחורף. מתכונאי העל בני סיידא בשלושה מתכוני מרקים שלא מצריכים יותר מדי עבודה - אלא אם כן אתם רואים בבלנדר מוט - הלא הוא מוט הריסוק - עבודת פרך. בחרנו שלושה מרקים פשוטים-פשוטים שנותנים תוצאה נהדרת ומרשימה.
מרק ארטישוק ירושלמי עם כרישה וכרובית
המרכיבים (8 מנות):
50 גרם חמאה
4 כפות שמן זית
1 בצל, קצוץ דק
2 כרישות (החלק הלבן בלבד), קצוצות
700 גרם ארטישוק ירושלמי, קלופים ופרוסים
4 תפוחי־אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
מלח, פלפל שחור גרוס
קורט אגוז מוסקט טחון
1/4 2 ליטרים (9 כוסות) מרק ירקות צח, או מים
1 כרובית קטנה, מפורקת לתפרחות
1 מיכל שמנת מתוקה
להגשה: 150 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
אופן ההכנה:
1. ממיסים בסיר בינוני את החמאה עם שמן הזית. מוסיפים את כל הירקות פרט לכרובית ומאדים בסיר מכוסה 10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
2. מתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט, מוסיפים את המרק או המים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 30 דקות, עד שכל הירקות מתרככים.
3. במקביל מבשלים את הכרובית במים מומלחים במשך 10 דקות עד שהיא מתרככת, אבל לא יתר על המידה. מסננים.
4. מרסקים את המרק במוט ריסוק, מוסיפים את השמנת ומביאים לסף רתיחה. טועמים ומשפרים תיבול.
5. לפני ההגשה מוסיפים את הכרובית למרק ומחממים יחד. מחלקים למנות, זורים מעל את הגבינה המגוררת ומגישים.
מרק עגבניות שרי ופסטה
המרכיבים (6 מנות):
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים, קצוצים
1 שורש סלרי, קלוף ומגורר גס
2 שורשי פטרוזיליה, קלופים ומגוררים גס
1 פלפל ירוק חריף, נקי מגרעינים וקצוץ
5 שיני שום, קצוצות
1 ק"ג עגבניות שרי, חצויות
3 כפות ממרח עגבניות מיובשות
1 ליטר (4 כוסות) מרק ירקות צח, או מים
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כפית סוכר
150 גרם פסטה קצרה (משקל לפני בישול), מבושלת לפי הוראות היצרן
להגשה: 1/2 כוס בזיליקום, קצוץ
אופן ההכנה:
1. מחממים בסיר בינוני את שמן הזית. מוסיפים את הבצל, שורש הסלרי, שורש הפטרוזיליה, הפלפל החריף והשום ומטגנים על להבה גבוהה, תוך ערבוב, במשך 5 דקות. מוסיפים את עגבניות השרי וממרח העגבניות ומטגנים 4 דקות.
2. מוסיפים את המרק או המים, מתבלים במלח ופלפל ובסוכר ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה 30 דקות, עד שכל הירקות מתרככים.
3. מרסקים את המרק במוט ריסוק, מוסיפים את הפסטה המבושלת ומחממים יחד.
4. מחלקים למנות, זורים מעל את הבזיליקום, ומגישים.
מרק קרם חצילים ופלפלים קלויים
המרכיבים (6 מנות):
4 חצילים, קלויים, קלופים ומרוסקים
4 פלפלים אדומים, קלויים, קלופים וקצוצים
50 גרם חמאה
4 כפות שמן זית
2 כרישות (החלק הלבן בלבד), קצוצות
1 בצל סגול, קצוץ
2 שיני שום, כתושות
1 כף עלי תימין
מלח, פלפל שחור גרוס
קורט אגוז מוסקט טחון
1/2 1 ליטרים (6 כוסות) מרק ירקות צח, או מים
1 מיכל שמנת מתוקה
להגשה: קרוטונים (עדיף תוצרת בית)
אופן ההכנה:
1. שמים במסננת את החצילים והפלפלים הקלויים, ומשהים כ-3 שעות להגרת נוזלים מיותרים.
2. ממיסים בסיר בינוני את החמאה יחד עם שמן הזית. מוסיפים את הכרישה, הבצל והשום, מטגנים 10 דקות על להבה בינונית־גבוהה ובוחשים מדי פעם. מוסיפים את החצילים, הפלפלים והתימין ומתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט.
3. מוסיפים לסיר את המרק או המים ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ-30 דקות, עד שהירקות מתרככים לחלוטין.
4. מרסקים את המרק במוט ריסוק, מוסיפים את השמנת ומביאים לסף רתיחה. מגישים חם עם קרוטונים.
ספר המרקים של בני סיידא, "מרק חם", הוצאת מודן