אפייה מהירה של ארז קומרובסקי - הכריכה (צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר)
מהרו מהרו והניחו ידיים על הספר החדש של ארז קומרובסקי|צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר

לחם סיידר תפוחים וצ'דר

השילוב בין תפוחי עץ לגבינת צ'דר בדברי מאפה נפוץ מעבר לים ואצלנו מוכר פחות. אבל אני גר בממלכת התפוחים הישראלית. התפוחים של הרי הגליל הגבוהים הם מתוקים ומושלמים במיוחד בחודשים אוקטובר ונובמבר, כשאנחנו, תושבי המצפים והקיבוצים באזור, יוצאים ללקט את הפרי שנותר על העצים לאחר הקטיף. אל תתבלבלו, אין ללחם הזה קשר לעוגת תפוחים. זהו לחם מתוק-מלוח ועסיסי, עם ניחוח תפוחים והרבה גבינה, מענג לגוף ולנשמה. הסיידר התוסס מפעיל את אבקת האפייה שבקמח ויוצר את התפיחה, בעוד שהאלכוהול מתנדף באפייה.

בפייסבוק שלנו יש עוד טונות של אוכל טעים

חפשו על מדפי הסופר סיידר אלכוהולי יבש מקומי. ניתן כמובן להשתמש גם בסיידר אלכוהולי חצי יבש או מתוק, רק שהתוצאה תהיה מתוקה יותר, בהתאמה.

המרכיבים:
3 כוסות קמח תופח
1 כפית מלח ים
¼ כוס סירופ מייפל אמיתי
1 בקבוק (330 מ"ל) סיידר תפוחים אלכוהולי יבש
1 תפוח עץ ירוק מקולף ומגורר בפומפייה
1 כוס גבינת צ'דר מגוררת בפומפייה
50 גרם חמאה מומסת

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה (כדאי להצמיד את הנייר לתבנית בעזרת מעט חמאה רכה או שמן).

2. מערבבים את הקמח והמלח בקערה גדולה. יוצרים גומה במרכז ויוצקים לתוכה את סירופ המייפל והסיידר. מוסיפים את התפוח המגורר וגבינת הצ'דר ומערבבים רק עד שמתקבלת עיסה אחידה. יש להקפיד שלא לערבב יתר על המידה. מניחים לבצק לנוח כ-5 דקות.

3. יוצקים את הבצק לתבנית, מעצבים לצורת כיכר ואופים 45 דקות.

4. שולפים את התבנית מהתנור בזהירות, יוצקים מעליה את החמאה המומסת ואופים כ-10 דקות נוספות. מצננים כ-10 דקות ומעבירים לרשת צינון. מגישים טרי ככל האפשר.

לחם שום ורוזמרין, אפייה מהירה של ארז קומרובסקי (צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר)
לחם שום ורוזמרין. התוצאה ממכרת|צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר

לחם שום ורוזמרין

מעין עוגה מלוחה. החריגה מכלל המהירות כאן היא שיש לצלות ראשי שום יום מראש, אבל הטרחה לא גדולה. את שיני השום הצלויות, שנעשו מתוקות כמו סוכריות, אופים בתוך הכיכר והתוצאה ממכרת. אני ממליץ להשתמש בשום מקומי שאיכותו טובה משל השום המיובא, ובאביב, לזמן קצר, בשום טרי, זה שנקרא שום ירוק.

המרכיבים:
לשיני השום הצלויות:
2 ראשי שום (3 אם משתמשים בשום ירוק)
שמן זית
ללחם:
¾1 כוסות קמח כוסמין קר (מהמקרר)
1 כף אבקת אפייה
¾ כפית מלח ים
½ כפית פלפל שחור גרוס
½ כפית פלפל צ'ילי גרוס
מחטים מ-2 גבעולי רוזמרין, קצוצות דק
2 ביצים בגודל בינוני (M)
1/3 כוס שמן זית איכותי
½ כוס חלב 3%

לאפייה:
1 ראש שום שלם חצוי לרוחב
1 גבעול רוזמרין
מעט קמח כוסמין

אופן ההכנה:

1. צולים את ראשי השום לילה מראש: מחממים תנור ל-200 מעלות, ובעזרת סכין חדה קוטמים את הרבע העליון של ראשי השום ומניחים בתבנית כך שצדם החתוך פונה כלפי מעלה. יוצקים 3-2 כפות שמן זית מעל כל ראש שום. מכסים ברדיד אלומיניום וצולים בתנור כ-45 דקות, עד ששיני השום זהובות ורכות. מניחים להתקרר ואז מפרידים את ראשי השום לשיניים.

2. למחרת מחממים תנור ל-180 מעלות. משמנים תבנית אינגליש קייק ומרפדים אותה בנייר אפייה.

3. מערבבים בקערה גדולה את קמח הכוסמין, אבקת האפייה, המלח, הפלפל השחור, הצ'ילי והרוזמרין.

4. בקערה נפרדת, טורפים את הביצים, שמן הזית והחלב לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לתערובת הקמח ומערבבים רק עד שהחומרים מתאחדים. מחלצים את השום מתוך השיניים (בלחיצה קלה על השיניים), מקפלים פנימה ומערבבים.

5. מעבירים את העיסה לתבנית ומשטחים לשכבה אחידה. משקיעים את חצאי ראש השום בתוך הבצק כשהצד החתוך פונה כלפי מעלה. יוצקים מעל כל מחצית שמן זית. מניחים מלמעלה את גבעול הרוזמרין ומפדרים את פני המאפה במעט קמח כוסמין. אופים בתנור החם כ-50 דקות, עד שהמאפה זהוב ומפיץ ניחוח. מצננים כ-10 דקות, משחררים מהתבנית ומעבירים לרשת צינון.


לחם שום ורוזמרין, אפייה מהירה של ארז קומרובסקילחם  (צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר)
לחם כוסמת ובצל מטוגן. שילוב מהילדות|צילום: ארז בן שחר, אפייה מהירה, הוצאת כתר

לחם כוסמת ובצל מטוגן

אחת התרומות הקולינריות החשובות מתוצרת מזרח אירופה (וטעם ילדות שחרות בזיכרון שלי) הוא השילוב של כוסמת עם בצל מטוגן. כאן נוספו לשני אלה קמח כוסמת, שמנת חמוצה וגרגירי כוסמת קלויים שמתפצפצים בפה.

המרכיבים:
1 כוס קמח כוסמת
½1 כוסות קמח רב-תכליתי
2 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית סודה לשתייה
1 כף שטוחה פלפל שחור
1 כפית מלח ים
50 גרם חמאה רכה
1 כף דבש
2 ביצים בגודל בינוני (M)
1 מכל שמנת חמוצה
1 בצל סגול פרוס דק
1/3 כוס גרגירי כוסמת מושרים במים למשך לילה ומסוננים
שמן זית איכותי

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-175 מעלות. משמנים את תבנית קפיץ בקוטר 20 ס"מ ומרפדים אותה בנייר אפייה.

2. מערבבים בקערה גדולה את הקמחים, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, הפלפל והמלח.

3. בקערה נפרדת, טורפים את החמאה, הדבש, הביצים והשמנת החמוצה לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לתערובת הקמח ומערבבים רק עד שהחומרים מתאחדים. מעבירים את העיסה לתבנית ומשטחים את פניה.

4. מפזרים מלמעלה את פרוסות הבצל וגרגירי הכוסמת, מזליפים מעט שמן זית ואופים בתנור החם 45-40 דקות, עד שהמאפה זהוב וריחני. מצננים כ-10 דקות, מחלצים את הלחם מהתבנית ומעבירים לרשת צינון.

"אפייה מהירה: לחמים ועוגות ללא שמרים", הוצאת כתר, 94 שקלים.

>> עוד המון מתכוני לחמים, מהירים יותר ופחות, מחכים לכם כאן