אז מסתבר שאפשר לאכול את הקליפה של הבננה. מה זה אפשר, זה אפילו רצוי - ובמזרח הרחוק עושים את זה מאז ומתמיד, בזמן שבמערב זורקים את הקליפה הסיבית, הקשה והמרירה כלאחר יד וזוללים רק את מה שנקי, רך ומתוק. אתר Business Insider סקר לאחרונה את היתרונות הבריאותיים של הקליפה, ואתרים כמו eatclean הגדילו לעשות והסבירו גם איך בדיוק ניתן להשתמש בה.
אז רגע לפני שאתם זורקים הכל (חוץ מהקליפה של הבננה) ורצים למטבח - למה בכלל כדאי להשקיע במה שעד היום הסתדרנו יופי בלעדיו?
עוד המון דברים טעימים אצלנו בפייסבוק
קליפת הבננה מכילה ערכים גבוהים מאוד של ויטמינים B6 ו-B12, כמו גם מגנזיום ואשלגן. בנוסף, היא מכילה הרבה סיבים, פרוטאין ואנטי אוקסידנטים חזקים כמו לוטאין, שמגן על העיניים מפני קרינה ומקטין סיכוי לקטרקט ולמחלות רשתית אחרות. לא השתכנעתם? אז דעו לכם שקליפת הבננה מכילה גם טריפטופן, שמעלה את רמת הסרטונין ומשפר את מצב הרוח, בדומה לאפקט שיש לפרוזק על גופנו. מחקר מצא שצריכה של תמצית קליפת בננה או אכילה של שתי קליפות ביום מעלה את רמות הסרטונין בדם משמעותית.
עדיין לא השתכנעתם? הסיבים וחומרים נוספים שיש בקליפות הבננה גורמים לתחושת שובע, מעודדים חילוף חומרים ובעצם תורמים להרזיה.
עוד באוכל טוב:
- החטיפים הכי מעולים שאתם לא מעריכים, וחבל
- ביצה עלומה אכל במקלובר, החדשה של ניק צוק, וחזר מזועזע
- והנה קציצות סופר-טעימות עם חצילים צלויים
השתכנעתי. איך אוכלים את זה?
קודם כל אפשר לאכול את קליפת הבננה ככה, טרי טרי – אבל היא סיבית וקשה. ככל שתבחרו בננה בשלה יותר הקליפה תהיה רכה ודקה יותר, אבל בכל זאת – סביר להניח שרובכם תעדיפו להעביר את הקליפה שלכם תהליך כלשהו, ולכן ההמלצה היא לבשל אותה במשך 10 דקות לפני שממשיכים. כמובן שחשוב גם לשטוף אותה היטב.
בעולם יש כמה מיני בננות, ולפני שרצנו למטבח לקלף אחת רצינו לוודא שאלה שיש בארץ אכן מתאימות. רינה פושקרנה, שפית רשת מסעדות טנדורי, מרגיעה ומאשרת שכל בננה תתאים. למרות שהיא לא מגישה קליפות בננה במסעדה – היא בהחלט מכירה את השימוש בהן ואף משלבת אותן לעתים בתבשילים בביתה: "אני משתמשת הרבה בעלי בננה, אבל גם את הקליפות אני משלבת לפעמים. אני משתמשת בבננות רגילות לגמרי: בננות ירוקות, לא בשלות, שמוצאים בכל סופר בארץ. אפשר לבשל את הבננות כמו שהן, ביחד עם הקליפה, ואז לקלף ולהשתמש בקליפה להכנה של צ'טני למשל. אני ממליצה גם פשוט לפרוס את הבננה בקליפתה, ולטגן בטמפורה מקמח עדשים. הכי פשוט ויוצא מצוין".
קליפות של בננה צהובה
לבננה צהובה ובשלה יש קליפה דקה ורכה יותר, והיא מתאימה בעיקר למשקאות שונים.
פרי שייק: הוסיפו בננות צהובות שלמות טריות או מבושלות (מינוס הקצוות) או רק את הקליפות שלהן לבלנדר עם חלב קוקוס, קרח, סוכר או דבש וקינמון, או כל מיקס אחר שעולה על רוחכם.
תה קליפות בננה: הרתיחו את קליפות הבננה הצהובות ל-10 דקות לפחות, ושתו – עם ממתיק או בלי, ואפשר גם עם חלב. תה קליפות בננה נחשב גם כתרופה מצוינת להנגאובר וגם כמשקם עציצים מספר אחת.
קליפות של בננה ירוקה
קליפות בננה ירוקה מתאימות יותר לתבשילים. אפשר לבשל או לטגן אותן, עם הבננות או בנפרד. אפשר להכין קארי עם קליפות בננה או צ'טני הודי מקליפות בננה, ואפשר גם לשלב אותן כמעט בכל תבשיל ירקות – הולך נהדר עם שעועית, תבלינים, חלב קוקוס וכל מה שאתם רגילים למצוא בתבשילי ירקות אסייתיים.
קינוחים: קליפות בננה בבלנדר, ביחד עם חלמונים, סוכר, קמח וחלבונים מוקצפים - יוצרות בסיס מצוין לעוגה. הקרם יכול להיות מהפרי עצמו, כך ששום חלק לא יילך לאיבוד. בנוסף – הקליפות יכולות להתבשל עם סוכר ותבלינים ופשוט להיטחן לממרח מתוק (בהודו נוהגים להכין ממרחים כאלה עם חלב מרוכז).
מתכון: פקודה בננה ירוקה של רינה פושקרנה
מרכיבים:
1 כוס קמח חומוס
1 כף קמח אורז
½ כפית כורכום
½ כפית צ'ילי
½ כפית זרעי קימל
½ כפית סודה לשתייה
מלח לפי הטעם
1 כפית ג'ינג'ר טרי, מגורר
1 כפית שום כתוש
2 כפות כוסברה קצוצה
1 פלפל ירוק חריף (למי שאוהב)
4-5 כפות מים
2 בננות ירוקות (לא בשלות)
שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את שני סוגי הקמחים. מוסיפים את כל התבלינים, היבשים והטריים. מוסיפים 4-5 כפות מים כדי ליצור בלילה נוחה יותר לעבודה.
2. פורסים את הבננות לפרוסות מאורכות (עם הקליפה). טובלים את הפרוסות בבלילה.
3. מחממים שמן במחבת ומטגנים את פרוסות הבננה עד שהן נעשות קריספיות.
4. מגישים לצד צ'טני עגבניות או צ'טני קוקוס ונענע. אם אין – אפשר להגיש עם רוטב חמוץ-מתוק או קטשופ מתובל.
מתכון: צ'יפס קליפות בננה בסגנון הודי
יש אינספור מתכונים לצ'יפס קליפות בננה, רובם מתובלים בסגנון אסייתי. בכל מקרה, חשוב לבשל את קליפות הבננה לפני הטיגון. הנה מתכון הודי קלאסי.
המרכיבים:
2 בננות ירוקות
2 כפיות שמן
¼ כפית זרעי חרדל
2 כפות בצל קצוץ
כמה עלי קארי (אפשר להחליף במעט מחית קארי ירוק או פשוט לוותר)
½ כפית אבקת צ'ילי
¼ כפית כורכום
מלח לפי הטעם
אופן ההכנה:
1. מבשלים את הבננות במים רותחים עד שהן מתרככות ומסירים את הקליפה. שומרים את בשר הבננה בצד, הוא יכול לשמש אתכם במתכונים אחרים.
2. מסירים את השכבה החיצונית של הקליפה וקוצצים היטב.
3. מחממים במחבת את השמן ומוסיפים את זרעי החרדל. כשהם מתחילים להתפצפץ מוסיפים בצל ועלי קארי ומטגנים עד שהבצל נעשה שקוף.
מוסיפים צ'ילי וכורכום ומטגנים דקה נוספת. מוסיפים את קליפות הבננה הקצוצות, מערבבים היטב ומוסיפים מלח.
ממשיכים לטגן כ-3 דקות נוספות, ומגישים.
>> למתכון המקורי של Nisha's Kitchen
מתכון: קארי קליפות בננות ירוקות
המרכיבים:
4 קליפות בננה ירוקה
1 כף שמן קוקוס
1 כף זרעי חרדל
1 בצל קצוץ
פיסת ג'ינג'ר (כסנטימטר וחצי), קצוצה
2 פלפלים חריפים (אחד ירוק ואחד אדום, או כל שילוב אחר)
¼ כפית קינמון
½ כפית כמון
¼ כפית כורכום
3 כפות שבבי קוקוס
מלח לפי הטעם
¾ כוס חלב קוקוס לא ממותק
אופן ההכנה:
1. קוצצים את הקליפות ומשרים אותן בקערה עם מים.
2. מחממים שמן קוקוס במחבת על להבה בינונית, ומוסיפים את זרעי החרדל. כשהם מתחילים להתפצפץ מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שקיפות.
3. מוסיפים את הג'ינג'ר, הפלפלים החריפים והקינמון, מערבבים כדקה נוספת ואז מוסיפים את הכמון והכורכום.
4. מוסיפים את קליפות הבננה ושבבי הקוקוס, מוסיפים מלח לפי הטעם ומערבבים.
5. מוסיפים את חלב הקוקוס וכוס וחצי של מים. מכסים את המחבת ומבשלים במשך 15-20 דקות. אם הקליפות לא רכות או שחסרים נוזלים – מוסיפים מעט מים וממשיכים לבשל עד שהן מתרככות.
6. מערבבים היטב, מוסיפים מלח אם צריך ומגישים על אורז לבן.