בשנים האחרונות האבוקדו מיצב את עצמו ככוכב בלתי מעורער, ועוד כזה עם קבלות; מתזונאים, דרך שפים ועד לאחרון האינסטגרמרים, כולם כולל כולם חזק בקטע של האבוקדו: בקערות בריאות לסוגיהן, על טוסט, בשייקים, בסלט ואפילו בקינוחים – האבוקדו לא יורד מסדר היום.
"לאבוקדו באמת יש ערך תזונתי מצוין, ויש המון סיבות טובות לאהוב אותו", מכריזה מגי מון, מומחית לתזונה שהתראיינה בנושא ל-mbgfood, "והסיבה המרכזית שאני ממליצה עליהם היא האופן שבו הם משפיעים על המוח שלנו".
מסתבר שהצבע הירקרק הייחודי של האבוקדו מגיע מלוטאין – אנטיאוקסידנט שמשפיע לטובה על הביצועים הקוגנטיבים שלנו. מון מספרת על מחקר שמצא שאכילת אבוקדו ליום במשך חצי שנה – משפרת את יכולות הריכוז והזיכרון, ואת היכולת לפתור בעיות. בנוסף – אבוקדו הוא מקור מצוין לשומן לא רווי, שמסייע בהורדת רמות הכולסטרול הרע בגופנו, והוא עשיר בסיבים.

כל זה טוב ויפה, אבל במציאות לא תמיד קל ופשוט לאכול אבוקדו. קודם כל, למצוא אבוקדו בשל זו משימה בפני עצמה, ולא פעם אפילו מיטב הירקנים מציעים אבוקדו קשה מדי, מהסוג שיחכה בנימוס שלושה ימים על השיש שלכם, קשה כתפוח, ואז ירקיב לפתע, תוך דילוג מבאס על שלב הבשלות. ומעבר לצרות שעושים לנו תנאי ההבשלה החמקמקים, יש גם קבוצה, תמוהה אם תשאלו אותנו, של אנשים שפשוט לא אוהבים אבוקדו. לכו תבינו.
כך או כך, המסקנה היא שלפעמים בחיים צריך תחליף לאבוקדו. חשבנו שאין – אבל מסתבר שיש גם יש, ומון מחלקת אותם לשני סוגים: כאלה שמספקים את היתרונות הבריאותיים, וכאלה בעלי מרקם דומה שיכולים לתפס את מקומו בשלל מתכונים ומנות.

בשביל הבריאות

מאכלים שיכולים להחליף את האבוקדו בכל הקשור לשיפור יכולות קוגנטיביות יהיו לרוב כאלו בעלי רמות גבוהות של לוטאין, כמו עלים ירוקים וגם פיסטוקים, שאנחנו אוהבים במיוחד ויכולים לתת את תוספת הטעם המתבקשת לסלט במקרה בו אתם מוותרים על אבוקדו. ברמה הבריאותית גם לחלמון ביצה יש תכונות דומות לאלה של האבוקדו, וגם הוא יכול להוות תחליף.
בכל הקשור לשומן בלתי רווי מון ממליצה על שמן זית כתית מעולה, שגם הוא, כמו האבוקדו, מכיל שומן לא רווי ומסייע בהורדת רמות כולסטרול, בשמירה על הלב ובשיפור זרימת הדם.

טוסט אבוקדו (צילום: Elena Shashkina, shutterstock)
וואלה, יעבוד גם עם חומוס. לכל אחד יש תחליף |צילום: Elena Shashkina, shutterstock

בשביל המרקם

לאבוקדו יש טעם עשיר ומרקם חלק וקרמי, ויש לא מעט מאכלים שיכולים להחליף אותו בגזרה הזאת, צריך רק לבחור את הטעם המתאים. מחית של דלעת או דלורית, חמאה וממרחים העשויים מאגוזים ואפילו בננה מעוכה יכולים להחליף את האבוקדו ולתת את אותה התחושה, פחות או יותר, בכל ביס.
אם מחפשים תחליף עם טעם בעל נוכחות – אפשר לבחור בחומוס, יוגורט יווני או קרם קשיו. הם מושלמים כממרח על טוסט או פרוסת לחם, ויש להם ערכים תזונתיים חיוביים משל עצמם. אפשר להוסיף גם ביצה ומעט שמן זית ובכלל הרווחנו.

אדממה (צילום: מתוך חתונה ממבט ראשון , באדיבות ספורט 1)
אחלה בסיס למטבל מעולה. אדממה|צילום: מתוך חתונה ממבט ראשון , באדיבות ספורט 1


ומה עם שייקים? את המרקם הקרמי שנותן האבוקדו תוכלו להשיג עם טופו משי, וגם עם קשיו או פיסטוקים שהושרו קודם במים והתרככו, ואפילו עם שעועית פינטו (כן, נשמע מוזר, אבל מון נשבעת שזה עובד).
בסלטים לבבות דקל או גבעולי אספרגוס יכולים להחליף את פיסות האבוקדו בהצלחה רבה, ואפילו לגווקאמולי יש תחליף ראוי: נסו מטבל אדממה עם שום, כוסברה, מיץ לימון, שמן זית ועגבנייה חתוכה לקוביות.
התחליפים שמציעה מון לא זהים למקור, לא ברמה התזונתית ובוודאי שלא בטעמם, אבל הם בעלי ערכים תזונתיים גבוהים וטובים בעצמם, ובאין ציפור שיר - הם בהחלט על תקן זמיר ראוי.